Skube: Preveč čustveno izpraznjeni

Rokometno svetvno prvenstvo: Slovenija po porazu proti Nemčiji pristala na osmem mestu.

Objavljeno
01. februar 2015 00.43
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – Slovenski rokometaši na deveti tekmi niso imeli dovolj moči in odločnosti za zmago proti kakovostno omejeni reprezentanci Nemčije. S SP se poslavljajo s tremi zaporednimi porazi in bodo šele čez leto izvedeli, ali so z osmim mestom sploh uresničili cilj: nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Rezultat je vsekakor boljši od vtisa.

Brez poškodovanega kapetana Uroša Zormana so Slovenci odigrali najslabšo tekmo. Po prepričljivih porazih proti Franciji in Danski so ostali brez prave energije in samozavesti. Nemci, povabljenci na SP, so pokazali močnejši značaj in zasluženo osvojili sedmo mesto, ki jim v vsakem primeru jamči vstopnico za kvalifikacije za Rio. Slovenci bodo ohranili olimpijske sanje, če bo prihodnje leto na Poljskem evropsko lovoriko osvojila reprezentanca, ki je bila v četrtfinalu mundiala v Katarju.

Izbranci selektorja Borisa Deniča so zadnjo tekmo sicer začeli spodbudno, napad je vodil član Magdeburga Marko Bezjak, strelsko je bil razpoložen njegov klubski tovariš Jure Natek. Vid Kavtičnik, ki je v prvem polčasu igral na desnem krilu namesto Dragana Gajića, je v 12. minuti zadel za obetavnih 7:4. A po minuti odmora na zahtevo Dagurja Sigurdssona so Nemci v dobri minuti izenačili. Slovenska obramba je začela razpadati, v vratih je bil hladen Primož Prošt in v 19. minuti so tekmeci prišli do prvega vodstva, ki ga niso več izpustili iz rok. Pri tem jim Slovenci niso delali preglavic. Njihova zgodba se je začela podirati in sredi drugega polčasa so si svetovni prvaki iz leta 2007 že ustvarili pet golov naskoka (24:19). Slovenci so poskusili z obrambo 5-1, a je Luka Žvižej hitro prejel rdeči karton in tudi ta taktična poteza se je izjalovila. Na koncu je Slovenija iztržila še dokaj spodoben poraz. Svetla točka njene udeležbe na mundialu je vsekakor, da bo Dragan Gajić verjetno najboljši strelec, saj drugouvrščeni Žarko Marković iz Katarja pred finalom zaostaja za 11 golov.

Po koncu SP so igralce prevevali mešani občutki. Cilj je (pogojno) izpolnjen z uvrstitvijo v četrtfinale, toda igra, ki jo je Slovenija kazala od ključne zmage proti Makedoniji, ni dobra popotnica za nove izzive: okrog prvega maja bosta tekmi s Švedsko v kvalifikacijah za EP 2016. »Nemci so si bolj želeli zmago, čeprav ne vem, zakaj. Razočaran sem, ker mislim, da so bili premagljivi. So pa znani po tem, da se borijo do zadnje minute, kar se je tudi pokazalo. Mi smo bili čustveno prazni in to se je videlo na igrišču,« pravega razloga za mlačen pristop ni našel Sebastian Skube, a se je strinjal, da je bila zmaga proti Makedoniji prelomnica. »Bilo je veliko frustracij, ne samo zaradi igre, ampak tudi vsega, kar se je dogajalo okoli nas. Tista zmaga nas je izžela in po tem nismo več našli tako močnega motiva,« je še dejal Skube, ki se za odgovor na vprašanje, ali blede predstave ob koncu kličejo po kakšnih spremembah za naprej, ni čutil pristojnega: »O tem naj odločajo drugi. Jaz vem, da je ta ekipa v preteklosti že marsikaj dokazala in tudi pokazala, kaj zmore. Treba je samo verjeti in iti naprej v nove zmage.«