Rokometna liga prvakov: Celjani v končnici do pomembne zmage

Celjski rokometaši so z zmago na gostovanju pri neposrednem tekmecu Zaporožju naredili velik korak k osmini finala.

Objavljeno
17. oktober 2013 14.28
ROKOMET CELJE GORENJE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Harkov – Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v četrtem kolu lige prvakov vpisali izjemno pomembno drugo zmago. Na gostovanju pri Zaporožju, neposrednem tekmecu za preboj v osmino finala, so bili namreč boljši z 32:29 (11:14), še dve minuti pred koncem pa ni dišalo po takšnem razpletu, saj sta bila nasprotnika še poravnana, pred tem pa sta se izmenjavala v vodstvu od enega do treh golov. Najučinkovitejši je bil Gašper Marguč z osmimi goli, od tega jih je sedem vpisal po glavnem odmoru. Zdaj slovenskega podprvaka čez natanko mesec dni čaka domač dvoboj z Veszpremom.

Zaporožje tik pred odmorom pritisnilo na plin

Na let v Ukrajino s celjskim moštvom niso odšli Nikola Ranevski, Stefan Čavor in zadnja okrepitev Rok Praznik. Gostje so prvi zadeli, nato pa je Zaporožje do 12. minute držalo minimalno vodstvo. Po golu Ivana Sliškovića ob igri s številčno premočjo so vnovič vodili varovanci trenerja Vladana Matića (5:4), z delnim izidom 3:0 so prvič pobegnili tudi za dva gola. Učinkovit je bil Nemanja Zelenović, ki je bil že ob polovici prvega dela pri treh zadetkih. V 18. minuti so Ukrajinci po golu s sedmih metrov izenačili, Matić je reagiral z menjavo Sliškovića z Žigo Mlakarjem. Celjani so držali gol zaloge, izdatneje pa se niso mogli odlepiti. Po izključitvi Roka Žurana so gostiteljem po dolgem času spet pustili, da so švignili mimo (12:11), že pet obramb je zbral vratar Oleksandr Ševelev. Gostitelji sicer z igro niso blesteli, so pa pridno izkoriščali napake Celjanov, ki bi lahko bili, če bi bili mirnejši in učinkovitejši, v dosti varnejših vodah. Po uspešnem poskusu Mihajla Capa in že petem golu Olega Skopinceva je tik pred odhodom na odmor Zaporožje prvič ušlo s +3 (14:11). V zadnji sekundi prvega dela je streljal še Cap, a je Urban Lesjak, ki je pred tem zamenjal Matevža Skoka, vpisal prvo obrambo.

Lesjak zbiral obrambe, Marguč gole

Celjani so v prvem polčasu nastopili premalo zbrano, saj so v svojo statistiko vpisali kar osem tehničnih napak, tekmeci zgolj štiri. Drugi del so slovenski podprvaki začeli bolje z goloma Sebastiana Skubeta in Mlakarja, ki pa je moral že v drugi minuti nadaljevanja s parketa z zvinom levega gležnja. Še naprej sta celjsko mrežo rešetala Stopincev (že 7 golov) in Sergij Onufrijenko (5) in domači so bili spet tri gole spredaj. A ne za dolgo, po tretjem golu Skubeta sta bili zasedbi spet izenačeni, nato pa so gostje z delnim izidom 4:0 znova vodili (18:17). Razigran je bil Zelenović, ki je že šestkrat zatresel mrežo Zaporožja. Matićeva četa je strnila vrste v obrambi, Lesjak je naštel že šest obramb, ob številčni premoči je zadel Gašper Marguč in svojo ekipo popeljal v vodstvo z 21:19. Domači trener je skušal nalet tekmeca ustaviti z minutnim odmorom.

Končnica povsem po celjskih notah

Celjani so v prvih 13 minutah drugega dela zadeli že desetkrat, torej le enkrat manj kot v celotnem prvem polčasu. Prav zato je domači trener poskusil z menjavo vratarja, Slovaka Richarda Štochla (svojčas je branil tudi že barve Celja Pivovarne Laško) je zamenjal Valentin Košovi in takoj vpisal prvo obrambo. Po dveh neuspešnih poskusih Davida Razgorja so gostitelji izkoristili ponujeno in spet poravnali izid (22:22), ko je bil nenatančen še Skube, je bilo Zaporožje spredaj, Matić je zahteval minutni odmor. Slovenske podprvake je nad gladino držal razigrani vratar Lesjak z že osmimi obrambami. Marguč je izenačil na 24:24, z njegovim drugim zaporednim golom je bilo slovensko moštvo spet v prednosti. Ko se je pet minut in pol pred koncem prvič med strelce vpisal še Luka Žvižej in svoji ekipi zagotovil prednost +2 (28:26), je začelo dišati po celjski zmagi. A tedaj sta morala zaradi izključitev na klop najprej Slišković in nato še Zelenović, Zaporožje je hitro vnovič izenačilo. S sedmih metrov je za novo celjsko vodstvo zadel Marguč, ki je pritisnil že svoj osmi gol, ko je bil uspešen še Skube, so Matićevi fantje znova lažje zadihali. Ko je v drugo zadel Žvižej, je bilo dvomov o zmagovalcu konec.

ZAPOROŽJE : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 29:32 (14:11)

Dvorana Lokomotiv, gledalcev 1800, sodnika Baranowski in Lemanovicz (oba Poljska).

Zaporožje: Košovi, Štochl; Kubatko, Skopincev 8 (2), Ševelev 4, Aflitulin 3, Gurkovski, Kamanin, Kurilenko, Žuk, Semikov, Ostrouško 4, Onufrijenko 8, Cap 1, Titov 1, Burka.

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Skok; Blagotinšek, Mlakar 1, Marguč 8 (1), Žuran 1, Janc, Razgor, Skube 6, Poteko 1, Slišković 2, Potočnik, Zelenović 6, Žabič, Lekai 4, Žvižej 3.

Sedemmetrovke: Zaporožje 3 (2), Celje Pivovarna Laško 1 (1).

Izključitve: Zaporožje 8, Celje Pivovarna Laško 10.