Ribničani pošteno namučili serijske prvake

V današnjem finalu pokalnega tekmovanja Celje in Koper. Palec gor ligi SEHA.

Objavljeno
17. april 2016 01.56
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ribnica – Za 25. pokalni naslov v samostojni Sloveniji se bosta danes ob 18. uri pomerila Celje Pivovarna Laško in Koper 2013, v vlogi velikega favorita pa bodo v zadnjem dejanju sklepnega turnirja v Ribnici branilci naslova iz Celja, ki bodo lovili že 19. lovoriko, peto zapored. Toda njihovo delo v polfinalu je bilo veliko težje, kot so pričakovali.

Celjani so imeli sinoči veliko težav proti gostiteljem F4 in so zmagali zgolj s 25:24 (13:13; Žvižej 7, Janc in Mlakar po 4; Nosan 9, Grebenc 5), potem ko je odločilni zadetek dobro minuto pred koncem dosegel David Razgor, nato je Jan Pucelj s sedmih metrov postavil končni izid. Po izenačenem prvem delu se je po zadetku Jake Malusa, ki se je v matično Celje vrnil s posoje iz Slovenj Gradca, pri 19:15 v 40. minuti zdelo vprašanje zmagovalca odločeno, toda rokometaši pod vodstvom Roberta Beguša se niso vdali in bili vse do zadnjega v igri za veliko presenečenje. Na koncu pa se je kljub vsemu izšlo po pričakovanjih in željah pivovarjev pod vodstvom serijskega zbiralca trofej Branka Tamšeta, ki so si pot do novega naslova utrli že decembra, ko so v šestnajstini finala izločili glavne tekmece iz Velenja, za nameček je F4 izpustila tretja ekipa DP iz Maribora, ki je v četrtfinalu klonila prav v Ribnici, ki se je sinoči prikazala v zelo dobri luči.

»Kljub vsem težavam smo imeli dovolj energije, želje in volje, da smo na vročem terenu v Ribnici dosegli zasluženo zmago,« je po zanimivi tekmi dejal Tamše, njegov kolega Beguš pa prav tako ni bil preveč razočaran: »Če bi igrali še kakšno minuto ali dve, bi se lahko tudi drugače končalo. Na koncu so odločile malenkosti, izgubljena žoga, zgrešen strel ali kaj drugega.«

Na prvi polfinalni tekmi v dobro obiskanem ŠC Ribnica (800 gledalcev) so se zmage z 28:23 (13:13; Krečič 8, Vlah 6; Sušin in Udovič po 4) in prvega finalnega nastopa veselili Koprčani, ki so v drugem polčasu upravičili vlogo favoritov in premagali Trebanjce. Za mlado ekipo Zorana Jovičića je to dodatna spodbuda, potem ko si je v prvi sezoni že zagotovila nastop v končnici 1. SRL. »Uvrstitev v finale pokala je za nas velik podvig, tudi nanj se bomo dobro pripravili in poskušali prikazati naš maksimum, kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli,« bele zastave pred tekmo z velikimi favoriti ne izobeša trener Jovičić, nekdanji reprezentant.

Trimo bo po dolgem času tekmovalno sezono sklenil predčasno, že čez teden dni, do takrat pa bo odigral še tri tekme, najprej danes ob 15. uri za končno tretje mesto proti tradicionalni tekmici Ribnici. »Glede na videno lahko rečem, da smo na koncu zasluženo izgubili,« je poraz športno priznal trener Roman Šavrič.

Soglasje ligi SEHA

V prestolnici suhe robe je bilo pestro zakulisno dogajanje že pred začetkom pokalnega turnirja. Združenje prvoligašev je za zaprtimi vrati odločalo o tem, ali bosta Celje in Gorenje lahko izpustila redni del prvenstva in se vanj vključila šele spomladi v končnici. Po izidu glasovanja (7:5) sta največja kluba nazadnje dobila soglasje za igranje v zanju bolj mikavni ligi SEHA. Prvoligaši bodo na naslednji seji dodelali še nov tekmovalni sistem, na koncu bo morala odločitev konec maja potrditi še skupščina RZS, kjer pa ni pričakovati presenečenj.