Tamšetov déjà vu drame iz maja 2005

Danes prva finalna tekma rokometnega državnega prvenstva. Gorenje v Celju brez kapetana Medveda.

Objavljeno
22. maj 2015 20.57
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Deset let je minilo, odkar je o naslovu rokometnega prvaka nazadnje odločala končnica s finalom in tudi maja 2005 sta bila tekmeca Celje PL in Gorenje, ki bosta danes v Zlatorogu začela prvo tekmo finalne serije na tri zmage. Celjani branijo naslov in lovijo 19. zvezdico, Velenjčani četrto.

Kakšno tekmo so 18. maja 2005 videli navijači v Rdeči dvorani! Šele po dveh podaljških, 80 minutah igre ter izvajanju sedemmetrovk so se zmage v prvi tekmi s kar 51:48 veselili Celjani, ki so zatem štiri dni kasneje zmagali tudi doma in dvignili pokal. Dva tedanja soigralca iz Velenja bosta udeleženca tudi te serije »best-of-five«, vendar bosta na nasprotnih straneh: Luka Dobelšek še vedno zastopa rumeno-črne barve, Branko Tamše zdaj sedi na celjski klopi ...

»Spomin na to tekmo je še precej svež. Žal tudi malce grenak, saj sem ravno jaz zapravil prvo sedemmetrovko za Gorenje. To je bil tudi izjemen strelski večer Sergeja Rutenke in Vedrana Zrnića, ki sta zbrala vsak po kakih 20 golov. Škoda, ker nam takrat ni uspelo premagati šampionske ekipa Celja, evropskega prvaka, saj smo imeli lepe možnosti,« ima skoraj fotografski spomin Tamše, ki si obeta, da se bo desetletje kasneje za njegovo ekipo izšlo drugače: »Verjamem v zmago, vendar v športu in posebej v rokometu nič ni gotovega.«

Drugi akter Luka Dobelšek je bil v sredo presenečen, ko mu je trener Gregor Cvijič tik pred ogrevanjem za odločilno polfinalno tekmo z Mariborom povedal, da ga bo v ekipi zamenjal Rok Ovniček. Tokrat bo izkušeni Luka, ki je na prvi tekmi F4 pokala EHF v Berlinu pred tednom pokazal nekaj mojstrskih potez, bržčas med 16, če ne drugače, pa zato, ker je bil Niko Medved zaradi prerivanja ob koncu sredine tekme izključen. Vodja tekmovanja Franko Komel je pojasnil, da je kapetan Gorenja suspendiran – vratar Benjamin Burić je tudi dobil rdeči karton, vendar bo lahko igral – in da se bo disciplinska sodnica Petra Kobal na podlagi podanih izjav odločila o kazni.

To še zdaleč ni edina Cvijičeva težava. Prva je povezana z izčrpanostjo zaradi krutega tekmovalnega ritma, v katerem so njegove »ose« v 11 dneh odigrale pet težkih tekem. Nejc Cehte ima otečen komolec, Cvijič pa ima skrbi tudi na levem zunanjem položaju, kjer je proti Mariboru že v prvem polčasu zamenjal tri igralce (Dujmović, Nosan, Božović), na koncu pa je še najbolje deloval Staš Skube v kombinaciji z Ovničkom. Nejasen je status Marka Dujmovića, po enih informacijah je poškodovan, po drugih se ne znajde v sistemu Cvijiča, ki bo nekako tudi moral najti še kakšen odgovor na obrambo 5-1, kakršno že vsi postavijo Gorenju, močno odvisnemu od Skubeta.

Gorenje je nazadnje premagalo Celje 4. decembra 2013, ko je bil na velenjski klopi Ivan Vajdl, Cvijič pa je v krstnem nastopu pred petimi tedni izgubil s 24:27. Tamše, ki že skoraj štiri leta ni izgubil prvenstvenega derbija v deželi in jih je dobil 12 zapored, bo Skubetu gotovo spet prilepil obliž v podobi kapetana Luke Žvižeja.

»Skozi vso sezono uporabljamo tri obrambne različice in pripravljene bomo imeli vse,« taktike kajpak noče razkriti Tamše, ki je Velenju prinesel dva naslova in lani Celju prvega po štirih letih. Imel je kar deset dni časa, njegova ekipa je pripravljena, zdrava in osredotočena. Prav trenerju so v teh dneh še najbolj begale misli zaradi sage o sestavljanju novega strokovnega štaba v reprezentanci.

»Seveda te stvari niso šle mimo mene, toda trudim se biti z glavo čim bolj pri stvari,« je finale prioriteta za Tamšeta, ki bo storil vse, da bi Gorenju preprečil »break« in ohranil prednost domačega igrišča. Zaveda pa se, da se ne more zanašati na tekmečevo utrujenost: »Finale je finale, ko zagrabi adrenalin, se vse pozabi. Morda je Gorenje prav zaradi teh zadnjih izkušenj celo v določeni prednosti,« je še povedal Tamše, ki je pred začetkom sezone vlogo favorita pripisal Gorenju, vendar bo vsaj danes večje psihološko breme na strani Celja, ki je v prvenstvu neporaženo že 38 tekem zapored.

Danes ob 19. uri bo tudi prva tekma za 3. mesto med Mariborom in Trimom. Igrata na dve zmagi.