Ne bolnišnica, Zlatorog bo trdnjava na koncu mesta

Luka Žvižej, kapetan Celja Pivovarne Laško, pričakuje trd, a športni boj z Zagrebom ter zmago v polnem Zlatorogu.

Objavljeno
24. september 2015 21.48
Rokometna tekma med Celjem pivovarno Laško in RK SVIŠ Ivančna gorica. Celjani osvojili državni pokal. Ponosen oče dvojčkov Luka Zvižej. V Portorožu 30.8.2014
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Daleč so časi slave za bivša šampiona, Celje Pivovarno Laško in Zagreb, jutrišnja tekmeca v 2. kolu lige prvakov, a njuni derbiji še vedno dvignejo veliko prahu. Neposredna tekmeca za preboj iz skupine A sta si po kakovosti in slogu igre podobna, glavno razliko pa bi utegnile narediti izkušnje. V Celju jih uteleša Luka Žvižej, kapetan, ki je že pred 15 leti izkusil slast in grenkobo »balkanskega clasica«.

Je sploh mogoče primerjati tekmo iz leta 2000, na kateri ste iz Zagreba odnesli točko, z jutrišnjo?

Razlika je ogromna, če nič drugega, so bila nekoč potrebna policijska spremstva. Zdaj čustva niso več tako razvneta. Še vedno pa je to sosedski derbi in bo vedno imel poseben pomen, tudi čez 10, 20 let.

Preteklost je bila pestra, a treba je gledati v prihodnost. Vaš predsednik Bojan Cizej je pogumno napovedal zmage na prvih treh tekmah. Bešiktaš je padel, v Zlatorog prihajata Zagreb in potem Wisla. So ta pričakovanja realna?

So, zakaj pa ne? Takšen cilj smo si zastavili ob začetku sezone. Gre za naše glavne tekmece za mesto v osmini finala in vsak spodrsljaj bi bil boleč. Zavedamo se, da bo ta pot zelo težka, na nas pa je, da se s tem ne obremenjujemo preveč in se osredotočamo na vsakega naslednjega tekmeca posebej. Pred nami sta dve domači tekmi in vsi skupaj z navijači vred moramo poskrbeti, da bo Zlatorog ostal trdnjava.

Zagreb nima zvenečih imen, ima pa bojevniško ekipo, ki je zmlela Kiel. Bodo pokale kosti, kakšen rokomet lahko pričakujemo?

Gotovo bo to spektakel, pravi derbi, na katerem bodo odločale malenkosti. Igralo se bo trdo, moško. Kdor bo bolj čvrst in bolj zbran, bo potegnil daljšo. Verjamem, da bomo to mi. Bo pa to brez dvoma 60 minut brezkompromisne borbe do zadnje kaplje znoja.

Zagrebškega trenerja Veselina Vujovića dobro poznate tudi iz reprezentance, je to dobro?

Lahko je dobro ali pa tudi ne. Vedeti pa je treba, da on že ne bo igral.

Veste pa, kako deluje?

Seveda. Vemo, kako zna pripraviti igralce, da od njih zahteva maksimalen pristop, zelo trdo igro in je pripravljen storiti vse za zmago. Tudi iz njegovih izjav je to razvidno. Tako je tudi prav in mi, če želimo zmagati, bomo morali zagrabiti izziv za roge. Seveda vse v mejah športnega boja. Nikakor se ne smemo ukvarjati s stvarmi, na katere nimamo vpliva.

Prednost Celja je v izkušnjah, Zagreb ima še mlajšo ekipo od vas, velik udarec zanj bo odsotnost suspendiranega kapetana Zlatka Horvata. Kako se bo to poznalo?

Zlatko je zelo pomemben člen ekipe, vedno je zelo zanesljiv tako v obrambi kot v napadu, natančno izvaja sedemmetrovke. Gotovo se bo poznala njegova odsotnost, toda z njo se ne smemo slepiti. Njegove rezerve na desnem krilu Luke Rakovića pa nikakor ne smemo podcenjevati. Tudi ne moremo govoriti, da je Zagreb brez izkušenj, oba vratarja, Ivić in Stevanović, sta izkušena, prav tako Tonči Valčić. Ne glede na to, da so precej spremenili ekipo, še zdaleč niso naivni. Proti Kielu so pokazali veliko borbenost in vztrajnost.

Trener Branko Tamše zmajuje z glavo in pravi, da ima fizioterapevtka Teja premajhno sobo, da bi lahko oskrbela vse »ranjence«, nazadnje jo je skupil Razgor. Načeti so Zarabec, Dobelšek, Kodrin, Gajić, Marguč; Patrianova še ni zaigral. Kako vas te reči ovirajo?

Letos se je res nabralo večjih in manjših poškodb, a ne glede na to, na koncu bomo tisti, ki bomo nared za tekmo, pravi in bomo nadomestili tiste, ki jih ni. Šestdeset minut ni malo, a tudi ni maraton, zato bomo že stisnili zobe in zdržali.

Pričakujete, da bo Zlatorog končno zares razprodan?

Želim si že. Vse kaže na to, da bo lepo zapolnjen, jaz pa upam, da bo še več kot to. Navijači so tisti, ki lahko naredijo razliko in naši so izvrstni. Ta celjska ekipa pa si z igro in pristopom in nenazadnje tudi rezultati zasluži vsako podporo, ki jo lahko dobi.