Ribnica blizu presenečenja v Velenju

Vodilna trojica je bila uspešna na začetku končnice. Škofja Loka ni bila kos Celju. 

Objavljeno
20. marec 2017 01.16
Rokometna tekma Urbanscape Loka in Celje Pivovarna Laško 18.marca 2017 [šport,rokomet,Urbanscape Loka,Celje Pivovarna Laško]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Vsa tri moštva, ki so z istim številom točk začela končnico za prvaka v ligi NLB, so v 1. kolu upravičila vlogo favoritov in utrdila svoje položaje na vrhu lestvice. Koper je bil boljši od Krke, Celje ni imelo težav v Škofji Loki, v derbiju pa je Gorenje dolgo trepetalo za zmago proti žilavi Ribnici, a na koncu le vpisalo točki.

Na Bonifiki, kjer se je zbralo skoraj 1000 ljudi, se je nadaljeval zmagoviti niz moštva Zorana Jovičića, ki je doseglo osmo zaporedno zmago v 1. SRL. Nazadnje je klonilo 10. decembra lani v Škofji Loki, prav tam pa bo gostovalo v naslednjem kolu. Rumeno-modri so hitro vzpostavili nadzor nad dvobojem (5:1) in vodstva niso izpustili iz rok. V vratih je priložnost dočakal mladinec Matteo Capuzzo in jo izkoristil, saj je ubranil tri sedemmetrovke, svoje minute pa je ob koncu dobil tudi mladi Nejc Planinc in dosegel štiri gole. Sicer pa so glavnino dela opravili preverjeni kadri: vratar Blaž Vončina ter razpoloženi strelci Žiga Smolnik, Aleks Vlah in kapetan Uroš Rapotec. Koper bo sicer vrhunec sezone doživel v začetku aprila, ko bosta na Obali zapored gostovala Celje in Gorenje.

Prvaki iz Celja se niso opekli na Gorenjskem, čeprav so imeli v začetnih minutah kar nekaj težav. Na veselje gledalcev v polni dvorani Poden so gostitelji dosegli uvodna gola in vodili s 3:1, toda potem je do izraza prišla razlika v kakovosti, ki je bila povsem na strani ekipe Branka Tamšeta. Matic Suholežnik je zaokrožil delni izid 5:0 za vodstvo z 12:6 in že do odmora se je razlika povečala na sedem golov, v drugem pa se je ves čas gibala okrog desetice. »Pričakovali smo zmago v Škofji Loki, vendar smo se zavedali, da bo domača ekipa storila vse, da nam to prepreči. Na začetku je Loka pritisnila, poskušala držati ritem z nami, a zdržala le kakšno tretjino tekme,« je povedal David Razgor, strelec štirih golov za Celje. Dva več sta dosegla Miha Zarabec in Tilen Kodrin (vse v drugem polčasu). V moštvu Siniše Markote se je z osmimi goli izkazal obetavni Aleks Kavčič.

V Velenju je bilo precej bolj razburljivo, četudi je bila Ribnica v zadnjem času v slabi formi. Igranje v pokalu EHF je zanjo veliko breme, v zadnjih devetih tekmah je izgubila kar osemkrat. Da se bo kmalu vrnila v zmagovite tirnice, je težko pričakovati, v četrtek jo čaka gostovanje v Celju, v nedeljo pa še v Berlinu. Za nameček je poškodovan organizator igre Patrik Leban, ki ga ne bo pred turnirjem pokala Slovenije sredi aprila v Mariboru.

Gorenje je po dveh uspehih ob koncu lige SEHA prvič v sezoni nanizalo tri zmage. Sinoči se je moralo zanjo zelo potruditi. Dolenjci so bili večji del prvega polčasa povsem enakovredni, vodili so s 3:2 in kasneje z 9:8 ter imeli malo pred koncem prvega polčasa izid 12:12. Toda Rok Ovniček, Rok Golčar, Blaž Kleč in Matjaž Brumen so poskrbeli za otipljivo vodstvo med odmorom. Odločitve vseeno še ni bilo, gostje so se pobrali po zaostanku s 17:22 in se v 47. minuti približali na 22:23, ko je v polno zadel reprezentant Jan Grebenc in domačega trenerja Boruta Plaskana prisilil v minuto odmora. Ta je bila koristna in zasuka le ni bilo, za kar so poskrbeli Golčar, Janez Gams, Brumen in Ovniček z delnim izidom 4:0. Dve minuti pred koncem je pri vodstvu Gorenja s 27:25 Brumen (strel 9:9) zadel sedemmetrovko in razblinil dvome o zmagovalcu.