Vijoličasta grožnja Rdeči dvorani

Rokometaši Gorenja in Maribora odločno po zmago na derbiju (19.00).

Objavljeno
11. februar 2014 23.30
ROKOMET
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje - Rokometaši Gorenja so doslej v prvenstvu oddali le točko. V Mariboru so bili novembra lani na robu poraza, pa se čudežno izvlekli iz vijoličastih krempljev. Na drevišnjem derbiju (19) si obetajo manj stresno tekmo. Toda okrepljeni gostje snujejo prvo zmago proti Velenjčanom, kar bi jih vrnilo tudi v igro za naslov prvaka ...

Za vodilno Gorenje bo tekma s tretjeuvrščenim Mariborom, ki zaostaja za šest točk, generalka pred nedeljsko tekmo v Aalborgu, kjer bodo imele »ose« prvo od dveh priložnosti, da si zagotovijo nastop v osmini finala lige prvakov. Če na Danskem ne bodo osvojile točk, jih bodo morale iskati na zadnji tekmi v Rdeči dvorani proti Flensburgu.

Maribor je evropske nastope v pokalu EHF že končal. V zimskem premoru se je okrepil z dvema upoma hrvaškega rokometa, zunanjim igralcem Antejem Kalebom in krožnim napadalcem Marinom Marićem, zato imajo dobro pokrita vsa igralna mesta. Tega se dobro zaveda domači trener Ivan Vajdl, ki se je lahko na tekmi proti Hamburgu znova prepričal, da njegova obramba ne deluje, kot bi si želel. »Če obrambe ne bomo odigrali bolje oziroma tako, kot smo jo na nekaterih tekmah že, se bomo znašli v težavah,« pred vijoličasto nevarnostjo opozarja Vajdl, ki ima v napadu bistveno manj skrbi. Še naprej je v izvrstni formi Staš Skube, ki je bil še tretjič izbran v idealno sedmerko kola LP. Znova se bo meril z bivšim soigralcem iz Trima Miho Zarabcem, ki bo glavno orožje v arzenalu trenerja Marka Šibile.

Mariborčane še vedno peče zapravljena zmaga pred tremi meseci, ko je bilo po sedemmetrovki Marka Dujmovića 25:25. Pred tem so Mariborčani vodili s 16:10 in 23:20. »Takrat smo žal izgubili točko, a kar je bilo, je bilo. Gorenje je tudi tokrat favorit. Po drugi strani pa se zavedamo svoje moči in se v Velenje odpravljamo polni optimizma in samozavesti. Na parketu bomo pustili srce in upamo, da nam bo to prineslo uspeh,« je odločen kapetan gostov in občasni reprezentant Simon Razgor, ki ne vidi bistvene razlike v tem, da je lahko Maribor osredotočen na ligaške tekme, medtem ko se Gorenje bori na dveh frontah: »Tudi nam so lani dajale evropske tekme dodaten zagon v DP.«

Marino Marić se je v Taboru sicer zgolj ustavil na poti v Nemčijo, vendar ima kljub temu visoke ambicije. »Dobro smo pripravljeni in komaj čakam svoj prvi derbi v Sloveniji. Gorenje ima kakovostno moštvo. A glede na rezultat s prve tekme se lahko na srečanje upravičeno odpravimo z željo po osvojitvi točke, če že ne kar obeh,« je dejal 23-letni Marić, ki je v tej sezoni z Zagrebom že igral v ligi prvakov.

V današnji drugi tekmi 21. kola v 1. SRL bo Celje ob 18. uri gostilo Šviš in pililo formo pred sobotnim dvobojem z Zaporožjem, ki jim odpira vrata v »top 16« lige prvakov.