Malus, Vlah in Zugan nova Vujovićeva odkritja

Rokomet: Selektor za tekmi s Hrvaško znova ni poklical Bombača, po poškodbah se vračata kapetan Kavtičnik in Cingesar.

Objavljeno
03. oktober 2017 23.01
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Pred vsako akcijo slovenskih rokometašev selektor Veselin Vujović preseneti in tradiciji se ni izneveril tudi s seznamom igralcev, na katere stavi pred bližnjima prijateljskima tekmama s Hrvaško. Popolni novinci so trije mlad(in)ci: celjski Jaka Malus ter koprska Aleks Vlah in Dani Zugan.

Ko je Vujović zadovoljen in spočit, zelo rad pokramlja z novinarji in se rad pošali celo na svoj račun, še zlasti, kadar pred njim ni stresnega izziva. A šalo da hitro na stran, ko beseda nanese na igralce, ki jih iz takšnega ali drugačnega razloga ni povabil. Tokrat je teh spet za odlično reprezentanco, kot se je sam izrazil. »Vem, da bi Skok, Verdinek, Potočnik, Poteko, Bombač, Cehte, Šoštarič in še kdo povsem dostojno zastopali slovenske barve in nihče ne pravi, da jih januarja ne bo na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. So eni od kar 40 kandidatov, kar govori o širini slovenske reprezentance. Ni igralca, brez katerega Slovenija ne more, pred mojim prihodom ni bilo tako. Nekatere sem poklical, da jih preverim, drugih nisem, ker so že preverjeni,« je razlagal Vujović, ki poleg omenjenih na seznam ni uvrstil še nekaj igralcev, na katere je računal v kvalifikacijah za EP – Patrika Lebana, Staša Skubeta, Simona Razgorja (David Miklavčič je poškodovan).

Je pa zato po dolgem času zraven Niko Medved, ki je doslej zbral le en nastop in edini gol dal leta 2014 Avstrijcem na prijateljski tekmi v Mariboru. »V Gorenju kaže odlične predstave in zasluži si priložnost,« je o 27-letniku povedal Vujović, ki je na priprave, te se bodo začele 22. t. m. v Ljubljani, tekmi s Hrvaško pa bosta 26. t. m. v Stožicah in dva dni kasneje v Zagrebu, povabil štiri organizatorje igre, poleg bronastih junakov s SP Marka Bezjaka in Mihe Zarabca še Benjamina Vlaha in Malusa: »To sta prototipa sodobnih zunanjih igralcev, ki jih krasi raznovrstnost. Malus igra v Celju, kot da ima 30 let, Vlah je bil najboljši na mladinskem SP in prav je, da ga preizkusim.« Čeprav Vujović trdi, da ni klubsko obarvan, bi povabilo koprskemu upu Zuganu lahko kdo razumel kot »nepotizem«. No, »Vuja« se ne da: »Morda je za vas presenečenje, toda fant ima 19 let in dva metra. Je edini levičar, ki bi lahko nekega dne nasledil Vida Kavtičnika in Jureta Dolenca.«

Gorenje že dolgo ni imelo reprezentanta, zdaj ima kar tri. Iz Celja jih prihaja pet. »Skakal sem od veselja, ko so Celjani premagali Kielce, in tudi nad Gorenjem sem navdušen, tri zmage v ligi prvakov niso od muh,« vodilna kluba spremlja Črnogorec, navdušen tudi nad slovensko ligo. »Vsakič sem presenečen, kako globok je slovenski rokometni bazen. Ko smo gostovali v Trebnjem, sem opazil neverjetnega pivota (Kristijan Horžen, kadetski reprezentant in bodoči član Celja PL, op. p.); ko smo igrali pri Slovanu, sem opazil veliko talenta in ko smo nazadnje gostili Loko, sem trenerju Robertu Begušu čestital, ker še nisem videl ekipe, ki bi igrala tako hitro. Takšen rokomet bi rad videl tudi v reprezentanci. Vesel sem, da sem del slovenske lige, saj imam dober vpogled, hkrati pa vzdržujem trenersko formo,« je dve muhi na en mah ubil Vujović, čigar koprski fantje se še lovijo pod njegovo taktirko, vseeno pa zasedajo vrh lestvice v ligi NLB.