Portoroški spektakel kar tradicionalen

S superpokalom med Celjem in Svišem se bo dvignil zastor nad 24. sezono.

Objavljeno
29. avgust 2014 14.34
Luka Žvižej na tekmi finala pokala proti ekipi Sviša iz Ivančne Gorice. Celje 2. marec 2014.
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Portorož – Ko je bil v Portorožu julija glavni teniški turnir v deželi, je dež povzročal obilo preglavic. Rokometašem je vreme naklonjeno in nocoj (20.30) bo teniški center prizorišče neobičajne superpokalne tekme. Čeprav ni dvoma o tem, da bodo Celjani osvojili prvo lovoriko v sezoni, se na Obali obeta rokometna fešta.

Ob odločitvi, da slovenski klubi ne bodo sodelovali v ligi SEHA, se je predsednik RZS Franjo Bobinac zavzel za večjo odmevnost 1. SRL, ki bo odslej imela 14 članov. Prvi korak v to smer je ponovna uvedba končnice na izpadanje. Današnji superpokal je nadgradnja. Dobra stvar je že, da se bo tekma sploh odigrala. Lani je bila namreč šestletna tradicija prekinjena, ker Celje in Gorenje nista našla skupnega jezika glede termina.

»Lani smo imeli zvezane roke, ker superpokala ni bilo v pravilniku. To smo spremenili in zdaj celo načrtujemo, da bo tekma v Portorožu postala tradicionalni uvod v sezono,« pravi generalni sekretar zveze Goran Cvijič in zatrjuje, da se pisarna ne bo ustavila pri tem. »Zdaj se intenzivno ukvarjamo s prenovo spletne strani, ki bo med drugim ponujala sprotno osveževanje podatkov z vseh tekem. Na voljo bodo tudi prenosi. To seveda ne bo šlo čez noč, zato smo si zastavili polletno poskusno obdobje, v drugem delu sezone pa naj bi bilo že vse avtomatizirano,« želi zvezo v korak s časom postaviti njen prvi operativec.

Organizacija superpokala ni bila mačji kašelj. »Predvsem logistično in časovno je bil to precejšen zalogaj. Vesel sem, da je vremenska napoved obetavna in pričakujem dober obisk. Seveda bi bilo zanimanje še večje, če bi namesto Sviša igrala Gorenje ali Maribor, a tako pač je. Vsekakor bo zanimivo.«

Rokomet se je sicer rodil na travi (tedaj se je imenoval po češko hazena), se preselil na beton in šele nato v dvorano, a to bo prva uradna rokometna tekma na prostem v samostojni Sloveniji. Teniški štadion sprejme 1600 gledalcev, na tla so položili pravo rokometno podlago iz lige prvakov. Vsa čast igralcem Sviša, toda morda bi v prihodnje veljalo razmisliti, da bi v žrebu pokalnega tekmovanja določili nosilce in tako zagotovili, da bi se na sklepnih turnirjih sešli najboljši klubi. S tem bi tudi superpokal dobil na veljavi. A kot pojasnjuje Cvijič, je to v rokah klubov, spremembo mora potrditi skupščina RZS.

Superpokal bo sicer prvo dejanje 24. sezone. Sviš verjetno ne bo kaj več kot dostojen tekmec Celju, proti kateremu je marca v finalu pokala izgubil s 16:31. V ligi pa je zasedel predzadnje mesto in se zgolj po zaslugi sporne razširitve obdržal med elito. Celjani so močno spremenili ekipo, toda iz pripravljalnih tekem je mogoče sklepati, da so bile okrepitve ustrezne in trener Branko Tamše bo gotovo nadaljeval zbiranje lovorik. Za začetek bo želel združiti vse tri domače naslove.