Trojček že pelje v Barcelono

Slovenski rokometaši se bodo na tretji tekmi svetovnega prvenstva pomerili s Poljaki.

Objavljeno
15. januar 2013 11.37
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Zaragoza – Bo zlati poljski rod še enkrat zamahnil z repom ali bo slovenska reprezentanca potrdila sloves vzpenjajoče se reprezentance v nocojšnjem derbiju skupine C (20.15)? Pred Poljaki je zahtevna gradnja na novih temeljih, Slovenija je remont izvedla pred dvema letoma in stremi k vrhu.

Velika sprememba v poljski reprezentanci se je zgodila s prihodom novega selektorja, 51-letnega Nemca Michaela Bieglerja. Oktobra lani je zamenjal prenovitelja poljskega rokometa Bogdana Wento, ki se je po osmih letih želel posvetiti le Kielcam. Biegler nikdar ni igral rokometa, kot trener-teoretik pa je vodil kar 11 nemških klubov in ni osvojil nobene odmevne lovorike. Njegova naloga je ustvariti močno Poljsko za domače EP 2016. V njej ne bo več »staroselcev«, ki jih je na tem SP ostalo še nekaj, denimo Karol Bielecki, strelec 707 golov za reprezentanco.

Ni pa več Grzegorza Tkaczyka, prvi organizator igre je zdaj Bartlomiej Jaszka, igralec Berlina. Je eden od zgolj treh igralcev, ki si kruh še vedno služijo v tujini. Za primerjavo, še leta 2009 so bili na SP na Hrvaškem samo trije iz poljskega DP in skoraj vsi iz nemške bundeslige. Res pa je, da je poljski klubski rokomet v vzponu, vrnili so se izkušeni zvezdniki, vlaga se veliko, Wisla Plock in zlasti Kielce postajata sili v Evropi.

Slovenija je nazadnje na SP nastopila leta 2007, ko je Poljska dosegla največji uspeh z 2. mestom v Nemčiji. Poljaki so bili še bronasti dve leti kasneje in peti na OI v Pekingu. Padajočo krivuljo je razkrila neudeležba na OI v Londonu. Poljaki so v povprečju stari 28,5 leta. Slovenci so dve leti mlajši, samo Uroš Zorman, Gorazd Škof in Luka Žvižej so že zakorakali v trideseta.

Prvi še posebej dobro pozna tekmece, saj je že tretjo sezono član Kielc. »Novi selektor ni spremenil sistema, še vedno je tu obramba 6-0, še vedno so natančni strelci, kakršen je denimo Krzysztof Lijewski,« opozarja Zorman, ki verjame, da bo hitrejša Slovenija tekmeca speljala v svoj mlin in v 5 do 10 minutah odločila zmagovalca.

Na EP 2006 v Švici je Slovenija s 33:29 ugnala Poljsko, na EP 2008 na Norveškem je bilo 33:27 za Poljake, v Avstriji 2010 pa 30:30. Na SP 2007 so bili Slovenci povsem nadigrani (27:38), zato bo danes priložnost za revanšo. Tekmici sta se nazadnje merili v kvalifikacijah za lansko EP v Srbiji in si razdelili domači zmagi. Slovenci tedaj v polnih Stožicah. Kdor bo uspešnejši tokrat, si bo lahko praktično že rezerviral vozovnico za Barcelono, kamor v osmino finala vodita prvi dve mesti v skupini.

Poljaki bodo imeli štiri ure in pol manj časa za regeneracijo, saj so sinoči odigrali zadnjo tekmo v skupini C. »Ampak Poljaki so večji in težji od nas ter se manj utrudijo na tekmah, če se malce pošalim,« je bil dobre volje Zorman.