Na popoln dan možen nov celjski čudež

Veszprem ob 20.30 v Zlatorogu brez Laszla Nagya, a z bučno podporo s tribun.

Objavljeno
18. oktober 2014 11.47
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Težko bi našli dva kluba v ligi prvakov, ki ju veže toliko stvari kot Celje in Veszprem. Hkrati je med njima ogromna razlika, ki izhaja iz vložka, zaradi katerega so Madžari v vlogi izrazitih favoritov. A tudi Celjani imajo svoje adute, zato se nocoj (20.30) v polnem Zlatorogu obeta vrhunska rokometna predstava.

Veszprem in Celje imata podobno število prebivalcev in na las podobno dvorano. Imata daleč najbolj uspešna kluba v svojih državah. Njune navijače – danes bo na tribunah več kot 1200 glasnih Madžarov – veže pristen prijateljski odnos in oboji še vedno častijo vratarsko legendo Dejana Perića. V madžarski ekipi je kar pet bivših igralcev Celja: Renato Sulić, Mirsad Terzić, Mirko Alilović, Mate Lekai in Gašper Marguč, Momir Ilić pa je bil tekmec pivovarjev, ko je še nosil dres Gorenja, v katerem je bil soigralec zdajšnjega celjskega trenerja Branka Tamšeta. V Celju je zdaj bivši član Veszprema Živan Pešić ...

Za nameček se kluba srečujeta že tretjič zapored v skupinskem delu. V prejšnjih dveh sezonah je bil vselej boljši Veszprem, toda vse štiri tekme so prinesle dovolj razburljivosti. Že začelo se je z znanim rokoborskim dvobojem Laszla Nagya in Alema Toskića na tleh, Slovenci pa so bili najbližje presenečenju nazadnje pred letom na Madžarskem, kjer so izgubili za gol, potem ko so zastreljali sedemmetrovko.

Od takrat se je zgodilo marsikaj, Celje ima skoraj povsem novo ekipo, a tudi Veszprem je doživel spremembe. Odkar je maja prvič nastopil na sklepnem turnirju v Kölnu in po porazih proti Kielu in Barceloni zasedel četrto mesto, se je v bližino Blatnega jezera preselilo še nekaj odličnih rokometašev: izkušeni nemški as Christian Zeitz iz Kiela, mladi švedski krožni napadalec Andreas Nilsson iz Hamburga, vratar Roland Mikler iz Pick Szegeda ter omenjena Marguč in Lekai, četudi slednji zaradi poškodbe – tako kot Iman Jamali – ne bo igral. Trener Carlos Ortega, član šampionske ekipe Barcelone, ki je med letoma 1996 in 2005 petkrat pokorila Evropo, ima še vedno kopico zvezdnikov. Danes bo sicer pogrešal največjega in najvišjega Nagya, ki se je poškodoval proti Montpellieru, ko Veszprem ni prikazal dobre igre in srečno zmagal za gol. Največ golov je dosegel Ilić, tudi prvi strelec LP s 26 goli. Pri Celjanih je najbolj učinkovit Miha Zarabec, ki je bil že dvakrat imenovan v idealno sedmerko in si z 21 goli šesto mesto deli tudi z Deanom Bombačem iz Szegeda, zagrizenega tekmeca Veszprema. Ta v sezoni, v kateri nastopa tudi v ligi SEHA, sploh še ni doživel poraza.

Celjani se v derbi podajajo na krilih zmage iz Rusije in želijo biti prvi, ki bi mu vzeli mero. Tamše bo lahko računal tudi na Ivana Sliškovića in Vida Poteka, ki sta izpustila tekmo z Ormožem. Dobro ve, da bo podvig težko uresničljiv. Ni pa nemogoč. »Nagy je eden najboljših levičarjev na svetu in njegova odsotnost se vsekakor pozna. Toda Vezsprem ima rešitve na vsakem položaju, Zeitz in Gulyas bosta že znala zapolniti vrzel. Za kakršno koli presenečenje bomo morali odigrati skoraj popolno tekmo skozi vseh 60 minut. Na dosedanjih treh smo pokazali več različnih obrazov, vseeno pa več dobrih kot slabih. Žal smo samo v Rusiji prišli do točk, vendar smo spoznali, da se lahko merimo z najboljšimi. Mednje seveda sodi Veszprem, ki ima jasen cilj: naslov evropskega prvaka,« tekmeca spoštuje Tamše, ki bo poskušal maksimalno izkoristiti potencialno primerjalno prednost mladega Celja – odsotnost rezultatskega pritiska. Slovenci bodo lahko igrali sproščeno in s hitro igro skušali zmesti telesno močnejše tekmece. Nihče jim ne bo zameril, če bodo prikazali še eno borbeno predstavo v obrambi in navdahnjeno igro v napadu, a morali priznati premoč Madžarom. Vsi pa bodo navdušeni, če bi jim uspelo osvojiti kakšno točko, ki bi pomenila ogromno v boju za tako želeno četrto mesto v skupini A.

Če bodo domači navijači preglasili gostujoče, bi lahko v peklu Zlatoroga padel še en velikan. Nenazadnje ima Celje nekaj, česar bogati Veszprem (še) nima – naslov evropskega prvaka iz leta 2004. Tradicija včasih tudi nekaj šteje.