Predjed Arabci, glavni obrok Srbi. Pa sladica?

Drevi štart SP. Nestrpni Slovenci na dolgo pot iz Zreč v Zaragozo, k sreči brez novih poškodb.

Objavljeno
11. januar 2013 14.54
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Zaragoza – Težko bi kdo rekel, da ljudje v Zaragozi, kjer se bodo slovenski rokometaši jutri pomerili s Saudsko Arabijo, v času finančne stiske komaj čakajo začetek svetovnega prvenstva v rokometu. Še tisti, ki vedo, da bo danes Španija odigrala uvodno tekmo proti Alžiriji, so zadržani.

Glavnina slovenskih poročevalcev je včeraj prispela v glavno mesto pokrajine Aragon. Tu je pečat pustil rekorder po številu reprezentančnih nastopov Beno Lapajne, ki bo prišel spodbujat naslednike. Ti so v Zrečah opravili še zadnji trening pred odhodom na prizorišče 23. mundiala. Danes se bodo pred zoro odpravili na pot, ki jih bo vodila z brniškega letališča v München, od tam v Barcelono in zatem še s hitrim vlakom v sončno Zaragozo, kjer je bilo včeraj 18 stopinj. Zvečer bodo vadili v manjši La Granji, dopoldne na dan tekme pa spoznali osrednje prizorišče, dvorano princa Filipa z 11.000 sedeži.

Za začetek jih ob 18. uri čaka najlažja naloga v skupini C. Saudska Arabija z neznanimi igralci in znanim selektorjem Nenadom Kljaićem ob Avstraliji velja za največjega avtsajderja turnirja. Kljub temu selektor Boris Denič ostaja previden in reprezentante drži na »kratki vrvici«. Kot je povedal vodja reprezentance Uroš Mohorič, je bil zadnji trening intenziven in – kar je najpomembnejše – minil je brez poškodb. Že to je v luči dogodkov v času priprav dober obet. Slovenci pa so odločeni ustvariti odmeven rezultat in nadgraditi 6. mesto z EP v Srbiji.

Prvenstvo se bo začelo drevi ob 19. uri v španski prestolnici, kjer bosta sodila tudi Nenad Krstić in Peter Ljubič. Vse ostale tekme 1. kola v štirih skupinah bodo jutri. Naslov prvakov bodo branili Francozi z željo, da postanejo prvi, ki bi bili najboljši trikrat zapored. Glavni izzivalci so evropski prvaki Danci, pa serijski dobitniki kolajn Hrvati in seveda gostitelji Španci, nazadnje bronasti na Švedskem. Slovenija sodi v krog precejšnjega števila reprezentanc, ki bi lahko presenetile iz ozadja. V hotelu Palafox v središču mesta z okrog 800.000 prebivalci, kjer so nastanjene vse reprezentance iz skupine C, so tako denimo menili tudi Srbi, prvi gostje, ki Slovencem napovedujejo uspeh in trdijo, da bo t. i. balkanski derbi odločal o prvem mestu in najboljšem izhodišču v osmini finala. Korejci, Belorusi in zlasti Poljaki imajo sicer svoje načrte, a naj se besede tiskovnega predstavnika reprezentance, ki je pred letom osvojila srebrno kolajno, pozlatijo …