SP v rokometu: Španci v finalu, Sloveniji ostaja boj za bron

Slovenski rokometaši so na polfinalem dvoboju klonili proti Španiji (26:22). V soboto se bodo s Hrvaško pomerili za bron.

Objavljeno
25. januar 2013 15.37
Posodobljeno
25. januar 2013 17.00
HANDBALL-WC2013-MEN-SLO-EGY
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Barcelona - Slovenski moški rokometni reprezentanci na svetovnem prvenstvu v Španiji v polfinalu ni uspelo pripraviti novega velikega presenečenja. Po sedmih zaporednih zmagah so v polfinalu proti domači Španiji doživeli prvi poraz na tem turnirju (26:22), ki jim je tudi zaprl pot v veliki finale. V drugem polfinalu so aktualni evropski Danci s 30:24 ugnali Hrvate in se prav tako prebili v finale.

Varovanci Borisa Deniča so se vsaj v prvem polčasu dobro upirali favorizirani »furiji«. Španci so sicer sredi prvega polčasa na krilih sicer rezervnega vratarja Arpada Šterbika vodili že s petimi goli prednosti, a so borbeni Slovenci na čelu z razpoloženim Gorazdom Škofom in Gašperjem Margučom do polčasa prednost praktično izničili (13:12).

Povsem obratna slika pa je bila v drugem delu tekme - po golu Jureta Dolenca je prišel kar desetminutni strelski mrk, kar so izkušeni Španci znali kaznovati in si priigrali neulovljivo prednost. Vodili so tudi s sedmimi goli prednosti ter se na koncu veselili prepričljive zmage in finalne vozovnice.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč s sedmimi goli, Jure Dolenec jih je prispeval šest. Slovenski rokometaši ostajajo v boju za kolajno, saj se bodo v soboto ob 19. uri na tekmi za tretje mesto pomerili s Hrvaško.

Denič: Čestitam mojim fantom

»Nisem razočaran. Vsi smo si močno želeli zmage, dobro smo se pripravili na polfinalno tekmo, ki je bila zelo taktična. Za gledalce ni bila najlepša, na svoj račun pa so prišli tisti pravi ljubitelji rokometa, saj je bila polna taktičnih zamisli. V obrambi smo igrali zelo dobro, v napadu nam ni šlo. V končnici so nam tekmeci pobegnili, v tem trenutku pa imajo tudi malce več sreče, znanja in moči ter jim želim veliko sreče v finalu. Mojim fantom čestitam za predstavo, pošteno so oddelali,« je za STA tekmo ocenil Denič.

»V drugem polčasu nismo imeli pravih rešitev za špansko obrambo, prejeli pa smo tudi številne gole iz nasprotnih in polnasprotnih napadov. Naša obramba ni bila slaba, prejeli smo 26 golov, pokopale so nas izgubljene žoge in lahki španski goli. Po polfinalni tekmi moramo napolniti moči in zaigrati zbrano, potem pa naskakovati kolajno,« pa je dejal najboljši slovenski strelec Marguč. 

Dolenec ključni mož v prvem delu polčasa

Slovenski rokometaši so tekmo začeli dobro, predvsem borbeno v obrambi. Španci so zapravili uvodna napada, Gorazd Škof je hitro zbral prvo obrambo. Prvi gol na tekmi je v tretji minuti dosegel Valero Rivera. Na nasprotni strani je prvo sedemmetrovko zanesljivo izvedel Jure Dolenec (1:1). Po ukradeni žogi v napadu je Nenad Bilbija popeljal Slovenijo v prvo vodstvo (1:2).

Toda sledila sta dve hitri akcij gostiteljev, ki so v šesti minuti povedli s 3:2. V napadu za izenačenje je Dolenec stresel le vratnico. Španci so nadaljevali s hitro igro in po golu s krila povedli že s +2, Slovenci so si v napadu privoščili novo napako. V deveti minuti se je z ubranjeno sedemmetrovko izkazal Škof in tako preprečil še višje vodstvo Špancev.

Dolenec je bil še naprej motor slovenske igre - v 12. minuti je po manjših težavah v napadu špansko obrambo spet prebil razpoloženi Dolenec (5:5), ki je nato zabil kar štiri zaporedne gole. Španci so še naprej držali prednost zadetka, Dolenca je na igrišču zamenjal Vid Kavtičnik.

Šterbik zaklenil svoja vrata

V 15. minuti je prvi gol dosegel še Miha Žvižej in znižal na 8:7, toda sledila je nova samostojna akcija Jorgeja Marquede. V 19. minuti je prednost Španije prvič narastla na +3 (10:7).

