Še ena lepa priložnost Celjanov v končnici splavala po vodi

Čeprav so slovenski rokometni šampioni v 6. kolu lige prvakov v Kielu vodili že s +4, so ostali praznih rok (32:35).

Objavljeno
21. oktober 2015 19.29
Rokomet Celje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kiel - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v šestem kolu lige prvakov pokleknili še petič zapored. Poraz pri trikratnem evropskem in dvajsetkratnem nemškem šampionu Kielu (32:35) je bil pričakovan, a ostaja grenak priokus, saj bi Celjani lahko izvlekli precej več. Po zaostanku dveh zadetkov ob glavnem odmoru so namreč bolje začeli drugi polčas in si v 39. minuti priigrali vodstvo (20:19), ki so ga nato oplemenitili do štirih zadetkov naskoka.

A ko je bilo najmanj potrebno, se jim je ustavilo, roke so postale težke, strelski post pa je kar trajal in se raztegnil do skoraj šestih minut. Kiel je v tem času z delnim izidom 5:0 postavil stvari na svoje mesto in prednosti do konca ni več izpustil iz rok. Pri poražencih je bil zelo razigran Blaž Janc, ki je iz enajstih poskusov zadel sedemkrat, pri domačih je Hrvat Domagoj Duvnjak zadel še gol več. Po tritedenskem premoru čaka varovance Branka Tamšeta nov izziv med evropsko elito sredi novembra, ko bo v Zlatorogu gostoval Veszprem.

POTEK PRVEGA POLČASA

Pri Kielu je dvoboj razigrano začel hrvaški zvezdnik Domagoj Duvnjak, ki je v svojo statistiko hitro vpisal dva gola, pri gostih pa je prvi zatresel tekmečevo mrežo povratnik po poškodbi Miha Zarabec, ki je z ekipo v Nemčijo odpotoval ob vnovičnih težavah Arthurja Patrianove z operiranim kolenom. Domači so vodili s 4:3, nato pa sta Luka Žvižej in Blaž Blagotinšek poskrbela za prvo celjsko vodstvo v deveti minuti (5:4).

Uvodoma sta obrambi še nekoliko počivali, že po tretjini prvega polčasa sta namreč obe moštvi zadeli po sedemkrat. Med varovanci trenerja Branka Tamšeta je moral prvi za dve minuti na kazensko klop Vid Poteko, Kiel je to znal izkoristiti in prvič na tekmi pobegniti na +2, po že tretjem zadetku Duvnjaka pa tudi že z 10:7. Znižal je Povilas Babarskas, ko pa so domači spet zadeli dvakrat zapored, je bil Tamše prisiljen poseči po odmoru.

Obrestovalo se mu je, slovenski šampioni so se z dvema uspešno realiziranima protinapadoma spet približali na zgolj dva gola zaostanka (10:12) in tudi tekmečevega trenerja prisilili v minutni predah. Razlika je nato valovala med dvema in štirimi goli, ekipi sta dosegali po dva zadetka v paketu, na glavni odmor je tako Kiel odšel z vodstvom 16:14. Duvnjak je iz sedmih strelov iztržil pet zadetkov, pri Celjanih je bila peterica uspešna po dvakrat.

POTEK DRUGEGA POLČASA

Celjani so zadeli prvi in se približal le še na gol zaostanka, vendar pa so gostitelji hitro dvojno vrnili in spet povišali na udobnejših 18:15. Tamšetova četa se ni vdala, prek kapetana Žvižeja je bila zgolj še en zadetek zadaj, po zaslugi Žige Mlakarja pa celo izenačila na 18:18. Pa niti to še ni bilo vse, priigrala si je tudi napad za vnovično vodstvo, a je poskus Babarskasa razpoloženi danski čuvaj mreže Niklas Landin ubranil.

Srbski vratar Celja Pivovarne Laško Ivan Gajić je začel pridno zbirati obrambe, drugo priložnost za vodstvo gostov je zapravil Blaž Janc, ki pa je bil v naslednjem napadu prepričljivejši in slovenski šampioni so bili v 39. minuti vendarle spet spredaj (20:19). Močno so strnili obrambne vrste, s tremi zaporednimi protinapadi pa so ušli že na tri gole naskoka (22:19). Prednost jih ni uspavala, roke se niso zatresle, za +4 je kot pravi kapetan poskrbel Žvižej.

Šele to je razjezilo domače, da so zadeli dvakrat zapored in prepolovili zaostanek, Tamše je pričakovano reagiral z minutnim odmorom. Sprva ni pomagalo, Kiel je bil le še gol zadaj, nalet domačih pa je s svojim že šestih zadetkom (iz devetih poskusov) prekinil razigrani Janc. Celjani so imeli tudi napad za +3, a je Žvižej namesto mreže zatresel prečko. Nato se je v vrstah gostov razigral Babarskas, prispeval dva zaporedna gola in poskrbel, da je bilo dobrih šest minut pred koncem na semaforju 31:28 v korist Slovencev.

Izključitev Blagotinška je našim fantom pristrigla peruti, v dveh minutah številčne premoči je nemški predstavnik dvakrat zadel in bil v hipu le še gol zadaj. Štiri minute pred koncem je najstrožjo kazen izkoristil Španec Joan Canellas, izenačil na 31:31 in Tamšeta še enkrat prisilil v minutni odmor. Ni pomagalo, Kiel je zadel petkrat zapored in bil v prednosti s 33:31, celjski strelski post je trajal že debelih pet minut. V končnici se razmerje moči ni spremenilo, Nemci so se veselili pričakovane zmage, do katere pa so se dokopali le stežka.

»Glede na vse težave smo odigrali zelo dober dvoboj, seveda z izjemo zadnjih petih minut. Žal smo se ustrašili zmage in priložnosti, ki se nam je ponudila sredi Kiela. Fantje si zaslužijo pohvale za borbo, saj niso popuščali, priigrali so si tri gole zaloge pred končnico, Žvižej je imel še čisto priložnost za zadetek. Tedaj se je obračun tudi prelomil, kar je znal tekmec dobro izkoristiti,« je vtise strnil celjski trener Branko Tamše.

KIEL : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 35:32 (16:14)

Sparkassen Arena, gledalcev 8500, sodnika Nikolov in Načevski (oba Makedonija).

Kiel: Landin, Katsigiannis, Duvnjak 8, Ferreira, Toft Hansen 5, Mamelund 1, Sprenger, Weinhold 2, Dissinger 1, Ekberg 3, Canellas 6 (4), Dahmke 6, Williams, Vujin 3, Oprea.

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Gajić, Blagotinšek 2, Ivić 1, Barbarskas 5, Janc 7, Razgor 3, Marguč, Poteko 2, Potočnik, Zarabec 2, Kodrin 1, Fižuleto, Dobelšek, Mlakar 5, Žvižej 4.

Sedemmetrovke: Kiel 4 (4), Celje Pivovarna Laško -.

Izključitve: Kiel -, Celje Pivovarna Laško 10.

 

VRSTNI RED SKUPINE A

1. Veszprem 5 4 1 0 138:123 9
2. Kiel 6 4 0 2 180:157 8
3. PSG 5 4 0 1 167:146 8
4. Flensburg-Handewitt 5 3 0 2 149:132 6
5. Zagreb 5 3 0 2 122:122 6
6. Wisla 5 1 1 3 127:147 3
7. Celje PL 6 1 0 5 157:170 2
8. Bešiktaš 5 0 0 7 125:168 0