Pokal EHF: Velenjčani blizu, a daleč od finala

Rokometaši velenjskega Gorenja so kljub borbeni predstavi v polfinalu izgubili proti Füchse Berlinu s 24:27.

Objavljeno
16. maj 2015 14.13
Posodobljeno
16. maj 2015 17.00
ROKOMET - Gorenje Finale EHF pokala
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Berlin - Rokometaši Gorenja iz Velenja so kljub borbeni predstavi v polfinalu pokala EHF morali priznati premoč Füchse Berlinu, ki je ose v domači dvorani ugnal s 27:24. Odločilen je bil slab zaključek prvega polčasa, ko so si Nemci priigrali štiri gole prednosti.

Teh v drugem delu niso več zapravili, še najbližje temu so bili v samem zaključku tekme, a je gostom zmanjkalo minut in moči. Ob načetem Stašu Skubetu je bil tokrat najuspešnejši Velenjčan Marko Dujmovič, ki je dosegel 5 zadetkov. Pri domačih je v vratih blestel Silvio Heineveter, v polju pa je bil s 7 goli najučinkovitejši Fredrik Petersen.

»Na današnji tekmi so v določenih trenutkih zatajili naši trije ključni igralci, ki so nas dobesedno vlekli skozi sezono. Mojim fantom ne glede na to čestitam, borili so se po najboljših močeh in dali vse od sebe. Ostal je grenak okus, morda bi lahko iztržili več, a to je šport,« je po tekmi dejal strateg Velenjčanov Gregor Cvijić.

Njegove besede so delno zagotovo letele na Skubeta, ki je tokrat dosegel le dva gola. »Berlinčani so nas malce presenetili z obrambo 5-1. Te doslej še nisem videl pri njih, kar nas je nekoliko zmedlo. Ob tem smo dosegli le 24 golov, kar je premalo proti tako kakovostni ekipi, pa tudi obramba ni bila na najvišji ravni. Nismo bili pravi, a jutri je nov dan, za nas se turnir še ni končal, želimo osvojiti tretje mesto,« je dejal Trebanjec, od katerega bo tudi jutri ogromno odvisno.

Berlinčani se bodo v finalu pomerili s še enim nemškim predstavnikom Hamburgom, Velenjčane pa jutri ob 14.30 čaka obračun z danskim Skjernom za tretje mesto.

Slabe velenjske minute ob koncu prvega polčasa

Ose se v nemški prestolnici na začetku tekme niso prestrašile domačih lisic in so po zadetkih Michala Szybe in Nika Medveda dvakrat vodili. Za prvo vodstvo Berlinčanov je v 6. minuti tekme poskrbel Mattias Zakrisson, ki se je spretno prikradel na pozicijo krožnega napadalca.

Po novem hitrem zadetku bundesligaša se je za hip zazdelo, da bi se ta lahko odlepil, no Velenjčani tega na uvodu niso dopustili. Moštvi sta bili sredi prvega dela izenačeni na 7:7. Tekma se je nadaljevala v podobnem tempu tudi v naslednjih minutah, ko so si domači večkrat priigrali dva gola prednosti, a so jih gostje vselej zadržali na varni razdalji.

Prednost Berlinčanov se je na tri gole razlike povečala prvič v 25. minuti, ko je vnovič zadel Zakrisson. Ko je vrata zaklenil še domači čuvaj mreže Silvio Heineveter, in ko je iz igre na počitek odšel Staš Skube, je bilo še precej težje. Konstantin Igropulo in Zakrisson sta dve minuti pred polčasom povišala na 15:10. Na malce udobnejši zaostanek pred drugim polčasom (12:16) je pred koncem prvega dela z dvema zaporednima goloma poskrbel Luka Dobelšek.

