Slovenski junaki vstali od mrtvih in si priborili Katar

Reprezentanca Borisa Deniča v zadnjih desetih minutah naredila izid 8:1 in izločila močne madžarske rokometaše.

Objavljeno
16. junij 2014 01.54
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Velenje – Bravo, slovenski fantje! Ko je bilo najbolj potrebno, so iz sebe iztisnili vse. V Rdeči dvorani so v zadnjih desetih minutah na kolena spravili Madžare in si zagotovili nastop na SP, ki bo januarja 2015 v Katarju. Tam bo Slovenija branila četrto mesto iz Španije in si skušala priigrati čim boljše izhodišče v lovu za glavno nagrado – OI v Riu.

Po 14. juniju 2008 (Slovaška za SP), 20. juniju 2010 (Madžarska za SP) in 16. juniju 2013 (Belorusija za EP) se črnim junijskim datumom za slovensko rokometno reprezentanco le ni pridružil 15. junij 2014, ki bo odslej zapisan z zlatimi črkami. Na povratni tekmi so Slovenci nadoknadili zaostanek z 22:25, a še zdaleč ni bilo tako lahko, kot nakazuje končna zmaga s šestimi goli. Namesto da bi tekmece napadli kot stekli psi, so začeli podobno kot teden prej v Veszpremu in ponovno zgodaj zaostali za tri gole (1:4). Selektor Boris Denič je v iskanju razpoložene sedmerke že sredi prvega polčasa zamenjal vse igralce z izjemo krilnih. Obramba je bila naivna in delala osnovnošolske napake, v napadu krč ni in ni popustil.

Pri zaostanku treh golov je bilo vzdušje na tribunah med odmorom že precej klavrno. Ne pa tudi v slačilnici. »Denič nam je rekel, vztrajajte pri svoji igri, nagrada bo že prišla. Ko bomo prvič prišli v vodstvo, bodo Madžari 'gotovi',« je skrivnost zaupal Marko Bezjak, ki je v svoji bivši dvorani spet podoživel šampionske občutke. Le kdo bi lahko slutil takšno preobrazbo, kot so jo levjesrčni Slovenci pokazali v drugem polčasu? Že v 38. minuti je Dragan Gajić zadel za prvo izenačenje po 4:4 (20:20), kmalu zatem pa tudi za prvo vodstvo (22:21). Seveda je bilo utopično pričakovati, da se bo enosmerni promet nadaljeval do konca. Nalet je na nek način končal kar Denič, ko je v času, ko so njegovi fantje lovili plus 2, zahteval minuto odmora. Bolj je koristila Madžarom, ki so zajeli sapo in v 50. minuti spet obnovili vodstvo (24:25).

Zadnjih deset minut bo šlo v zgodovino slovenske reprezentance kot verjetno najboljših sploh. V misli se je prikradel spomin na tekmo pred štirimi leti, ko Slovenci v tem času niso dosegli gola in so premagali sami sebe. Tokrat je bila zgodba obratna in zato zadoščenje toliko večje. Slovenci so padli v trans, zadetke so po vrsti zabijali Sebastian Skube (25:25), Jure Natek (26:25), pa spet Skube (27:26), Luka Žvižej (28:26) in Dean Bombač (29:26). Ko je bil zaostanek izničen, je stanje kolektivnega duha končno zajelo še vratarja Gorazda Škofa. Po njegovi obrambi je za prvo vodstvo v skupnem seštevku poskrbel Natek (30:26). Madžari so bili izgubljeni, rešiti jih ni mogel niti zvezdnik Laszlo Nagy. Gajićeva »kontra« je pomenila 31:26, po novi izjemni obrambi Škofa je piko na i postavil Matej Gaber in veliko slavje, med katerim se je utrnila tudi kakšna solza sreče, se je začelo.

Žreb skupin za svetovno prvenstvo, ki je glavna odskočna deska za OI v Riu, bo sredi julija v Katarju. Slovenci bodo v naftni deželi na Bližnjem vzhodu lahko računali tudi na kapetana Uroša Zormana in pomembnega krožnega napadalca Miho Žvižeja, ki sta bila kaznovana zaradi januarskega incidenta proti Ukrajini. Včeraj sta bila ponosna na tovariše, ki so se izkazali kot veliki borci. »Vsa čast fantom, da so ostali zvesti načelu: vsi za enega, eden za vse. Težko je bilo spremljati tekmo s tribune, olajšanje je ogromno in veselim se nastopa na SP, kjer bomo gotovo spet mešali štrene favoritom,« je bil na reprezentante ponosen Zorman.

Pred nastopom na SP bo naslednji izziv jeseni, ko se bodo začele kvalifikacije za EP 2016 na Poljskem, toda Slovenci ne bi smeli imeti preveč težav v družbi s Švedsko, Slovaško in Latvijo. Takrat si bo eden izmed vidnih junakov Sebastian Skube že služil kruh na Danskem. »Srečen sem, ker se je sezona končala na tako fantastičen način in da gremo v Katar, od tam pa na OI,« je bil presrečen Skube. Jure Dolenec, eden od dolžnikov s prve tekme, se je razigral v pravem trenutku in omogočil zasuk: »Niti za hip nismo pomislili, da nam ne bi uspelo. To ekipo krasi izjemen značaj in vsi skupaj smo lahko ponosni nanjo. Zaslužila si je to izjemno podporo navijačev, ki nas je na koncu ponesla do uspeha.«