Vujović bo v Kopru vzdrževal trenersko formo

Po hokejski menjavi selektorja kot strela z jasnega udarila še novica o selitvi rokometnega selektorja. Tektonskih premikov (še) ni.

Objavljeno
29. junij 2017 00.58
Uvrstitev slovenske rokometne reprezentance na EP. Veselin Vujović Koper 17.6.2017 [rokomet,ep,jveselin vujović]
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Ljubljana – Kdo pravi, da je poletje čas kislih kumaric? V slovenskem športu zadnje dni ni tako. Ta teden je presenetila že novica, da je Nika Zupančiča na mestu selektorja hokejske reprezentance zamenjal Kari Savolainen, včeraj pa je še bolj senzacionalna novica prišla iz Kopra. Tamkajšnjega rokometnega prvoligaša bo prevzel slovenski selektor Veselin Vujović.

To, da Zoran Jovičić ni več trener koprskih rokometašev, je znano že več kot dva tedna, a nihče ni pričakoval, da bo na njegovo mesto sedel Vujović, sloviti Črnogorec, ki je kot rokometaš osvojil domala vse, kar se je osvojiti dalo, kot trener pa Slovenijo januarja letos popeljal do bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu v Franciji. »Po uspehu na svetovnem prvenstvu sem mislil, da bom dobil ponudbo velikega kluba, to je bila moja želja. Imel sem nekaj stikov s Flensburgom in Kielom, a bolj konkretne ponudbe so prišle iz manjših rokometnih okolij iz Romunije, Poljske, Ukrajine. Teh nisem želel sprejeti, kot trener se ne bi afirmiral, bil pa bi daleč od dogajanja v Sloveniji in daleč od reprezentance, ki jo januarja čaka evropsko prvenstvo na Hrvaškem. Po kvalifikacijski tekmi s Portugalsko v Kopru so k meni pristopili ljudje iz kluba in dejali, da bi bili srečni, če pridem. Tudi vodstvo Rokometne zveze Slovenije je predlog podprlo, saj v Kopru igra šest mladih reprezentantov, to pa bo tudi priložnost, da bolje spoznam vse igralce v domači ligi. Koper ni klub pod mojim renomejem, finančno sicer nagrada ne bo velika, a trener napreduje samo ob igrišču, ne pa med gostilniškimi debatami ali pred televizijo. Z delom v klubu želim vzdrževati trenersko formo, Koper mi s svojo tradicijo in zemljepisno lego ustreza, tu bom lahko v miru pripravil klub in reprezentanco. Glede na to, da nisem prevzel Celja ali Gorenja, mi nihče ne bo mogel očitati konflikta interesov, da kogarkoli favoriziram,« je presenetljivo odločitev obrazložil Vujović, ki na klubski sceni ni deloval od lanske jeseni, ko se je razšel z Zagrebom.

Po članu lige prvakov torej prevzema četrtouvrščeno ekipo zadnjega DP, pri kateri stavijo predvsem na mlade domače moči. Bo dobil tudi igralske okrepitve, s katerimi bi se lahko podal v boj za naslov prvaka proti bogatejšima Celju in Gorenju? »Naslonili se bomo predvsem na to, kar imamo, na igralnem položaju ali dveh se bomo morda še okrepili. Nismo še na ravni Gorenja in Celja, lahko pa rečem, da še nikomur nisem prepustil zmage brez boja,« je še povedal Vujović, ki je podpisal dvoletno pogodbo s Koprčani, a s klavzulo, ki mu omogoča predčasni odhod, če bi iz tujine prejel »nespodobno« ponudbo.

»Kapitalec« na klopi Kopra, ki je (še) daleč od dni največje slave, ko je pod okriljem Cimosa osvojil tudi naslov prvaka, je sprožil številne pomisleke. Je to tektonski premik v slovenskem klubskem rokometu, so v Kopru, potem ko so ostali brez nogometnega prvoligaša, vse stavili na zasedbo iz dvorane Bonifika? »Vujović je po tekmi s Portugalsko po dolgem in počez govoril, kako mu je tu všeč, provokativno vprašanje, ali bi ostal tu, je prišlo samo od sebe. Začeli smo gledati, kakšne bi bile njegove želje in potrebe, finančno konstrukcijo za prihodnjo sezono smo pred tem že zaprli, a tako naš sponzor kot koprska občina sta nekaj primaknila, da bomo pokrili Vujovićev prihod. O številkah ne bom govoril, a ne gre za velike vsote. Drugih dodatkov k proračunu ta čas ne bo, ekipe ne bomo bistveno okrepili, Vujović mora prej natančno proučiti, kaj ima na voljo. Vse skupaj jemljemo kot zmagovito potezo za naš klub in slovensko reprezentanco,« je o novem trenerju povedal podpredsednik koprskega kluba Vianej Višnjevec, ki s prihodom slovitega rokometnega imena noče še napovedovati koprskega vzpona v višave: »Nismo še na ravni, da bi merili na naslov prvaka. Sponzorsko smo napredovali, a načrti ostajajo enaki kot prej, ne bi si upal napovedati kaj več.«