Velenjčani skoraj do napete končnice

Drugi del tekme se je začel podobno, kot se je končal prvi. Nemci so bili razigrani in so po zadetku Igropula v 34. minuti tekme prvič danes vodili s šestimi goli razlike (18:12). Trenerja Velenjčanov Gregorja Cvijića je to prisililo v zgodnjo minuto odmora, ki je gostom očitno pomagala. Po zadetkih Marka Dujmoviča, Senjamina Burića in Nika Medveda se je prednost lisic stopila na 4 gole (20:16).

A serija Velenjčanov se ni nadaljevala, Heineveter se je odločil, da je vrag odnesel šalo, zato je ubranil nekaj zahtevnih strelov rokometašev v rumeno-črnih dresih. Ob prelomu v zadnjo četrtino tekme se je zato vse bolj zdelo, da so Nemci morda prezahteven tekmec.

Velenjčani so se resda znali nekoliko približati (kot denimo v 50. minuti, ko je Šoštarič znižal na -4), a so lisice znale vselej odgovoriti in goste obdržati na varni razdalji. A bolj kot se je tekma približevala koncu, bolj vroče je bilo favoriziranim Nemcem. V 25. minuti tekme je Nejc Cehte znižal na 22:25, a je nemudoma sledila nepotrebna izključitev Burića.

Svoj napad z igralcem več so kljub vsemu zapravili, zato se je osam ponudila priložnost za dodatno približanje. Od daleč je v 27. minuti poizkusil Dobelšek, njegov strel pa je Heineveter odbil. Minuto kasneje so imeli Nemci vseeno le še dva zadetka prednosti, ko je še enkrat zadel Cehte.

A strahovi domačinov po preobratu so bili odveč. Minuto pred koncem tekme je Igropulo s sedemmetrovke zadel za 27:24 in tekme je bilo konec.

Še tretji poraz v polfinalu

Ose so si nastop na finalnem turnirju četverice najboljših v tej sezoni evropskega pokala zagotovili z dvema četrtfinalnima zmagama proti danski ekipi Tvis Holstebro. Pred tem so v skupinskem delu tekmovanja osvojili drugo mesto, zgolj za Hamburgom ter pred norveškim Haslumom in švicarskim Phadi Winterthurjem. Vrata v drugorazredno evropsko tekmovanje jim je odprla novembrska kvalifikacijska zmaga nad ruskimi Permskimi medvedi.

Klub iz Šaleške doline se je četrtič v svoji zgodovini znašel v polfinalu katerega izmed evropskih tekmovanj. V sezoni 1994/95 so rumeno-črni igrali v polfinalu pokala EHF, kjer jih je izločila ruska zasedba Poljot iz Čeljabinska. V sezoni 2003/04 so igrali v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev in morali priznati premoč španskemu Valladolidu. V sezoni 2008/09 pa jim je uspel veliki met in preboj v finale pokala EHF, kjer pa je bil premočan nasprotnik nemški Gummersbach.

V finalu tudi HSV

Na letošnjem turnirju v Berlinu so poleg domačinov in Velenjčanov še rokometaši danskega Skjerna ter nemškega Berlina - znanca slovenskih predstavnikov iz skupinskega dela tega tekmovanja. V dansko-nemškem polfinalu je bil boljši Hamburg, ki si je z zmago s 27:23 zagotovil mesto v finalu.

HSV si je že v uvodnih petnajstih minutah priigral pet golov prednosti, v drugem polčasu pa je za pozitiven izid na semaforju skrbel predvsem vratar Nemcev Johannes Bitter, ki je zbral kar 21 obramb. V polju je bil s šestimi goli najučinkovitejši Kentin Mahe, pet golov je za Hamburg prispeval še Kevin Schmidt. Pri Dancih sta po petkrat zadela Lasse Mikkelsen in Rene Toft Rasmussen.

 

FINALNI TURNIR ČETVERICE POKALA EHF

 

HSV Hamburg - Skjern 27:23 (14:11)

Füchse Berlin - Gorenje Velenje 27:24 (16:12)