Turki »odkljukani«, na vrsti spektakel z Zagrebom

Oslabljeni rokometaši Celja Pivovarne Laško v zadnji tretjini zlomili odpor Bešiktaša za prvi točki v ligi prvakov.

Objavljeno
20. september 2015 00.30
P. Z., šport
P. Z., šport
Istanbul – V dvorani z verjetno najdaljšim imenom na svetu so rokometaši Celja Pivovarne Laško kljub težavam potegnili daljšo in ligo prvakov odprli z zmago proti Bešiktašu. Četa trenerja Branka Tamšeta je na najboljši način napovedala sobotni derbi vseh derbijev na tem prostoru Evrope: v Zlatorog prihaja Zagreb!

Končni izid še zdaleč ne izpričuje poteka dogodkov, slovenski prvaki so imeli kopico težav, za večino so bili krivi sami. Po vodstvu z 12:9, za katerega je bil najbolj zaslužen povratnik Žiga Mlakar s petimi goli, so padli v črno luknjo, kar sedem minut in 47 sekund niso zatresli vrat in »razbranili« Miroslava Kocića, ki je odbijal njihove strele kot za stavo. Najprej je ubranil sedemmetrovko Mihu Zarabcu, zatem še »zicerja« Blažema, Jancu in Blagotinšku. Enajstkratni turški prvaki so izkoristili nezbranost gostov in s tremi zaporednimi zadetki izenačili ter v 28. minuti prišli do vodstva (13:12). Celjani, ki so v prvem delu zapravili dve sedemmetrovki, nikakor niso mogli razviti svoje igre in so po zadetku mladega Srba Darka Đukića na začetku drugega polčasa (Vid Poteko in Povilas Babarskas sta pred tem še dodatno ogrela dlani čuvaja mreže) povišali na obetavnih 15:13 in navdušili skupinico vročekrvnih navijačev.

Trener Tamše je bil že malce v skrbeh. Skrbi pred štartom nove evropske zgodbe so mu močno načele notranji mir. Velenjčan ni mogel računati na trojico tujcev, Arthurja Patrianovo, Ivana Gajića in Živana Pešića, v ekipi pa je imel kar štiri igralce, od katerih ni natanko vedel, kaj lahko pričakuje. Miha Zarabec in Blaž Janc dva tedna nista vadila z ekipo, Luko Dobelška je zdelala viroza in Galu Marguču je sumljivo oteklo koleno. Vodja napada Zarabec je po dobrih dveh tednih počitka zaigral, vendar je bil le bleda senca enega najbolj vročih igralcev na stari celini – po zapravljeni sedemmetrovki je ob naslednjem vstopu v igro storil tehnično napako (koraki), zatem pa še poskusil z značilnim strelom, a je z dveh metrov zadel glavo tekmeca, ki je za kratko obležal brez zavesti.

Zarabec bo podobno kot še drugi povratnik po poškodbi Janc potreboval nekaj časa, preden bo ujel pravo formo, na srečo gostov se je v vlogi organizatorja igre odlično znašel bolj izkušeni David Razgor in ko se je v vratih razigral Urban Lesjak, je bila odprta pot k pomembni celjski zmagi. Razgor je z izjemno akcijo po daljšem času obnovil celjsko vodstvo (16:15) in napovedal lepo zgodbo, ki se je razpletla v zadnji tretjini. Ko sta Janc in mladi Lucijan Fižuleto uprizorila najlepšo akcijo, ki jo je slednji okronal s prvim golom v ligi prvakov za 22:19, je bila zmaga na pomolu, in ko se je razigral še Ivić, je bila usoda Turkov zapečatena. Hrvat je poskrbel za prvo vodstvo s štirimi goli (24:20), nakar se je spet zbudil Mlakar in z levico zabil za plus 5 (27:22), piko na i pa so postavili Blagotinšek, kapetan Luka Žvižej in Povilas Babarskas. Še veteran Luka Dobelšek ni bil prav nič žalosten, ko je zagledal rdeč karton in je na tribuni rade volje sprejel »petko« od doktorja Rudija Čajavca in direktorja Gregorja Planteuja …