Uspešna generalka za euro 2018

Slovenski rokometaši spet nadigrali Srbijo pred odhodom v Zagreb.

Objavljeno
11. januar 2018 01.33
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – Slovenski rokometaši se na 13. evropsko prvenstvo odpravljajo s popotnico dveh zanesljivih zmag proti reprezentanci Srbije. Tako kot dan prej v Murski Soboti so tekmece tudi sinoči na generalki v Velenju nadigrali v drugem polčasu in prikazali raznovrstno igro, ki obeta odmeven rezultat na Hrvaškem.

Slovenski selektor Veselin Vujović in njegov srbski kolega Jovica Cvetković sta se na drugi in zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom eura šla skrivalnice, bolj zagret je bil slednji, saj je na klopi pustil večino adutov. To je bilo logično, saj njegovo reprezentanco že jutri čaka vroči krst s tekmo proti Hrvaški v Splitu. Vujović je manj eksperimentiral, tokrat ni računal na Matevža Skoka v vratih ter Vida Kavtičnika in Patrika Lebana. To sicer v ničemer ne prejudicira njegove odločitve o 19 potnikih na vlaku, ki bo jutri zjutraj krenil iz Zidanega Mosta proti Zagrebu, kjer Slovence v soboto čaka prva tekma EP proti Makedoniji. Črnogorec na slovenski klopi naj bi zadnji rez opravil danes po večernem treningu.

Mladi srbski »orli« so se v prvem polčasu Slovencem upirali še bolje kot dan prej v Murski Soboti, kjer so klonili z 32:36. V nabito polni Rdeči dvorani so po dveh zadetkih Nemanje Zelenovića prišli do vodstva z 9:8. Bivši celjski igralec je zadel tudi za 13:11. Slovenska zunanja vrsta je bila v drugem delu prvega polčasa sila neobičajna – Nejc Cehte-Gregor Potočnik-Saša Barišić Jaman, kar se na EP gotovo ne bo zgodilo.

V drugem počasu je Vujović začel z Miho Zarabcem, Žigo Mlakarjem in Nikom Henigmanom, slednji je hitro zasukal izid, v vratih se je ogrel Urh Kastelic in Rdeča dvorana je ostala nepremagljiva za tekmece slovenske reprezentance.

Henigman, čigar nastop je bil dolgo vprašljiv zaradi posega v kolenu, je ohranil izvrstno strelsko formo in bo eden od pomembnih Vujovićevih adutov na EP. Na črti deluje izredno samozavestno in odločno Blaž Blagotinšek, ki je prevzel vlogo Mateja Gabra in v tandemu z Borutom Mačkovškom odlično deluje v obrambnem bloku. Navijači so bili na nogah, ko je domači matador Niko Medved zadel drugič zapored za vodstvo z 20:16. Med strelce so se vpisali vsi štirje člani Gorenja, poleg kapetana Medveda še Jan Grebenc, Gregor Potočnik in Nejc Cehte. Medved je tudi prvič povišal prednost na 5 golov – 25:20, ko je bila tekma že sredi drugega polčasa praktično odločena. A kljub temu Vujović ni mogel mirno spremljati tekme in se je pričkal z vsakim, ki si ga je upal pogledati v oči. Umiril se je šele, ko je Mačkovšek po ukradeni žogi Blaža Janca pet minut pred koncem zdrvel v napad za 29:23.