Rokometno SP do 19 let: obetavni Slovenci že v finalu

V polfinalu kadetskega SP so Slovenci z 31:30 odpravili Islandce, najbolj se je izkazal Blaž Janc z enajstimi zadetki.

Objavljeno
19. avgust 2015 16.22
uho/ROKOMET Celje PL - Čehovski Medvedi
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Jekaterinburg - Slovenski pravljici na rokometnem svetovnem prvenstvu igralcev do 19 let v Rusiji kar ni videti konca. Mladi izbranci selektorja Janija Klemenčiča, ki so pred tem edino točko na tekmovanju v zadnjem kolu skupinskega dela oddali francoskim vrstnikom (32:32), so namreč odpravili tudi polfinalnega tekmeca, z 31:30 (11:15) so bili boljši še od Islandije, s čimer so se prebili v jutrišnji finale. V njem jih ob 15. uri čaka revanša s Francozi, ki so bili v drugem polfinalu boljši od Špancev.

Slovenci niso dobro začeli in so tekmecem dovolili hitro vodstvo s 4:0. Islandija je uvodno zalogo zadržala do glavnega odmora (15:11), tik po njem pa še rahlo oplemenitila. Še po polovici drugega dela so bili Skandinavci za štiri gole spredaj (23:19), a slovenska trma in vztrajnost sta se izplačali. Najboljši strelec dvoboja Blaž Janc, ki se je naposled ustavil šele pri 11 golih in je najboljši strelec SP, je izenačil na 26:26 in nato poskrbel tudi za prvo vodstvo naših fantov na tekmi (28:27), ki se je prevesila v infarktno končnico. Najprej je 25 sekund pred koncem Aleks Kavčič povišal na 31:29, v nasprotnem napadu je Ymir Gislason Islandce spet približal zgolj na -1, do izenačenja pa ni prišlo. Novo veselje že rahlo utrujenih Slovencev se je tako lahko začelo ...

Zadeli so: Blaž Janc 11, Gal Marguč 6, Jaka Malus 5, Tilen Sokolič 4, Aleks Kavčič 3, Darko Stojnič in Nejc Planinc po 1; pri vrstnikih s severa Evrope je bil najučinkovitejši Hakon Styrmisson s sedmimi zadetki.

To je že tretji zaporedni finale za ta rod, ki je bil pred dvema letoma najboljši na festivalu evropske mladine (EYOF) v Utrechtu, lani pa zlat na olimpijskih igrah mladih v kitajskem Nandžingu.