V prvi ligi Krško namesto Cimosa

Gorenje bo obrambo naslova začelo pri novem prvoligašu Slovanu. V 23. sezoni 1. SRL ne bo sodeloval propadli klub iz Kopra

Objavljeno
20. junij 2013 16.07
acr rokomet
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Ljubljana - Danes so v prostorih glavnega pokrovitelja 1. lige NLB Leasing opravili žreb za sezono 2013/14, v kateri se bo za lovoriko merilo 12 klubov. Kot je povedal predsednik uprave NLB Leasing Andrej Pucer, je podjetje zadovoljno, ker skupaj z najmočnejšo ligo v državi vstopa že v tretjo sezono.

Ker so iz propadlega Cimosa, prvaka izpred dveh sezon, sporočili, da ne bodo sodelovali v prvi ligi, je Rokometna zveza Slovenije (RZS) k sodelovanju povabila Slovenj Gradec 2011, ki pa se je odločil, da bo zgodbo raje nadaljeval v 1. B ligi in se skozi njo skušal v prihodnji sezoni prebiti med najboljše. Očitno koroški klub ni našel skupnega jezika z občino (in drugimi sponzorji), zato bi bil preskok za ekipo trenerja Sebastjana Soviča prevelik zalogaj.

Celjani trikrat v gosteh

Tako Krško in Sevnica, ki sta zasedla zadnji mesti v pretekli sezoni, ne bosta izpadla. Zanimivo, lokalna tekmeca se bosta srečala že v prvem kolu 7. septembra. Pravico do nastopa v prvi ligi sta imela še Šmartno Herz in Dol TKI Hrastnik, 2. in 3. ekipa iz 1. B lige, vendar sta zaradi previsokih stroškov vabilo odklonila.

V prvem kolu bo Gorenje, prvak iz zadnji dveh sezon, igralo na Kodeljevem pri Slovanu, ki se med elito vrača po dveh letih in želi mešati štrene najboljšim. Velenjčani bodo zgodbo nadaljevali z močno spremenjeno ekipo, ki jo bo vodil Ivan Vajdl. Glavni favorit Celje Pivovarna Laško bo za začetek igral pri Krki v Novem mestu. V drugem kolu bo gostoval na kodeljevem, že v tretjem pa bo na vrsti derbi Gorenje - Celje. Takrat naj bi velika tekmeca tudi začela z nastopi v ligi prvakov. Celjani bodo na prvih treh tekmah gostovali, ker bo takrat potekalo evropsko prvenstvo v košarki.

Maribor bo za začetek gostil Trimo, s katerim naj bi se borila za 3. mesto. Mariborčani bodo Slovenijo zastopali v evropski ligi EHF, namesto Cimosa se za to tekmovanje ni prijavil nihče.

Komel ostaja komisar

Združenje prvoligašev bo odslej vodil Andrej Hebar iz Jeruzalema,ki bo nasledil Dušana Šiška iz Krškega, komisar lige pa bo še naprej Franko Komel, ki ga je v drugem glasovanju podprlo devet klubov. Samo Kuzma, ki je v prvem krogu prejel šest glasov, enega več od Komela, je kandidaturo umaknil. Zakaj, ni želel pojasniti.

Tudi v sezoni 2013/14 bosta na voljo dve mesti v ligi prvakov in po dve v evropski ligi. Izpadla pa naj bi zadnjeuvrščena kluba po drugem delu, v katerem se bo 12 ekip razdelilo v skupino za prvaka in skupino za obstanek.