Ko Gaber dvigne Stoilova s 115 kg, stvar postane resna

Slovenci so po slabem začetku za deset golov premagali Severno Makedonijo in uspešno začeli drugi del v Kairu. Jutri s Švedi. Čudežna zgodba Urbana Lesjaka.
Fotografija: Urban Lesjak je bil igralec tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Odpri galerijo
Urban Lesjak je bil igralec tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP

Po nemerodajni uverturi z nadarjenimi korejskimi študenti, zaušnici proti Rusiji in mučenju proti Belorusiji se zdi, da slovenski rokometaši vendarle stopnjujejo formo pred odločilnimi boji na 27. svetovnem prvenstvu v Egiptu. Drugi del v Kairu so odprli s prepričljivo zmago proti Severni Makedoniji in si povečali samozavest pred jutrišnjim obračunom s Švedsko, ki bo že odgovoril na vprašanje, ali Slovenija lahko poseže po najvišjih mestih.



Če ne bi bilo v vratih zlatega rezervista Urbana Lesjaka, ki je po nenačrtovanem prihodu v deželo faraonov že drugič zapored postal junak tekme, bi se težave reprezentance Ljubomirja Vranješa lahko podaljšale precej dlje kot do 14. minute, ko je kapetan Jure Dolenec zapravil tretjo lepo priložnost v nizu in je na semaforju ogromne in prazne dvorane v Kairu pisalo skrb vzbujajočih 6:4 za Severno Makedonijo.

Standings provided by SofaScore LiveScore




Ta je šele dva dni pred začetkom SP izvedela, da potuje na sever črne celine in se komaj prek Čila prebila naprej. Tako pa je »Lesi«, član Hannovra, omogočil delni izid 3:0 in zadetek Dragana Gajića za vodstvo s 7:6. Gajić je na desnem krilu pri svojih 36 letih odigral 60 minut in bil najboljši slovenski strelec s sedmimi goli iz osmih poskusov. Vranješ se je namreč odločil odpočiti enega od junakov preobrata proti Belorusiji Blaža Janca, na katerega bo gotovo računal že jutri.

Miha Zarabec je bil nerešljiva uganka za makedonsko obrambo.<br />
Foto Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Miha Zarabec je bil nerešljiva uganka za makedonsko obrambo.
Foto Mohamed Abd El Ghany/Reuters


Izid je bil nazadnje izenačen pri 9:9, nakar so sledili novi trije zadetki Slovencev, svoj trenutek sta dočakala Borut Mačkovšek in Nejc Cehte, ki sta pred tem sramežljivo skrivala svoje orožje dolgega dosega, tekma pa je bila kot naročena zanju in še enega dvometraša Nika Henigmana, da naravnajo strelske naprave.

image_alt
Miha Zarabec je pravi vodja te reprezentance




Drugi polčas je bil namreč bolj kot ne formalnost, Makedonci, pri katerih sta 40-letni zvezdnik Kiril Lazarov in krožni napadalec Stojanče Stoilov spoznala, da iz te moke ne bo kruha, so se kmalu sprijaznili z usodo. Sproščeni Slovenci, pri katerih je napad odlično vodil Miha Zarabec, pa se tudi niso preveč naprezali pri lovljenju čim višje razlike. Apetite so potešili že takoj z rekordno zmago proti Južni Koreji.


 

Obramba se je povezala


Dobro spoznanje je, da je slovenska obramba začela »štemati«, kar je pred dnevi v Delu pogrešal strokovni komentator Branko Tamše. Matej Gaber je kot plišasto lutko dvignil in odnesel 115 kg težkega Stoilova, pred dvema letoma zmagovalca lige prvakov z Vardarjem. Mačkovšek in Blagotinšek sta bila previsok zid za oslabljeno ekipo s sedmimi novinci.

Nejc Cehte je bil med boljšimi v slovenski ekipi. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Nejc Cehte je bil med boljšimi v slovenski ekipi. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP


Poleg Janca sta na klopi obsedela tudi Darko Cingesar in Staš Skube, v drugem polčasu sta z močmi varčevala Dean Bombač in Dolenec. Klemen Ferlin, čuvaj številka 1 na lanskem EP na Švedskem, je vstopil samo za sedemmetrovko. Švedski selektor, Norvežan Glenn Solberg, se bo praskal po čelu, ko bo danes in jutri analiziral igro Slovencev. Ne bo vedel, na koga naj pripravlja ekipo, kdo ve, koga bo Vranješ poslal v ogenj. Ne nazadnje je zadetek dosegel še tretji hrust na šestmetrski črti Matic Suholežnik, svoje spretnosti pa pokazal Rok Ovniček ...



Mačkovšek, za katerega mnogi menijo, da bo nagnil jeziček na tehtnici v lovu za četrtfinale in kasneje kolajno, je lahko imel spokojen spanec, končno se je dvignil v nebo in dosegel pet golov iz šestih poskusov. Cehte je zabil štiri iz sedmih, Henigman je imel polovičen izkupiček iz štirih strelov, enkrat je zadel s krila.

Ljubomir Vranješ snuje načrte proti rojakom. Mohamed Abd El Ghany/AFP
Ljubomir Vranješ snuje načrte proti rojakom. Mohamed Abd El Ghany/AFP

 

Rezerv je še veliko


Občutek je, da ima Slovenija še veliko rezerv. Morda največjo v Bombaču, ki se je hočeš-nočeš znašel v vlogi dežurnega gasilca na levem zunanjem položaju. Proti Švedski bi morda lahko prav igrivi Koprčan zablestel kot nekakšen Vranješev ljubljenec.



Vprašanje, ali bo tudi proti reprezentanci, s katero se bo Slovenija srečala aprila v morda še bolj pomembnih olimpijskih kvalifikacijah v Berlinu, v vratih začel Lesjak, ki je zbral kar 17 obramb in imel 46-odstotno uspešnost ulovljenih žog ter bil imenovan za igralca tekme. Če bi mu pred slabim tednom dni, ko je uvodno tekmo s Korejo spremljal z naslonjača, kdo omenil takšen razplet, bi ga imel za norca.

Urban Lesjak je bil igralec tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Urban Lesjak je bil igralec tekme. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP


Slovenci so sicer že tretjo tekmo odprli slabo, kar lahko vzbuja skrb pred dvobojem s Švedsko, ki prav gotovo ne bo vrnila darila, če bo že po nekaj minutah prišla do občutnega vodstva. Ampak gotovo Vranješ in njegov pomočnik Uroš Zorman že kujeta načrte, kako ponovno razorožiti Švede, ki so pred letom slovensko obrambo premagali zgolj 19-krat in to pred 12.000 navijači v Göteborgu. Slovenci morda še niso v takšni formi kot takrat, toda gotovo jim bo lažje, ker prvič na tem mundialu ne bodo v vlogi (izrazitih) favoritov. Ta jim ni pisana na kožo.

Preberite še:

Komentarji: