Ose raje same na vrhu

Gorenje Velenje: Eggert in Myrhol v nedeljo glavni nevarnosti Skjerna.

Objavljeno
29. september 2017 00.22
Medved Niko,Velenje Slovenija 23.11.2016 [Rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – V rokometnem klubu Gorenje se popraskajo za ušesom, ko jih človek povpraša, kdaj so nazadnje štiri zaporedne tekme končali brez poraza. Še globlje po spominu bi morali pobrskati, če bi hoteli preveriti, kdaj so dobili uvodni tekmi lige prvakov. Njihov niz bo na hudi preizkušnji, ko bo v nedeljo ob 17. uri v Rdeči dvorani gostoval Skjern.

Danski klubski rokomet je po obdobju stagnacije že nekaj sezon spet v vzponu. Lani sta v LP sodelovala Silkeborg in Holstebro, letos sta tu prvak Aalborg in podprvak Skjern. Danci so dobri znanci Gorenja. V sezoni 2014/15 je bil Skjern boljši na tekmi za 3. mesto na sklepnem turnirju pokala EHF v Berlinu (27:22), na katerega so se Velenjčani uvrstili prek Holstebroja, ta pa jim je potem vrnil milo za drago v naslednji sezoni in jim preprečil nastop v skupinskem delu tekmovanja.

Skjern je morda ta čas celo najboljša ekipa na Danskem, vsaj tako nakazuje lestvica, na kateri je s tremi zmagami in dvema neodločenima izidoma vodilni. V LP ima dve zmagi, najprej je bil boljši od Dinama iz Bukarešte (39:28), potem je osvojil dve točki še na Norveškem pri Elverumu (32:27). V ekipi ima sedem tujcev, le srbski vratar Tibor Ivanišević ne prihaja iz nordijskih dežel. Ima pa zato Andersa Eggerta, ki se je po desetih uspešnih sezonah pri Flensburgu vrnil v domovino, in morda še bolj znanega Norvežana Bjarteja Myrhola, odličnega 35-letnega veterana. Levokrilni Eggert je bil najboljši strelec v finalu LP proti Kielu leta 2014, dve leti prej je bil z Dansko evropski prvak. Krožni napadalec Myrhol pa je bil eden najbolj zaslužnih za presenetljivo srebro vikingov na zadnjem SP …

»Dobro vemo, kaj ta dva igralca pomenita v svetu rokometa. Vsi ju poznajo in gotovo bo treba nanju posebej paziti, a nevarnost preži z vseh položajev, zato se moramo dobro pripraviti na tekmece, ki zabijajo največ golov med vsemi v LP,« opozarja Gorenjev kapetan Niko Medved. A razloga za strahospoštovanje ni. Tudi slovenski podprvaki imajo dve zmagi, obe minimalni, in nič ne bi imeli proti, če bi jim se še v tretje nasmehnila športna sreča, potem ko so premagali Ademar Leon s 23:22 in Dinamo v Bukarešti s 27:26. Da Romuni niso kar tako, so potrdili v sredo, ko so premagali švicarski Kadetten. Zdi se, da bodo v skupini C o dveh mestih, ki vodita v »play-off« za osmino finala, odločili Ademar Leon, Skjern in Gorenje. Zato bi bili za Velenjčane v tekmi vodilnih ekip dve točki vredni zlata.

»Mislim, da imamo dobre možnosti. Smo v zagonu in storili bomo vse, da ostanemo na zmagovitih tirnicah. Bo pa težko, Skjern je zelo dobra ekipa in ne bo je lahko ustaviti,« se težavnosti izziva zaveda Medved, ki mu je konkurenca reprezentanta Matica Verdineka na levem krilu dobro dela in je eden najbolj zaslužnih za zadnje dobre rezultate »os«. Te že vso sezono dobro delujejo v obrambi, kar je predvsem zasluga novega trenerja Željka Babića, težave pa imajo v napadu. Preveč je napak, izgubljenih žog, zapravljenih strelov. No, drugi polčas v Romuniji, v katerem so dosegle kar 18 golov, nakazuje prebujenje. »Gotovo imamo več rezerv v napadu kot v obrambi, se pa počasi prebujamo in upam, da nam bo tudi v nedeljo uspelo narediti napredek,« nadaljevanje pozitivnega trenda pričakuje izkušeni Medved, ki si tudi obeta boljšo podporo s tribun kot na prvi domači tekmi s Španci, ko se je zbralo manj kot tisoč ljudi: »Upam, da smo s tema dvema zmagama ljudi v Velenju in okolici že prepričali, da se v ekipi dogaja nekaj dobrega. V veliko pomoč bi nam bile polne tribune, navijači bodo naš osmi igralec in vse vabim, da v nedeljo pridejo v Rdečo dvorano. Mislim, da smo si to zaslužili.«