Slovenski rokometaši tudi z evropskimi prvaki

S kvalifikacijski skupini 5 za nastop na rokometnem EP leta 2018 na Hrvaškem sta še Portugalska in Švica.

Objavljeno
14. april 2016 13.29
J. P.
J. P.

Dubrovnik - Ples kroglic, ki je danes dopoldne v Dubrovniku razdelil moške rokometne zasedbe s stare celine v kvalifikacijske skupine za nastop na evropskem prvenstvu leta 2018 na Hrvaškem (eden od štirih igralcev, ki so pomagali pri žrebu, je bil tudi Mario Šoštarič), je Slovence pahnil v skupino 5 skupaj z aktualnimi šampioni Nemci, Portugalci in Švicarji. Na prvenstvo se bodo sicer uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine in najprejpričljivejše tretjeuvrščeno moštvo.

Nemcev rokometnim navdušencem ni treba pretirano predstavljati, saj so si na letošnjem evropskem prvenstvu v začetku leta na Poljskem pokorili vso konkurenco, v finalu tudi Špance. Pred tem so na tron stare celine zadnjič sedli leta 2004 v Sloveniji, vmes pa so se tri leta pozneje pred domačimi privrženci okitili še z naslovom svetovnih prvakov, potem ko so v finalu brez težav, z 29:24, odpravili še Poljake. Lani dosežka niso ponovili, saj so že v četrtfinalu pokleknili pred gostitelji Katarci.

Portugalska in Švica izbrancem selektorja Veselina Vujovića, ki si je predvsem želel, da iz tretjega bobna ne bi naletel na daleč najzahtevnejši zalogaj Srbijo, ne bi smeli povzročati prevelikih preglavic. Portugalci se sploh niso kvalificirali na zadnjih pet evropskih prvenstev, pred tem pa so bili najboljši (sedmi) ravno na Hrvaškem ob prelomu tisočletja. Slovencem še najbolj znan igralec je Jose Costa, moštveni kolega naše štiriperesne deteljice pri Montpellierju.

Tudi Švicarji, podobno kot Portugalci, so na zadnjih petih izvedbah evropskega prvenstva manjkali, pred tem pa so se trikrat zapored zvrstili med dvanajstim in štirinajstim mestom. Precej bolje jim je šlo v preteklosti, saj so denimo na svetovnem prvenstvu leta 1993 na Švedskem zasedli celo četrto mesto, tedaj so leteli na krilih z 41 zadetki najboljšega strelca tekmovanja Marca Baumgartnerja. V obračunu za bron so proti gostiteljem ob polčasu vodili s 16:13, nato pa v drugem delu dosegli zgolj še - reci in piši - tri gole!

Spomin na zadnji medsebojni obračun z Nemci je še precej svež, saj so bili ti slovenski tekmeci že na zadnjem EP in bili boljši s 25:21. S Portugalsko so se naši fantje nazadnje dvakrat udarili v kvalifikacijah za EP 2012 in si razdelili vsak po eno zmago, medtem ko so bili od Švicarjev slovenski rokometaši nazadnje z 29:25 uspešnejši na EP leta 2006.

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE

Skupina 1: Danska, Madžarska, Nizozemska, Latvija
Skupina 2: Poljska, Belorusija, Srbija, Romunija
Skupina 3: Španija, Avstrija, BiH, Finska
Skupina 4: Islandija, Makedonija, Češka, Ukrajina
Skupina 5: Nemčija, Slovenija, Portugalska, Švica
Skupina 6: Švedska, Rusija, Črna gora, Slovaška
Skupina 7: Francija, Norveška, Litva, Belgija

RAZPORED TEKEM

2./3. november 2016: Slovenija - Švica
5.-7. november 2016: Portugalska - Slovenija
3./4. maj 2017: Slovenija - Nemčija
6./7. maj 2017: Nemčija - Slovenija
14./14. junij 2017: Švica - Slovenija
17./18. junij 2017: Slovenija - Portugalska