Praznična sobota kot naročena za končanje celjske »okupacije«

Gorenje po zmagi v Ribnici vse bolj resno v igri za prvaka. Derbi z vodilnim Celjem v Rdeči dvorani bo morda že ključen. Različna forma vodilnih ekip.
Fotografija: Reprezentant Matic Verdinek je na 26 tekmah v ligi NLB za Gorenje dosegel že 187 golov in je zanesljivo najboljši strelec. V Ribnici je zabil sedem zadetkov. FOTO: RK Gorenje
Odpri galerijo
Reprezentant Matic Verdinek je na 26 tekmah v ligi NLB za Gorenje dosegel že 187 golov in je zanesljivo najboljši strelec. V Ribnici je zabil sedem zadetkov. FOTO: RK Gorenje

Ko je pred 28. sezono ducat rokometnih prvoligašev predstavilo cilje, nihče ni niti pomislil, da bi se ta lahko končala drugače kot s 23. zvezdico Celja Pivovarne Laško. Podobno je bilo tudi pred začetkom končnice v ligi NLB. A šest tekem pred koncem se prekinitev celjske prevlade ne zdi več utopična, še zlasti glede na različno formo, ki jo ta čas kažeta najuspešnejša kluba Gorenje in Celje. V soboto bo v Rdeči dvorani ena ključnih tekem in napetost pred 115. šaleško-savinjskim derbijem že narašča.

Sedemindvajseti marec, ko na Slovenskem praznujemo dan boja proti okupatorju, se zdi kot naročen za prekinitev absolutne celjske prevlade na tekmeci iz Velenja. Če bodo črno-rumeni po 1970 dneh od 4. decembra 2013 končno premagali večne tekmece, se bo razlika stopila na točko in bo zelo verjetno o naslovu prvaka odločala prav zadnja tekma sezone 31. maja v Zlatorogu. A če bodo Celjani, ki so osvojili zadnjih pet naslovov, še naprej ostali zakleti za Velenjčane, bo prvenstvo praktično odločeno.
 

Hoja po tankem ledu


Celjani že vso sezono ne delujejo prepričljivo, po zgodnjem porazu v Ribnici, ki je odnesel Branka Tamšeta, so v drugem delu izgubili doma proti Trimu in v gosteh pri Jeruzalemu. V končnici sicer še nimajo poraza, a so hodili po tankem ledu v Kopru (rešili so se v zadnji minuti), v Ribnici (bilo je neodločeno) in celo nazadnje doma proti Urbanscape Loki, ki je končnico vzela bolj kot poligon za uveljavitev mladih igralcev. Še v 40. minuti je vodila s 15:13 in v 59. zaostajala le za gol (20:21), nakar sta Domen Makuc in Branko Vujović le zapečatila domačo zmago s 23:20. Vprašanje, če se ne bi zgodil nov šok, če Klemen Ferlin v domačih vratih ne bi bil boljši od Gašperja Dobaja (obrambe 14:9).



Trener Tomaž Ocvirk se zaveda, da se s takšno igro Celjanom ne piše nič dobrega v derbiju, na katerem naj bi posebno tekmo uprizorili navijači obeh ekip na tribunah. »To je bila slaba tekma, zlasti v napadu smo bili brez zamisli in počasni, čaka nas še kar nekaj dela, če želimo v Velenju pokazati drugačen obraz,« je razmišljal Ocvirk, čigar glavna težava je v tem, da večina nosilcev igre zapušča Celje in so vsaj nekateri z glavami že na počitnicah.

William Accambray je bil s petimi goli najboljši strelec Celja proti Loki. FOTO: CPL
William Accambray je bil s petimi goli najboljši strelec Celja proti Loki. FOTO: CPL


V Velenju je situacija obratna, jedro ekipe ostaja skupaj in igralci hrepenijo po dokazovanju. Trener Zoran Jovičić je po slabšem štartu, ki je bil razumljiv, saj je bilo moštvo sestavljeno na novo, uglasil črno-rumeni orkester, ki poraza ne pozna od 2. februarja in tekme s Celjem, od takrat melje tekmece (Loko je denimo v gosteh ugnalo za 16 golov) in je nazadnje zmlelo tudi glavne konkurente za drugo mesto iz Ribnice.


 

Prvi poraz za Škaperja


Ribničani so izgubili prvič v domači dvorani po 13. maju 2017 (Celje), prvič je grenkobo poraza izkusil tudi trener Damjan Škaper, ki je sredi marca zamenjal Sinišo Markoto. Zmaga »os« je bil več kot prepričljiva, že ob polčasu je prednost znašala tri gole, sredi drugega polčasa 22:14, na koncu je bilo 28:22. Motorja ekipe, Matic Verdinek in Aleks Kavčič, sta zbrala po sedem golov, le enega manj kapetan David Miklavčič, tudi vratar Emir Taletović (16 obramb) je pokazal pravo formo, ki obeta zasuk v razmerju moči in končanje trdovratnega celjskega uroka, ki v Rdeči dvorani traja od 18. septembra 2013 (10 tekem).

Riko Ribnica, ki jo še čakata gostovanji v Velenju in Celju, bo očitno izgubila status druge ekipe v deželi, a tudi s tretjim mesto bo zadovoljna. Se pa obeta zanimiv boj za četrto mesto, ki še prinaša nastop v pokalu EHF. Koper se je Mariboru z lepo zmago z 31:24 približal zgolj na točko zaostanka.

Preberite še:

Komentarji: