Podpisal bi se pod reprizo Zagreba 2000

13. EP v rokometu: Slovenci odločeni premagati Španijo in Češko, pa naj bo, kar bo.

Objavljeno
21. januar 2018 22.28
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Varaždin – Slovenci so v teh dneh, ko nimajo tekem, v toplicah Sveti Martin na Muri in telovadnici v bližnjem Murskem Središču podobni turistom. Pomladno vreme in tihožitje podeželske idile še krepita ta vtis, ki je vendarle zavajajoč. Še vedno so z dušo in telesi na euru. Jutri bodo spet v vlogi gladiatorjev, zmaga proti Špancem jim ohranja šibko upanje na sanjski razplet. In upanje umira zadnje …

Po porazu z Dansko je stopnja adrenalina v Vujovićevih borcih z ekstremnih višin padla na minimum. Zdaj jo počasi spet dvigajo, da bodo nared za zahteven obračun s Španci. Ni vseeno, na katerem mestu bo Slovenija končala 13. EP. Celo šesto mesto bi lahko prineslo neposredno uvrstitev na SP 2019, tretje v skupini II pa bi bilo ob zmagah proti Španiji in Češki povsem mogoče. V tem primeru bi Slovenci še enkrat zaigrali v Zagrebu, morda v ponovitvi zgodovinski tekme za peto mesto s Hrvaško izpred 18 let. Bi se Veselin Vujović podpisal pod takšen scenarij?

»S tem vprašanjem ste me pa res postavili v skušnjavo. Rekel bom takole: glede na vse okoliščine bi podpisal. Seveda pa to ne pomeni, da sem obupal nad polfinalom,« se je iz zagate izvil karizmatični selektor, ki je imel za sedmo silo pripravljen drugačen govor, preden je reprezentanca začela trening v ogrevalni dvorani varaždinske Arene. »Dokler so možnosti, bomo grizli. Srbi so že imeli pripravljene kovčke, pa so jih Švedi z zmago proti Hrvaški potisnili v drugi del. Človeško je upati. Najbolj pomembno je, da dobimo ti dve tekmi tukaj v Varaždinu. Morda nam to prinese vstopnico za SP. Zakaj bi tvegali in se junija mučili z Madžari, Rusi, Poljaki? Že zaradi našega ugleda moramo odigrati dobro,« je razmišljal Vujović, ki bo za tekmo s Španci opravil dve menjavi. Urh Kastelic naj bi v vratih zamenjal Urbana Lesjaka, za drugega novinca še ne ve, kandidata sta Patrik Leban in Nejc Cehte.

Odgovornost do navijačev

»Vuja« je opazil, da je tekmovalni naboj med vikendom popustil. »Igralci so bili kot avtomobili brez goriva. Zato sem jim danes zagrozil, da nekateri ne bodo videli naslednjega zbora, če se ne bodo vzeli v roke. Igranje za reprezentanco je stvar osebne motivacije in domoljubja. Nihče te ni prisilil, da prideš sem. Človeka, ki se pripelje iz Ormoža, Kopra in Celja, da bi navijal za Slovenijo, žene zgolj ljubezen do domovine. Zaradi teh ljudi smo dolžni dati vse od sebe. Stalno govorim o Tokiu, ampak do takrat moramo postati reprezentanca, ki bo zrela za to. Takšna, za katero bodo EHF in sodniki rekli, ne smemo ji več nagajati. A svoj 'rating' moramo najprej dvigniti pri sebi,« je na minule dogodke spomnil Vujović, ki je v prostem času postal matematik in izračunal vse kombinacije, ki bi Slovenijo lahko pripeljale najvišje.

V petek je razmišljal, da bi igralce za dan, dva poslal domov. Ni se zgodilo. Že naslednje jutro je bil resen trening in fantje se niso pritoževali. »Dobro so sprejeli spremembo načrta. Pomembno tekmovanje moraš jemati resno, če želiš doseči resen rezultat. Ni mi vseeno, ali bomo na koncu enajsti ali sedmi. Za vsako žogo in vsak gol se je treba truditi. Ne omenjam, kdo vse nam manjka in zakaj. Ti fantje so tu in so najboljši, ki jih ima Slovenija,« je Vujović že začel ubirati motivacijske strune.

Predolg premor

Blažu Blagotinšku njihov zven očitno prija. Skoraj štirje dnevi premora niso po njegovem okusu. »To je res preveč. Potem pa takoj dve tekmi ena za drugo, to ni v redu,« je dejal krožni napadalec in se strinjal, da premor v domači oskrbi ne bi bil primeren: »Teoretične možnosti še imamo in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ne bi kasneje česa obžalovali. Morda ne bo polfinala, ampak tudi peto ali šesto mesto bi bil uspeh,« je razmišljal 202 cm visoki »Blagi«, ki ima na EP izkoristek strelov 15:13.

Le dva centimetra nižji Kastelic bi se lahko izkazal za aduta, kakršen je bil njegov predhodnik v Zagrebu Ivan Stevanović za Hrvate. »Vesel sem bil za 'Stivija', super dečko je. Pritiska ne čutim, to je zame lepa priložnost, moje prvo EP. Z razpletom se ne obremenjujem. Če dobimo Špance in Čehe, bomo lahko turnir ocenili pozitivno.«

Tudi če Slovencem šteje zgolj še teorija, tudi to je boljše kot nič. Včerajšnja zmaga olimpijskih prvakov iz Danske proti evropskim prvakom iz Nemčije je še za kakšen odstotek povečala slovenske možnosti.