Pa naj Flensburg plača davek na krivico

Celje Pivovarna Laško: Po Kielu jutri v Zlatorogu ob 17. uri še njegov največji tekmec.

Objavljeno
24. november 2017 22.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Z dvema zmagama v tednu dni bi si rokometaši Celja Pivovarne Laško na stežaj odprli vrata osmine finala lige prvakov. Pomembnejša bi bila prihodnjo soboto v Belorusiji, bolj odmevna jutrišnja, ko bo v Zlatorogu ob 17. uri gostoval Flensburg.

To bo še en dvoboj nekdanjih evropskih prvakov – Celje je leta 2004 do naslova prišlo prav v Flensburgu, ta pa je na poti do vrha v sezoni 2013/14 preskočil Celjane. Ti so takrat nazadnje sodelovali v osmini finala in Branko Tamše je edinkrat vzel mero Flensburgu, domača zmaga s 26:25 pa ni zadostovala za preboj v četrtfinale. Od takrat so Nemci trikrat vzeli mero slovenskim prvakom, nazadnje 1. novembra letos, ko je bilo 28:33. Takrat so pivovarji spoznali, da se lahko merijo tudi s Flensburgom, ki v Celje prihaja kot favorit. Toda tekma zanj ne bo imela ključnega pomena, ta čas je v skupini B na drugem mestu z 12 točkami in si je osmino finala praktično že zagotovil, ob tem pa bo težko prehitel Paris SG v boju za vrh. Odlično mu gre tudi v bundesligi, v četrtek je z 29:24 premagal Magdeburg (M. Toft Hansen 6, Mahe in Mogensen po 5, Wanne in Svan po 4) in se zavihtel na vrh lestvice. Ekipa je očitno v formi in odhod trenerja Ljubomirja Vranješa v Veszprem ni imel slabih učinkov. »Maik Machulla je ohranil Vranješev sistem, ob tem pa se mi zdi, da igralci pod njim delujejo še bolj sproščeno,« je povedal Tamše, ki je o Flensburgu vselej govoril z izbranimi besedami, saj udejanja njegovo rokometno filozofijo. Tokrat ni nič drugače. »Flensburg želi vedno v prvih treh, štirih sekundah zabiti gol, v tranziciji je verjetno najboljši v Evropi. Zadnja tekma proti Meškovu (zmaga s 37:30, op. p.) je bila demonstracija tega. Ima zelo močno obrambo 6-0, za njo sta odlična vratarja Matthias Andersson in Kevin Møller,« je glavne odlike moštva s skrajnega nemškega severa izpostavil Tamše, ki ni želel pogrevati zadnje tekme Celja s Kielom (27:28), je pa njegova opazka povedala vse: »Naša točka je odšla prek hrvaške (delegat) in portugalske (sodnika) v Nemčijo.«

Bodo Kielovi najhujši tekmeci plačali davek na krivico? Bilo bi nadvse dobrodošlo. Celjani imajo po osmih tekmah pet točk, toliko kot Meškov, ki je realno njihov edini konkurent za 6. mesto in s katerim se bodo pomerili 2. decembra na zadnji tekmi pred več kot dvomesečnim premorom v LP.

Flensburg je sicer nemški klub, toda v duši je od nekdaj skandinavski. Osem je Dancev, pet Švedov, toliko kot Nemcev, in en Norvežan. A največjo nevarnost predstavlja Francoz – Kentin Mahe, prihodnja velika okrepitev Veszprema. Najboljša strelca sta izkušeni Holger Glandorf (desni zunanji) in Rasmus Lauge Schmidt (levi), na desnem krilu je skoraj nezgrešljiv Lasse Svan.

Pri Celjanih se po poškodbi vrača Žiga Mlakar, zaradi počenega rebra bo tekmo izpustil Jaka Malus. Tamše utegne v rotacijo vključiti 17-letnega bisera Domna Makuca, ki mu napovedujejo sijajno kariero. »On je edini, ki ga lahko uporabim, drugi so še tako mladi, da bi verjetno kazensko odgovarjal, če bi se jim kaj zgodilo,« ima omejene vire Tamše, ki kljub vsem argumentom v prid Flensburgu verjame, da lahko njegovi fantje pričarajo še en spektakel: »Kakšna malenkost bo vendarle na naši strani. Flensburg bo verjetno malce utrujen od napornega ritma tekem in potovanja. Če bomo mi na najvišji ravni, se lahko ob pomoči znova polnega Zlatoroga nadejamo presenečenja.«