SP v rokometu: Brazilkam premierni naslov prvakinj

Rokometašice Brazilije so v finalu svetovnega prvenstva premagale gostiteljico Srbijo, Danska je osvojila bron.

Objavljeno
22. december 2013 17.31
HANDBALL-WORLD-WOMEN-BRA-SRB
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Beograd - Reprezentanca Brazilije je v finalu svetovnega prvenstva v areni Kombank premagala gostiteljico Srbijo in prvič v zgodovini osvojila naslov svetovne prvakinje.

Finalni dvoboj si je ogledalo kar 19.467 gledalcev, kar je nov rekord na ženskih tekmah svetovnega prvenstva, vendar pa se tekma ni končala po okusu domačih privržencev.

Južnoameričanke so povsem zasluženo porazile gostiteljice, saj so vodile večji del tekme. Srbkinje so imele zadnje vodstvo v 24. minuti (10:9), nato pa so Brazilke z delnim izidom 4:1 na odmor odšle s prednostjo dveh golov (13:11).

V napeti končnici drugega polčasa je Srbija v 56. minuti izenačila na 19:19, rezultat pa je bil v 56. minuti še zadnjič poravnan. Gostiteljice do konca tekme niso več dosegle gola in so morale priznati premoč nasprotnicam.

Brazilija je z današnjim uspehom prekinila prevlado evropskih reprezentanc, ki so zmagale na zadnjih osmih prvenstvih, zadnja neevropska prvakinja je bila Južna Koreja leta 1995.

Najboljša strelka pri Braziliji je bila Alexandra Nascimento s šestimi zadetki, pri Srbiji pa je bila najboljša Dragana Cvijić s petimi goli.

Danski tretje mesto

Reprezentanca Danske si je priborila bron, potem ko je bila na tekmi za tretje mesto boljša od Poljske s 30:26.

Poljakinje so imele v prvem polčasu več od igre in so v 29. minuti vodile s petimi goli prednosti, a so Danke z dvema zaporednima goloma postavile izid polčasa (12:15).

Severnjakinje so v drugem delu počasi začele prevzemati pobudo in v 39. minuti še zaostajale za tri gole (17:20), a so z delnim izidom 7:1 izid obrnile v svojo korist (24:21) in vodstvo zadržale vse do konca.

Pri Danski je bila najučinkovitejša Kristina Kristiansen z desetimi goli, Ann Grete Norgaard jih je prispevala pet. Pri Poljakinjah je bila najboljša strelka Patrycja Kulwinska s petimi goli.

»Zelo zadovoljni smo z bronasto kolajno. S ponosom lahko rečem, da smo v drugem polčasu prikazali svojo najboljšo igro na prvenstvu. Zmaga je zelo pomembna za Dansko in danski ženski rokomet,« je dejal selektor danske reprezentance Jan Pytlick.

SP v rokometu

Finale

Brazilija - Srbija 22:20 (13:11)

(Nascimento 6, Da Silva in Rodrigues po 4; Cvijić 5, Damjnanović 4)

 

Tekma za tretje mesto

Danska - Poljska 30:26 (12:15)

(Kristiansen 10, Norgaard 5; Kulwinska 5, Wojtas 4)