Rokometaši z novimi pravili že na olimpijskem turnirju

Mednarodna rokometna zveza bo s 1. julijem uvedla nekaj novih pravil, med katerimi je tudi modri karton.

Objavljeno
04. marec 2016 15.48
lvi*Rokomet
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana- Mednarodna rokometna zveza (IHF) je podprla uvedbo nekaterih novih pravil, ki bodo veljala že med olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru. Po prvotnem scenariju naj bi stopila v veljavo julija prihodnje leto, a so se na IHF odločili, da veljajo že s 1. julijem letošnjega leta, poročajo agencije.

Igralci, trenerji, sodniki in gledalci se bodo morali navaditi na modri karton, pravilo šestih podaj ob dolgem napadu in strožja pravila v povezavi z oskrbo poškodovanih igralcev.

Ena temeljnih sprememb je tudi, da sedmi igralec v polju, ki je doslej opravljal tudi vratarsko nalogo, ne bo smel več braniti v golu, saj tako kot ostali igralci nima pravice, da bi bil v svojem šestmetrskem prostoru. Sedmi igralec v polju bo nosil običajen dres in moral po novem opraviti zamenjavo z vratarjem.

Poškodovane igralce naj bi zdravniki po novem oskrbeli ob robu igrišča, da bodo prekinitve krajše. Oskrba na igrišču naj bi postala izjema v posebej upravičenih primerih, a igralec, ki ga bodo oskrbeli na igrišču, nato ne bo smel sodelovati v naslednjih treh napadih svoje ekipe, vsaj v tem času pa ga bo moral zamenjati igralec s sklopi. Kršitev pravila bo za sabo potegnila dvominutno izključitev.

Spreminja se tudi takoimenovana pasivna igra oziroma dolg napad. Ko bo sodnik po novem dvignil roko za dolg napad, bo imela ekipa v napadu za dokončanje akcije le še šest podaj. Število podaj se ne bo povečalo s prekrškom nasprotne obrambe ali pa uspešnim blokom obrambe.

Novost je tudi modri karton. Po modrem kartonu, ki je nekakšna nadgradnja rdečega, se bo obvezno sestala pristojna disciplinska komisija in razpravljala o razlogih za karton. Najmanjša predvidena kazen za prejet karton je ena tekma prepovedi igranja.