Mladi Slovenci iz Rusije s srebrom

Kadeti v finalu svetovnega prvenstva klonili proti Francozom, Blaž Janc najboljši strelec.

Objavljeno
21. avgust 2015 01.18
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Jekaterinburg – Osemnajstletni in devetnajstletni fantje pod vodstvom selektorja Janija Klemenčiča so na kadetskem svetovnem prvenstvu v Rusiji osvojili srebrno kolajno in naznanili še lepšo prihodnost slovenskega rokometa. Šele v finalu so morali priznati premoč vrstnikom iz Francije (26:33), Blaž Janc pa je bil najboljši strelec turnirja.

To je prva kolajna za kadetsko reprezentanco, pred tem je mladinska vrsta (do 21 let) s Slavkom Ivezičem med letoma 2002 in 2012 osvojila pet bronastih in srebrno. Sila obetavni rod, ki je pred dvema letoma (tedaj pod vodstvom Saše Praprotnika) zmagal na festivalu evropske mladine (EYOF) v Utrechtu in lani še na olimpijskih igrah mladih v Nandžingu, je tudi v Rusiji pokazal, da nanj velja resno računati v prihodnje. Slovenija je najprej premagala Tunizijo (31:18), nato Argentino (29:15), Brazilijo (34:27) in Japonsko (27:23) ter remizirala s Francijo (32:32), s čimer je osvojila prvo mesto v skupini. V osmini finala je izločila Hrvaško (26:23), v četrtfinalu Norveško (34:29) ter v razburljivem polfinalu ugnala še Islandijo (31:30).

V zadnjem dejanju so bili Francozi prevelik zalogaj. Po izenačenem začetku so si do odmora priigrali tri gole prednosti (16:13), v drugem polčasu pa se ni ponovil scenarij iz polfinala, v katerem so Slovenci nadoknadili štiri gole zaostanka, in Francija, ki doslej ni imela kaj prida uspeha v mlajših kategorijah, je postala absolutna vladarka v moškem rokometu, saj je letos združila naslove svetovnih prvakov v članski (Katar), mladinski (Brazilija) in kadetski konkurenci. V slednji igra tudi Melvyn Richardson in ravno sin slavnega Jacksona Richardsona je bil izbran za najboljšega igralca mundiala.

Slovenci so se izkazali kot kakovostna in zelo odločna reprezentanca, ki bo tudi po prestopu v mladinske vode – selektor Ivezič je bil v Rusiji vodja reprezentance – med favoriti za vrh. Janc, veliki celjski up, ki je pri 18 letih že debitiral v članski vrsti Veselina Vujovića, je na devetih tekmah zbral kar 69 golov.

Svetovni podprvaki se bodo v domovino vrnili danes, ob 17. uri bodo zanje pred Hišo športa v Ljubljani pripravili sprejem. Rokometašem, ki imajo povečini že pomembne vloge v svojih klubih, bo Jekaterinburg kljub kančku grenkobe ob koncu – kapetan Jaka Malus je obležal v solzah – ostal v najlepšem spominu; nekaterim bo že pomenil življenjski uspeh, za druge je le napoved uspešne kariere. Med slednje gotovo sodi kralj strelcev Janc (najboljši desni zunanji), pa vratar Urh Kastelic (114 obramb, največ med vsemi), Malus, Darko Stojnič, Gal Marguč, Tilen Sokolič (najboljše levo krilo) in gotovo še kdo … 

SP do 19 let, finale

Slovenija - Francija 26:33 (13:16)


Slovenija: Kastelic (20 obramb), Leben (0 obramb), Moljk, Stojnič 3, Kavčič 3, Vlah 3, Kocbek, Janc 5 (3), Krečič 2, Prevolnik 1, Kotar 1, Malus 5, Sokolič 2, Planinc, Marguč, Cvetko 1, trener: Klemenčič.

Francija: Harbaoui (7 obramb), Bonneau (9 obramb), Mocquais 2, Ferrandier, Lagarde, Minne 4, Kounkoud 5, Limousin, Nozeran 3, Pelayo, Kamtchop Baril, Bouchillou 2, Fabregas 4, Lenne 2, Richardson 5, Mem 6, trener: Quintin.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Francija 2 (1).

Izključitve: Slovenija 4 minute, Francija 8 minut.