»Stivi« ni hotel izgubiti še več las

Rokomet: Vrnitev Hrvaške med žive s sijajno predstavo. Červarja prizadele žaljivke.

Objavljeno
21. januar 2018 21.10
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zagreb – Evforija, obup, ekstaza. Razpoloženje na Hrvaškem niha kot pri najbolj razvajeni najstnici. Potem ko so kavboje skoraj vsi odpisali in so novinarji že šilili peresa za pisanje osmrtnice, so hrvaški rokometaši prikazali najboljšo igro na evropskem prvenstvu. V peklu zagrebške Arene so razbili Norveško in ostali živi.

Manuel Štrlek je bil po zmagi z 32:28 izbran za igralca tekme, toda takoj je priložnostno darilo izročil junaku večera, vratarju Ivanu Stevanoviću. Končno so Hrvati dobili vratarja. »Stivi, Stivi!« je donelo iz grl 14.000 navijačev. Čuvaj mreže, ki se je na zrela leta odločil zaslužiti še nekaj frankov v Švici, je ubranil 14 strelov in paral živce superhitrim Norvežanom. Če bi slednji imeli vsaj približno tako razpoloženega vratarja, bi verjetno zmagali, a ga niso imeli.

Hrvati so bili po hudem porazu proti Švedski in srečni zmagi proti Belorusiji na tleh, selektor Lino Červar je postal državni sovražnik št. 1. Ampak – kot to gre pri naših južnih sosedih – med nebesi in peklom je le majhen korak. »Nikdar še nisem doživel toliko žaljivk v domovini. Težko jih prenašam, zelo so me prizadele,« je bil užaljen Červar, ki je še enkrat pokazal vrline starega lisjaka. Hrvati so odigrali skoraj popolno tekmo, Norvežane, ki so jim prizadejali boleč poraz v polfinalu lanskega SP, so premagali z njihovim orožjem – tekom.

Horvat se je odkupil

Da bo razplet drugačen, kot je bil pred letom dni v Parizu, je že ob koncu prvega polčasa nakazal Zlatko Horvat. Tedaj tragični junak je sedemmetrovko izkoristil z mojstrskim lobom. Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, oblečena v hrvaški dres, je bila navdušena. Vzdušje v zagrebški Areni, v kateri je bilo proti Belorusiji zgolj 8000 ljudi, je bilo fantastično. Ko je Hrvatom tekla voda v grlo, so jim navijači priskočili na pomoč.

Atraktivni Norvežani z izjemnim Sanderjem Sagosenom so ves čas lovili zaostanek in morda bi jim celo uspelo zasukati izid, če ne bi bilo v vratih – Stevanovića. »Težko nam je bilo v teh dneh, vratarjem še posebej. Verjetno sem izgubil nekaj las na glavi,« na kritike ni bil imun simpatični Rečan, ki je zasenčil povratnika Mirka Alilovića: »Včasih te mora naključno zadeti kakšna žoga, da se ti odpre.«

Nesrečni Domagoj Duvnjak, ki se je poškodoval na prvi tekmi EP, je navdušeno skakal ob igrišču in Hrvati razmišljajo, da bi se kapetan lahko celo vrnil do tekme s Francijo, ki bo šele v sredo, toda Červar se je izognil odgovoru. »Norveška ima Sagosena, Danska Mikkela Hansna in Francija Nikolo Karabatića. Ne vem, kako bi se znašle brez vodje, kot se moramo mi brez 'Duleta',« je dejal Červar, ki ga proti svetovnim prvakom čaka drugačna zgodba. Če so »fine« Norvežane dobili s tekom, se bodo s Francozi morali stepsti. Francoska obramba je Švedom dovolila le 17 golov. Švedska je Hrvaško premagala s 35:31 …