Točki s severa bi bili vredni zlata

Krim Mercator: na Danskem zadnja tekma v prvem delu rokometne lige prvakinj.

Objavljeno
18. november 2017 01.30
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Kava pred včerajšnjim treningom rokometašic Krima Mercatorja je trenerju Urošu Bregarju še bolj zadišala, ko je v Stožicah zagledal Elizabeth Omoregie. Prebolela je virozo in bo jutri na Danskem (15.10) imela pomembno vlogo v lovu na točki v ligi prvakinj.

»Je že mimo, boljše se počutim,« je v naglici na poti v slačilnico sporočila novopečena Slovenka, ki je nazadnje proti CSM Bukarešti pokazala, da se njena forma po poškodbi kolena strmo vzpenja. Skupaj s Tjašo Stanko bo nosilka igre Krima na gostovanju pri Nyköbingu v zadnjem kolu rednega dela lige prvakinj.

Že res, da so si slovenske šampionke že prej zagotovile napredovanje iz skupine A, toda to nikakor ne zmanjšuje pomembnosti jutrišnjega izziva. Če bodo še drugič boljše od danskih prvakinj (tekma na Kodeljevem se je končala s 27:26), bodo v glavni del, v katerem se bodo februarja in marca merile z Györom, Rostovom in Midtjyllandom, prenesle štiri točke. Če bi ostalo pri zgolj dveh, bodo njihove možnosti za uvrstitev v četrtfinale, kar je bil glavni cilj pred sezono, sila majhne.

»Strinjam se, tekma je ena ključnih. Tudi ta teden smo imeli težave s sestavo ekipe na treningih, zato me toliko bolj veseli, ker se je Liza pojavila na treningu. Je pomembna igralka v napadu in ključna v obrambi. Brez nje si niti ne znam zamisliti obrambe, ki bi lahko zaustavila navezo Kristina Kristiansen (organizatorka igre, op. p.)–Sarah Iversen (krožna napadalka),« je vir nevarnosti Nyköbinga, pri katerem je sicer najboljša strelka 186 cm visoka Švedinja Johanna Westberg, izpostavil Bregar, ki ključ za zmago vidi v hitrem vračanju v obrambo. Prav ta element so zanemarile Romunke, ki so na Danskem doživele edini poraz (22:25).

Marinčkova zgolj še za klub

»Naša pogosta težava je vračanje v obrambo. Mlade igralke je pač treba vedno na to opozarjati,« mora Bregar stalno ponavljati, da po zgrešenem strelu, zadetku ali izgubljeni žogi ni časa za nobene čustvene reakcije: »Hkrati moramo čim bolj omejiti število tehničnih napak, saj po vsaki praviloma sledi lahek gol za tekmeca.«

Že dan po vrnitvi iz Skandinavije bo Bregar oblekel selektorsko trenirko in v Laškem začel priprave za svetovno prvenstvo v Nemčiji, na katerem pa ne bo sodelovala prva vratarka Miša Marinček. Presenetljivo se je odločila končati reprezentančno kariero. »Odločitev je v meni zorela že dolgo in sprejela sem jo. Šestnajst let igranja v članski vrsti je bilo dovolj, čas je, da prepustim mesto mlajšim. Prosim, če spoštujete mojo odločitev, tako kot jo tudi Bregar,« je s težkim srcem razložila Marinčkova, ki se bo pri 32 letih v celoti posvetila klubski karieri.