Liga prvakov: pivovarji po zmagi na »tekmi leta« na pragu osmine finala

Rokometaši Celja PL so na dvoboju s Constanto uresničili zadani cilj in slavili zmago s petimi goli prednosti (24:19).

Objavljeno
16. februar 2013 12.16
Posodobljeno
16. februar 2013 15.30
ROKOMET
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Celje - Celjska zasedba je s tretjo zmago naredila velik korak k uvrstitvi v osmino finala lige prvakov, njena uvrstitev v izločilne tekme pa bo dokončno znana šele po tekmi s švedskim Sävehofom, ki se bo v četrtek, 21. februarja, v Göteborgu pričela ob 19. uri.

V primeru pričakovanega nedeljskega poraza švedskega prvaka proti Atleticu iz Madrida bi jo neodločen izid zagotovo popeljal med 16 najboljših ekip, napredovala bi tudi v primeru poraza, a ta ne sme znašati več kot sedem, pogojno pa tudi šest golov, saj je celjska ekipa na prvi domači tekmi premagala Sävehof z 31:25. Constanta bo v primeru enakega števila točk zavoljo večjega števila zadetkov v gosteh v prednosti pred Celjem, a romunska zasedba bo v zadnjem krogu gostila izjemno močni nemški Kiel, piše STA.

Celjani prvi gol prejeli šele v osmi minuti

Slovenski podprvaki so "tekmo leta", kot so jo poimenovali v celjskem taboru, začeli izjemno bojevito in srčno. Njihova obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, saj so prvi gol prejeli šele v osmi minuti, drugega pa v 17. minuti. Za malenkost slabšo igro so v uvodnih minutah prikazali v napadu, kar nekaj časa so namreč potrebovali, da so se privadili na "obliž", ki ga je bil deležen v zadnjem času izjemno učinkovit Borut Mačkovšek. Z nekaterimi taktičnimi spremembami so se hitro privadili na tekmečev slog igre in postopoma začeli lomiti njihov odpor.

V 14. minuti so si priigrali tri gole prednosti (4:1), v nadaljevanju pa zaigrali še bolj odločno in si sedem minut kasneje priigrali šest golov prednosti (8:2). Lepo zalogo v zadetkih so - tudi po zaslugi dobrih obramb Matevža Skoka, ki je prejel le šest golov in zbral osem obramb - držali večji del prvega polčasa. Tik pred odhodom na velik odmor je Igor Žabič s svojim prvim golom v ligi prvakov svoje soigralce popeljal do najvišje prednosti sedmih zadetkov (11:4), na veliki odmor pa so odšli s +5 (11:6).

Vodili tudi že s +8

Gostitelji v drugem polčasu niso popustili niti za ped. Romunska ekipa se jim je v začetku dvakrat približala na štiri gole (11:7 in 12:8), a nato so izbranci domačega trenerja Vladana Matića znova zaigrali bolj odločno in v 38. minuti z golom "obrambnega specialista" Vida Poteka iz nasprotnega napada izenačili svojo do tedaj najvišjo prednost sedmih golov (16:9). Tri minute kasneje je madžarski reprezentant v celjski opravi Mate Lekai svoje soigralce popeljal do najvišjega vodstva na tekmi (17:9).

Constanta je v naslednjih treh minutah naredila delni izid 3:0 in se celjskemu moštvu približala na pet (17:12), v 50. minuti pa na štiri gole (19:15). Celjska igra tudi po Matićevi minuti odmora ni dobila lepših obrisov, zaloga v zadetkih pa je bila vendarle zadostna za tretjo zmago v ligi prvakov. Celjska ekipa je na dosedanjih tekmah premagala še Sävehof in nemški Kiel ter po dvakrat izgubila z madžarskim Veszpremom in španskim Atleticom iz Madrida, po enkrat pa s Constanto in Kielom.

V celjski ekipi sta bila strelsko najbolj učinkovita Borut Mačkovšek in Gašper Marguč. Prvi je dosegel šest, drugi pa pet golov. Vratar Matevž Skok je zbral 15 obramb.

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3200, sodnika: Gousko in Repkin (oba Belorusija).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Skok, Blagotinšek, Mlakar, Marguč 5 (2), Janc, Razgor, Toskić 4, Ranevski, Skube, Poteko 1, Zelenović 3, Žabič 1, Mačkovšek 6, Lekai 2, Žvižej 2 (1).

Constanta: Stanescu, Popescu, Dragičević, Humet Gaminde 2, Val Sancho 3, Simicu, Stavrositu, Vujadinović 1, Toma, Sadoveac 5 (2), Čutura 5 (1), Angelovski 2, Ađić, Csepreghi, Buricea 1, Criciotoiu.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 3 (3), Constanta 5 (3).

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 2, Constanta 6 minut.

Rdeč karton: /.

Liga prvakov, 9. kolo

Skupina B:

Celje PL - Constanta 24:19 (11:6)

V nedeljo, 17. februarja

Atletico Madrid - Sävehof 32:25 (14:11)

Kiel - Veszprem 32:21 (17:13)

Vrstni red: Veszprem 16 točk, Kiel 14, Atletico Madrid 10, Celje 6, Sävehof in Constanta po 4.