V finalu Norvežanke in Španke

Črnogorske rokometašice po polfinalnem porazu s Španijo ne bodo ubranile naslova evropskih prvakinj.

Objavljeno
20. december 2014 00.48
HANDBALL-EURO-MNE-ESP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Budimpešta - Črnogorske rokometašice ne bodo ubranile naslova evropskih prvakinj, saj so jih danes v Budimpešti v polfinalu z 19:18 (13:8) izločile Španke, ki se bodo tako šele drugič doslej borile za laskavo lovoriko. V ponovitvi finala evropskega prvenstva izpred šestih let v Makedoniji jim bodo v nedeljo ob 18. uri nasproti stale Norvežanke, ki so bile danes v skandinavskem dvoboju z 29:25 (13:11) prepričljivo boljše od Švedinj. S tem so se že sedmič zapored uvrstile v evropski finale, štirikrat so bile uspešne.

Norveška ni tekmicam, s katerimi se je leta 2010 na domačem prvenstvu udarila v finalu in tedaj prav tako gladko zmagala (25:20), v celem polfinalnem dvoboju niti enkrat prepustila vodstva, poznejše poraženke so se nazadnje približale v 41. minuti na 17:18. Tedaj pa so izbranke selektorja Thorirja Hergeirssona s štirimi zaporednimi zadetki tehtnico dokončno nagnile na svojo stran. Najučinkovitejša je bila Heidi Løke s šestimi goli iz devetih poskusov, pri Švedinjah pa je bila še uspešnejša Isabelle Gullden, ki je za devet golov potrebovala 15 strelov.

Veliko bolj izenačen je bil prvi polfinale, ki so ga mnogo bolje začele Španke in v 27. minuti vodile že z zelo udobnih 13:7, nato pa branilkam naslova dovolile, da so se vrnile v igro in skoraj zrežirale zasuk. Po španskem vodstvu s 17:13 se je razigrala Jovanka Radičević, ki je zgolj v končnici zadela štirikrat (od zadnjih petih golov ekipe), da se Črnogorke vendarle niso dokopale do zmage, pa je bila najzaslužnejša tekmečeva vratarka Silvia Navarro s kar 18 obrambami ob natanko polovični uspešnosti. V dvoboju nekdanjih krimovk je bila malenkostno uspešnejša Anđela Bulatović z enim golom, medtem ko Carmen Martin ni zadela nobenega.