Ni izgovorov: v Kopru za vse ali nič

Slovenske rokometaše zmaga proti Portugalski pelje na EP. Borut Mačkovšek napoveduje slavje na Bonifiki.

Objavljeno
17. junij 2017 02.36
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Koper – Kogar je kača pičila, se boji zvite vrvi. Kača je bila pred štirimi leti Belorusija, naj se za vrv izkaže Portugalska, ko bodo slovenski rokometaši nocoj ob 20. uri začeli odločilno tekmo za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Spektakel v Kopru je zagotovljen: zmagovalec bo šel januarja na Hrvaško, poraženec bo sedel na kavču. 

Slovencem šteje tudi remi, če le ne bi Portugalci dosegli več kot 26 golov, saj se je novembra tekma v Lizboni končala s 26:26, potem ko je Gašper Marguč zadel sedemmetrovko. V odsotnosti Deana Bombača bo vlogo lokalnega matadorja imel Borut Mačkovšek iz Izole. Če je selektor Veselin Vujović enega od bronastih junakov iz Francije izpostavil kot enega od (mnogih) krivcev za visoka poraza z Nemčijo, je mesec pozneje navdušen nad celjskim dvometrašem. Čeprav čuti bolečine v strelski desnici, v obrambi opravlja neprecenljivo delo. Tako je bilo tudi v sredo v Švici, kjer je slovensko moštvo zmagalo s 33:20, »Maček« pa se je izkazal s »cepelinom«.

»Super smo se pripravili, a tudi vemo, da bo težko. Portugalci imajo nevarne strelce, zato bomo morali od začetka igrati odločno v obrambi. Pričakujem dobro tekmo. Smo favoriti in to bomo dokazali,« se dvoboja veseli Mačkovšek, ki bo vpisal 77. reprezentančni nastop.

Slovenci so v Švici pokazali, da kljub odsotnim igralcem (ob Bombaču še Kavtičnik, Cingesar, Prošt, Poteko, Henigman ...) premorejo dovolj kakovosti. Igralci, ki so prvič dobili priložnost na veliki sceni, in tisti, ki so imeli prej postranske vloge, so v reprezentanco vnesli svežino in slo po dokazovanju. Prav pomanjkanje teh je Slovenijo pahnilo v brezno, potem ko je leta 2013 v Španiji dosegla dotlej najvišje četrto mesto na SP, a se v pol leta ni zmogla ponovno dvigniti. Po porazu v Stožicah so Slovenci z ranjenim ponosom ne samo izpustili EP 2014, ampak morali skozi neugledne predkvalifikacije za naslednje SP v Katarju, kar je bila črna pika v mandatu Borisa Deniča.

Poučna beloruska lekcija

Ledeno prho v Stožicah (33:35) so od reprezentantov, ki jih ima v zadnjem ciklu na voljo Vujović, na lastni koži izkusili Jure Dolenec, Matej Gaber, Marko Bezjak in David Miklavčič, ki so zdaj najbolj izkušeni možje. Mačkovška ni bilo, ker se je na Deničevo razočaranje raje podal v Katar v želji po hitrem zaslužku. Zdaj je zraven, bolj zrel in odgovoren ter predvsem boljši rokometaš, zato je že skoraj nepogrešljiv v selektorjevih načrtih. Črnogorec sicer pogosto preseneti z izborom in včeraj je namesto vratarja Urha Kastelica vrnil izbrane borce Klemna Ferlina, zaradi poškodbe Tilna Kodrina pa bo edini igralec na levem krilu Matic Verdinek. Glavno vprašanje je bilo, ali je gleženj Blaža Janca dovolj zaceljen, včerajšnje novice iz zdravniškega štaba pa so pozitivne, saj bo zagotovo igral. Vujović je pred zadnjim ciklom razlagal, da v karieri še ni imel toliko težav, toda zdaj ni čas za tarnanje. Poraz bi imel na absolutni lestvici čustev podobno jakost kot zmaga proti Hrvaški na SP, le da bi bil predznak drugačen. 

Portugalci? V ekipi selektorja Paula Jorgeja Pereire so štirje legionarji – Rocha, Duarte (oba Wisla), Pereira (Creteil) in Silva (Granollers) –, drugi prihajajo iz domače lige, v kateri je Sporting slovenskega novinca Igorja Žabića osvojil naslov pred Portom, Benfico in Brago. Da niso kar tako, so pokazali v sredo, ko so bili proti Nemčiji dolgo v vodstvu in klonili s 26:29. Že lep čas, od leta 2006, čakajo na preboj na veliko tekmovanje; v letih 2012 (EP v Srbiji) in 2013 (SP v Španiji) so bili zanje usodni – Slovenci.

Bonifika bo polna, že večkrat je bila srečna za fante, ki tam še niso izgubili, Hrvaško so lani v prijateljski razbili kar za 15 golov. Res pa tako pomembne tekme še niso imeli. »Vem, da bo vzdušje imenitno. Kadarkoli smo igrali tukaj, so bile tribune polne. Verjamem, da se bomo skupaj z navijači veselili novega uspeha,« je še povedal Mačkovšek pred najpomembnejšo tekmo Slovenije od zadnje v Parizu.

Že tam so Vujovićevi borci pokazali, da znajo čarati in strupene kače spremeniti v nedolžne vrvi ...