Vujović: Legendam prednost pred mojimi fanti

Slovenci začeli mini priprave za tekmi s Hrvaško. Med reprezentanti, ki se bodo dokazovali selektorju, štirje novinci.

Objavljeno
22. oktober 2017 22.01
Rokomet, kvalifikacije za SP Slovenija-Nemčija Ljubljana 3.5. 2017 [rokomet,kvalifikacije]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Slabo vreme ni pokvarilo vzdušja v preddverju hotela na Dunajski, kjer so se v času kosila zbrali slovenski rokometaši ob začetku priprav za prijateljski tekmi s Hrvaško. Spremenjena reprezentanca bo želela vsaj v četrtek v Stožicah ozaljšati pozdrav legendam.

Med povabljenci selektorja Veselina Vujovića tokrat ni kar nekaj igralcev, ki so Sloveniji prinesli bron v Franciji, kjer so prav proti Hrvaški uprizorili podvig in osvojili prvo kolajno na SP, začenši z vratarjem Matevžem Skokom. Zaradi poškodb manjkajo Borut Mačkovšek, Jan Grebenc in David Miklavčič, Vujović je ocenil, da Vid Poteko še ni dovolj nared. Je pa zato nekaj novih obrazov, popolni novinci so Jaka Malus (Celje PL), Aleks Vlah, Dani Zugan (oba Koper) in Grega Okleščen (Krka).

»Zanima me, če se bo kdo od mladih fantov izkazal kot resen kandidat že za EP. Tudi decembra bodo težave s poškodbami, verjemite mi,« se zaveda Vujović. Prvič, odkar so ga odnesli z igrišča dvorane Bercy, si bo slovenski dres nadel kapetan Vid Kavtičnik. Včeraj ga v Ljubljani še ni bilo, tudi ne Marka Bezjaka in trojice iz Gorenja (Medved, Ferlin, Potočnik). Jure Dolenec je prišel, toda prav zadovoljen ni bil. »Koleno mi še naprej povzroča težave,« je potarnal Škofjeločan, ki si je želel boljšega štarta v Barceloninem dresu.

Reprezentanti bodo jutri na Fakulteti za šport opravili posebno testiranje, ki bo odprto tudi za javnost. »Pridite, zanimivo bo. Gre za to, da vidimo, v kakšnem stanju so reprezentanti in kje imajo rezerve. Na podlagi rezultatov bova skupaj s kondicijskim trenerjem Primožem Porijem vsakemu pripravila plan dela do začetka priprav za EP,« je pojasnil Vujović. V četrtek se bodo fantje pomerili proti Hrvaški, gostiteljici januarskega EP, ki jo zdaj spet vodi Vujovićev »najljubši sovražnik« Lino Červar. Zanimanje za spektakel v Stožicah je precejšnje, prodali so že več kot 4000 vstopnic. Gledalci bodo pred tekmo lahko pozdravili mnoge rokometaše, ki so v preteklosti zastopali slovenske barve. »Če mene vprašate, bo to vrhunec dneva, mi bomo zgolj odigrali eno od prijateljskih tekem, v dvorani pa bodo lahko gledalci izrazili čast možem, ki so v 25 letih spisale zgodovino slovenskega rokometa,« je dal selektor legendam – ena od njih bo njegov pomočnik Uroš Šerbec – tokrat prednost pred svojimi fanti.

V soboto bo še ena tekma v zagrebški Areni, ki bo južnim sosedom prva priprava za euro. V največji dvorani na Hrvaškem bo Slovenija tudi odigrala prve tri tekme na EP proti Makedoniji, Nemčiji in Črni gori. Slovenci računajo, da jih bo tudi tam spodbujalo več tisoč rojakov. »Glede na to, da sem z RZS podpisal pogodbo do konca olimpijskega cikla, je logično, da nas najbolj zanima Tokio 2020, seveda pa čutimo obveznost, da že na Hrvaškem dosežemo dober rezultat,« je še povedal Vujović.