SP v rokometu: Slovenci po zmagi nad Srbijo potujejo v Barcelono

Slovenski rokometaši so na velikem derbiju na kolena spravili evropske podprvake (33:31) in osvojili prvo mesto v skupini C.

Objavljeno
19. januar 2013 16.00
Posodobljeno
19. januar 2013 21.02
HANDBALL-WC2013-MEN-SRB-KSA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Zaragoza - Slovenska moška rokometna reprezentanca tudi po peti tekmi na svetovnem prvenstvu v Španiji ostaja neporažena. Na derbiju v skupini C so se varovanci Borisa Deniča pomerili z evropskimi podprvaki Srbi, ki so po drami v zadnjih treh minutah klonili z 33:31. Igralec tekme je bil kapetan Uroš Zorman.

Slovenski rokometaši so tako dosegli še peto zaporedno zmago in so ena od treh neporaženih reprezentanc. Sedaj se iz Zaragoze selijo v Barcelono, kjer bodo odigrali tekmo osmine finale.Tam se bodo merili z Egiptom, ki je v skupini D zasedel četrto mesto.

V uvodu strelski dvoboj Mačkovšek - Nenadić

Slovenski rokometaši so v prvem polčasu prikazali najboljši igro na tem turniju. V obrambi je sicer malce manjkalo borbenosti, toda hiter napad jim je po 30. minutah igre prinesel vodstvo s tremi goli. Že od prve minute dalje je bil v srbski izbrani vrsti namesto rahlo poškodovanega Darka Stanića med vratnica priložnost dobil vratar Gorenja Ivan Gajić. Prvi gol za Slovenije je dosegel kapetan Uroš Zorman, pri tem ga je grdo podrl Alen Toskić, ki si je tudi prislužil rumeni karton (1:0).

V uvodnih desetih minutah sta bili reprezentanci zelo izenačeni, v osmi minuti je Borut Mačkovšek zadel že svoj tretji gol za izenačenje na 6:6. Tik pred tem je prišlo do prve izključitve na slovenski strani, na klop se je moral hladiti Jure Dolenec. Minuto zatem so napako napravili še Srbi, zaradi nevarnega porivanja je moral na klop borbeni Toskić.

V 10. minuti je najboljši slovenski strelec Dragan Gajić zadel še drugo sedemetrovko za vodstvo z 8:7, toda s četrtim golom je odgovoril izjemno razpoloženi Petar Nenadić. Denič je opravil menjavo v vratih, namesto Gorazda Škofa je dobil priložnost Primož Prošt, ki se je hitro izkazal z nekaj obrambami.

Gajić in Dolenec vlekla slovenski voz

Še naprej se je nadaljeval izenačen obračun, Srbe je sredi prvega polčasa v igri držal zlasti razpoloženi vratar Gajić. V 21. minuti pa je Slovenija prvič na tej tekmi po golu Luke Žvižeja povedla s +2, srbski selektor Veselin Vuković je takoj zahteval minuto odmora. Po ukradeni žogi in hitrem protinapadu Marka Bezjaka je prednost narasta na 11:14.

Srbi so igro z igralcem več (druga izključitev Dolenca) kronali z dvema goloma in se spet povsem približali. Toda v finišu so Slovenci spet stopili na plin, po dveh lepih golih Sebastiana Skubeta in že četrtem zadetku Gajića (dve sedemtrovki) so spet vodili s +3 (19:16), kar je bil tudi izid polčasa.

Srbi pripravili popoln preobrat

Slovenija je drugi polčas začela s Škofom v vratih. Gajić je nadaljeval strelski šov z atraktivnim golom, po novem zadetku Zormana so varovanci Borisa Deniča povedli s +4 (21:17). V 35. minuti pa se je vendarle zgodilo - Gajić je zgrešil svojo prvo enajstmetrovko na tem turniju.

V naslednjih minutah so pobudo prevzeli evropski podprvaki na čelu s Stanićem, ki je prišel v igro. Izkoristili so številne napake Slovencev v napadu, naredili delni izid 5:0 ter tako pripravili popolni preobrat in povedli s 21:22. Denič je vzel minuto odmora za prekinitev črne serije. V 43. minuti je slovenski strelski post z novo zadeto sedemmetrovko končal Gajić (22:22), toda nato se je spet zataknilo.

V kritičnih trenutkih je izkušeni Zorman izsilil pomembno sedemmetrovko, a je Gajić še drugič nocoj zgrešil izvajanje najstrožje kazni (22:24). V 48. minuti je svoj prvi gol v drugem polčasu zadel Mačkovšek, sledila je še mojstrski sedmi gol Gajića (24:25).

(Spet) napete zadnje minute

V zadnjih desetih minutah so Srbi uspeli držati prednost dveh, treh golov, šele štiri minute pred koncem je Bezjak z golom izkoristil igro z igralcem več in znižal na +1 (29:30).

Tri minute pred koncem pa je bil izid povsem poravnan - z obrambo se je izkazal Prošt, Luka Žvižej je potegnil v protinpad in Slovenija je vnovič vodila (31:30). Po golu Marguča so Slovenci dve minuti pred koncem vodili s +2. Dobro minuto pred koncem je Prošt ubranil še strel Marka Vujina in tako dokončno odločil zmagovalca tekme.

SP v rokometu, 5. kolo

Skupina C (Zaragoza):

Belorusija - Savdska Arabija 33:15 (18:5)

Poljska - Južna Koreja 33:25 (18:11)

Srbija - Slovenija 31:33 (16:19)

Vrstni red: Slovenija 10, Poljska 8, Srbija 6, Belorusija 4, Savdska Arabija po 2, Južna Koreja 0.

Skupina D (Madrid):

Egipt - Avstralija 39:14 (25:8)

Španija - Hrvaška 25:27 (13:15)

Madžarska - Alžirija 29:26 (14:8)

Vrstni red: Hrvaška 10, Španija 8, Madžarska 6, Alžirija in Egipt po 3, Avstralija 0.