Eden od ključnih trenutkov na tekmi se je zgodil ob menjavi španskih vratarjev.  Rezervist Arpad Šterbik, ki je zamenjal Joseja Manuela Sierro, je bil namreč zelo razpoložen in je uspel povsem zakleniti svoja vrata. Že kmalu po vstopu v igro je hitro ubranil dva slovenska strela, Španci pa so pobegnili že na +5. Denič je odreagiral z minuto odmora. Sebastijan Skube je v nadaljevanju zgrešil okvir vrat, kar so gostitelji kaznovali z novim hitrim protinapadom. V naslednjem napadu je Skubetu še spodrsnilo, sodnika sta dosodila korake.

Škof in Marguč za preobrat

Črni niz je šele v 25. minuti prekinil Gašper Marguč (12:8). Slovenci so se nato vendarle prebudili in dosegli delni izid 4:0. Razigral se je tudi Škof, svoj delež je v zaključku prvega polčasa prispeval tudi kapetan Uroš Zorman, ki je razigraval svoje soigralce, po golu v 27. minuti pa zaostanek znižal le na dva gola.

Španski selektor Valero Rivera je slovenski nalet skušal zaustaviti z minuto odmora. Dobro minuto pred koncem je Škof zbral osmo obrambo, že svoj tretji zaporedni gol je s krila zabil Marguč in Slovenci so se vrnili v igro. 45 sekund pred koncem tekme sta islandska sodnika izključila razigranega Marguča. Škof je nadaljeval z odlično igro, izid polčasa je bil 13:12 v korist Špancev.

Dvoboj Šterbik - Škof

Slovenci so zapravili prvi napad v drugem polčasu, sledil je že viden scenarij - hitra kontra Špancev in lahek gol (14:12). V 32. minuti je svoj že peti gol na tekmi z devetih metrov dosegel neustavljivi Dolenec. Po prekršku v napadu je priložnost za izenačenje zapravil Zorman.

Škof je z »jubilejno« deseto obrambo Sloveniji priboril novo priložnost za izenačenje, toda z isto mero je vrnil Šterbik. Razpoloženi španski vratar je v naslednjih nekaj napadih v svojo statistiko dodal še dve obrambi, v 36. minuti je izdi ostal 15:13. Toda tudi Slovenija je imela razpoloženega vratarja - Škof je v 39. minuti ubranil sedemmetrovko Alberta Rocasa. V 40. minuti je Dolenec atraktivno podal do Mačkovška, ki je lepo odtekel in znižal na -1 (15:14).

Slovenski strelski post trajal skoraj 10 min

Toda nato so sledile črne slovenske minute, v katerih so si gostitelji priigrali visoko prednost, ki jo nato niso več izpustili iz rok. V treh minutah so uspeli narediti delni izid 3:0 (18:14). Slovenski rokometaši so imeli še naprej težave z igro v napadu, v 47. minuti so Španci vodili že s petimi goli prednosti. Za nameček je novo obrambo zbral Šterbik, slovenska igra je povsem razpadla, saj so gostitelji s hitrimi protinapadi kot za stavo dosegali gole in povedli tudi s +7.

Prošt kot adut s klopi

Denič je vzel minuto odmora in nato poizkusil z menjavo vratarja ter v igro poslal Primoža Prošta. V 49. minuti je Skube prekinil slovenski strelski post, ki je trajal skoraj deset minut (21:15) oziroma povedano drugače: v 20. minutah igre so dosegli le tri gole.

V 21. minuti je bil zaradi igre s komolcem izključen Zorman, na nasprotni strani je moral minuto kasneje na prisilni počitek tudi eden od Špancev. Luka Žvižej in Dolenec sta v 24. minuti slovenske navijače potolažila z novo atraktivno akcijo (23:16).

V zadnjih s minutah je obrambe pridno zbiral Prošt. Ko je kazalo, da bi se Slovenci v finišu lahko vsaj nekoliko približali Španiji, je protinapad z novo obrambo ustavil Šterbik (24:19) in s tem dokončno potrdil zmagovalca dvoboja. Denič je v zadnjih minutah v igro poslal še nekaj rezervistov, Španci so nekoliko popustili, končni izid tekme je bil 26:22.

SP v rokometu (Barcelona), polfinale

Španija - Slovenija 26:22 (13:12)

Danska - Hrvaška 30:24 (14:11)

Sobota, 26. januar

Tekma za tretje mesto (ob 19. uri)

Slovenija - Hrvaška

Nedelja, 27. januar

Finale (ob 17.15 uri)

Španija - Danska