Pred slovensko tekmo leta rezerve ostale skrite

Na rokometnem svetovnem prvenstvu Slovence proti Španiji pokopal slab izkoristek strelov.

Objavljeno
23. januar 2015 21.21
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Doha – Slovenski rokometaši še naprej tako dobro skrivajo svoj lepši obraz, da jim lahko spretnost zavida tudi David Copperfield. Španci so vložili ravno toliko energije, da so z zmago osvojili prvo mesto v skupini A. Tudi Deničevi fantje je niso porabili preveč, očitno bodo vse adute vrgli na mizo na jutrišnji tekmi osmine finala proti Makedoniji.

Slovencem se je ponujalo celo prvo mesto, a si ga niso zaslužili ter tako pristali na tretjem. Selektor Boris Denič je v boj poslal igralce iz druge rotacije in že v prvem polčasu uporabil vse igralce razen Gorazda Škofa. Klemen Cehte še ni dobil zelene luči zdravnikov, rekonvalescent Uroš Bundalo pa je doživel krstni nastop na tem SP. V rokometni uspavanki so Slovenci hitro ogreli dlani Gonzala Pereza de Vargasa. V prvi četrtini so ga premagali vsega štirikrat ter zaostali za tri gole. Tri izključitve so jim preprečevale, da bi razvili igro, kljub temu pa je Jure Dolenec znižal na 9:10. Potem so se spet v igro prikradle znane napake, Dolenec in Dragan Gajić sta zapravila tudi 7-metrovki, kar so branilci naslova kaznovali s štirimi zaporednimi goli.

Nadaljevanje ni prineslo boljše slike. Razlika se je ves čas gibala okrog petih golov in Španci so brez težav ohranjali nadzor. Nekaj malega odločnosti so Slovenci prikazali ob vstopu v zadnjo tretjino, toda resnejši naskok na zmago so jim preprečile neumnosti, Luka Žvižej je zapravil še drugi »zicer«, nakar se je njegov brat Miha v protinapadu zapletel pri vodenju žoge. Deset minut pred koncem je pri 26:21 kazalo, da bo končnica za Špance sprehod v parku. Ni bilo povsem tako, ponovno najbolj odločen igralec Marko Bezjak je z dvema goloma zaokrožil delni izid 4:1 in Slovence približal na 25:27. To pa je spodbudilo branilce naslova, da so stopili na plin in s tremi hitrimi zadetki postavili piko na i.

»Slovenci so pokazali dobro igro, močni so v dvobojih mož na moža, zato je zmaga toliko več vredna. Imeli smo izvrstnega vratarja, zadovoljen sem z učinkom vseh igralcev,« je ekipo hvalil selektor Manolo Cadenas, ki je pred dvema letoma zamenjal Valera Rivero. Nadaljuje uspešno tradicijo, saj so Španci še devetič na velikem tekmovanju premagali Slovence. Kaj zapisati o Deničevih izbrancih? Ne samo, da iz tekme v tekmo ne rastejo, kot so si obetali, vsakič izgubijo nekaj novega, tokrat so zanesljivost pri strelih, še prvega strelca mundiala Gajića je zapustil ubijalski instinkt. A že zdaj delati sklepe bi bilo preuranjeno. Jasno je bilo, da nobena od ekip ni igrala v najvišji prestavi. Pa lahko Slovenija sploh potegne kaj dobrega z generalke za dan D, ki bo ovrednotil njeno poslanstvo? »Saj ni bilo tako slabo. Ustvarili smo si dovolj priložnosti, a jih nismo izkoristili in zato izgubili. Premalo je bilo zbranosti. No, nič ne de, za nas se prvenstvo začenja šele v nedeljo in takrat bo treba pokazati, iz kakšnega testa smo. Cilj so kvalifikacije za OI in vse je še odprto,« se ni pustil zmesti Skube in je navijačem sporočil, naj jih nikar ne zapusti optimizem: »Zakaj bi bili črnogledi. Igra morda res ni tako dobra, kot je bila v Španiji, toda še je čas, da to spremenimo.«

»Vratarju smo omogočili, da je tudi on dobil uro za darilo. V prvi polčas smo krenili preveč zadržano in nismo stremeli h golu, zato nismo izsilili nobene izključitve. Ob koncu pa nam je spet nekaj zmanjkalo. Toda prava tekma je šele pred nami. Treba bo zmagati, dati od sebe 120 odstotkov in to je vse,« ostaja optimističen Bezjak, ki je pokazal še največ drznosti. Kot smo zdaj že vajeni, je bil nekoč vročekrvni Denič vsaj navzven precej miren. »Tudi ko odigramo taktično dobro, nam še vedno nekaj zmanjka. Obramba je bila dobra, zbranost pri strelih pa slaba. V napadu smo vse storili prav, si ustvarjali priložnosti, toda v rokometu je včasih tudi treba zadeti gol. Tokrat je zmagala čista individualna kakovost španskih igralcev,« je poraz športno priznal Denič, zadovoljen s pristopom. Po tem, ko sta si na klopi med tekmo skoraj skočila v lase kapetan Zorman in Dean Bombač, se je porodila skrb glede vzdušja v ekipi: »Vselej, ko pride do poraza, vzdušje ni idilično,« pravi Denič: »Vsi bi radi, da bi bilo vedno vse v redu. Ko izgubiš, ni v redu in prav je tako. Ne smemo pa skreniti s poti, šele po osmini finala bomo šteli mrtve.«