Uspešni smo lahko le kot moštvo, ne kot skupina posameznikov

Islandija: kapetan Gujon Valur Sigurdsson je navdušen nad slovensko valilnico talentov. Palmarssona ne objokujejo.

Objavljeno
13. januar 2017 22.39
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Metz – Gudjon Valur Sigurdsson je eno velikih imen svetovnega rokometa. Blestel je v dresih Kiela in Barcelone, preden se je lani preselil k Rhein-Neckarju. Za Islandijo je zbral 328 nastopov in rekordnih 1727 golov, več od legendarnega Olafurja Stefanssona. Po porazu proti Španiji 37-letni kapetan ni bil pretirano razočaran, že danes si obeta boljši izkupiček proti Sloveniji.

Za uvod ste pokazali povsem različna obraza, kateri je pravi?

Oba. Tole je moje levo lice in tole desno.

Mislil sem v prenesenem pomenu. Vaša reprezentanca je v prvem polčasu navdušila in imela tudi štiri gole prednosti, v drugem pa bila povsem neprepoznavna.

Res je, kar pravite. V prvem polčasu smo pokazali, da ima tudi ta pomlajena reprezentanca dovolj kakovosti, da se lahko kosa s favoriti. Toda v drugem smo spoznali resnično moč španske ekipe. Morda nas je prvi del malce zavedel in v prvih 15 minutah nadaljevanja smo imeli velike težave. A borili smo se do konca in zato sem ponosen na fante.

V vaši ekipi se je zgodilo veliko sprememb. Aron Palmarsson je odšel domov, Alexander Pettersson se je reprezentančno upokojil, manjka še nekaj igralcev, ki smo jih dolga leta srečevali na prvenstvih. Kakšna so vaša pričakovanja?

Na vsako tekmo gremo s ciljem, da jo dobimo. Toda ni vse odvisno od nas, težko je reči, kakšen je naš doseg tukaj. Zanima nas samo naslednja tekma.

Proti Slovencem ste odigrali nič koliko tekem, nazadnje ste jim zaprli vrata EP 2014.

Prestar sem, da bi si zapomnil, kaj je bilo pred tremi leti. Moje misli so usmerjene v leto 2017.

V njem vas zdaj čaka nova tekma s Slovenci.

Spored nam res ni bil naklonjen. Po tekmi s Španijo prihaja še en zelo težek tekmec. Igrali bomo proti odlični in nadarjeni ekipi Slovenije. Zelo dobro se moramo pripraviti nanjo. Upam, da se nam bo izšlo z dobrim rezultatom.

Kaj si mislite o Slovencih?

Velikokrat v karieri sem se srečeval z njimi, tudi v ligi prvakov. Prav navdušuje me, koliko nadarjenih igralcev Slovenija proizvaja iz leta v leto. V bistvu pri njej sploh ni več pomembno, kdo pride in kdo gre. Vsakič postrežejo z mladimi, svežimi igralci, ki se želijo dokazati svetu. Ti se najprej kalijo v Celju ali Gorenju, potem pa kmalu zaigrajo za največje klube na svetu. Slovenija ima kakovost na vseh igralnih mestih, lahko strelja od daleč, še močnejša je v igri mož na moža. Hitrost je njena odlika. Ko izgubiš žogo, si takoj kaznovan, zato moraš biti zbran in si ne smeš privoščiti napak. Potrpežljivost je ključ do uspeha.

Kako se vam pozna odsotnost zvezdnika Palmarssona, ki je tik pred zdajci zapustil vaš tabor v Metzu?

Izgubili smo enega moža, prišel je drugi.

Nobene drame, torej?

Ne moremo si je privoščiti. Tukaj so tisti, ki so. Seveda bi bilo bolje, če bi bil Aron z nami, ampak ni, zato se ne bom ulegel na tla in jokal za njim.

Slovenija nima Uroša Zormana in Gorazda Škofa, Dean Bombač je poškodovan …

Ne bom govoril o posameznikih. Kot sem rekel, Slovenija ima zares dobro moštvo in tudi premagati jo moramo kot moštvo in ne posamezniki.

Ste utrujeni?

Seveda nismo.

Mislite, da lahko Slovenija prikaže podobno jekleno obrambo, kot so jo Španci v drugem polčasu?

Upam, da ne.