Vujović: Težave so, a verjeti moramo v to, kar delamo

Na današnji prvi tekmi proti Norveški v boju za SP 2017 v Franciji brez Uroša Zormana in Vida Kavtičnika. 

Objavljeno
11. junij 2016 03.18
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Madžari in Srbi bi lahko imeli pomisleke, a Slovenci in Norvežani so prepričani, da je prav njihov dvoboj derbi kvalifikacij za nastop na SP. Norveška, četrta z zadnjega EP, in Slovenija, hit olimpijskih kvalifikacij, bi si zaslužili mesto v Franciji, toda ena je ne bo videla. Kdo bo to, bo vsaj nakazala že današnja tekma v Celju.

Nekaj sladkih zmag in bridkih porazov so slovenski rokometaši doživeli v t. i. play-offu. Najlepši je spomin na zadnjo srhljivko z Madžarsko v Velenju, kjer so v zadnjih minutah prišli iz brezna v nebesa. A še vedno je svež spomin na razočaranji, ki sta botrovali izpustitvi SP 2009 in 2011. Najprej so bili boljši Slovaki, drugič Madžari. V prvem primeru je Miro Požun kljub burnim razpravam ohranil službo, drugo razočaranje je pomenilo začetek konca za Zvonimirja Serdarušića. Stolček Veselina Vujovića je pred tekmama z Norveško – povratna bo v sredo v Stavangerju – trden kot skala. Črnogorec, ki je aprila v Malmöju spisal pravljico z uvrstitvijo v Rio, ima polno zaupanje predsednika RZS Franja Bobinca, ki si je ogledal trening v dvorani Zlatorog in fantom izrazil podporo pred zelo težkim izzivom. Ne samo zaradi kakovosti Norveške, temveč predvsem krutega junijskega termina, ki je že marsikateremu favoritu pokvaril poletje. Tudi Slovencem, ki so se pred tremi leti komaj vlekli po stožiškem parketu, izgubili proti povprečni Belorusiji in izpustili EP na Danskem.

Telesa so po naporni sezoni iztrošena, za nameček so bili mnogi reprezentanti v pogonu do konca in večina se jih lahko pohvali z lovorikami. Tudi Uroš Zorman in Vid Kavtičnik, ki ju zaradi poškodb stegenskih mišic Vujović danes ne bo poslal na igrišče. Bolj verjetno je, da bosta zaigrala v sredo. Selektor fantov prav nič ni »šparal«, zdravniška služba in zlasti maserja Žan in Slavko pa so bili obremenjeni do maksimuma. Prav regeneracija lahko na takšnih tekmah prevesi jeziček na tehtnici.

»To je nenormalno, še sam komaj stojim na nogah. Liga prvakov, pa SEHA, pa euro na Poljskem, olimpijske kvalifikacije in zdaj še tole. Nečloveško, potreboval bi dva meseca počitnic, pa bosta samo dva tedna, saj se bodo potem začele enomesečne priprave na OI in potem bo po Riu tu že nova sezona,« je potarnal 55-letni »Vuja«. Nekdanji svetovni in olimpijski prvak si obeta, da bo utrujenost v hipu izginila, ko bodo igralci stopili na igrišče v dvorani Zlatorog, v kateri se kljub zgodnjemu terminu obeta dobro vzdušje. Kot vselej ima največ preglavic na položaju levega zunanjega igralca. Po odpovedih Cehteta in Mačkovška ter poškodbi Potočnika ima le enega visokega moža, a od Nika Henigmana iz Ribnice tudi ob morebitnem krstnem nastopu ne gre pričakovati čudeža. Bržčas bosta Sebastian Skube in Marko Bezjak nosila breme in nadaljevalo se bo – slovensko »kvačkanje« …

»Morali bomo biti še bolj prodorni, si veliko podajati žogo in izkoristiti našo hitrost,« je znani recept ponovil Vujović, ki nerad tarna in raje gleda na pozitivne reči. Ena od njih je, da imajo Skandinavci vselej težave z globokimi obrambami, slovenska različica 5-1 bi jim lahko mešala štrene pri organizaciji napada. »No, v zadnjem času so Norvežani večkrat igrali proti takšnim postavitvam, denimo s Francozi in Hrvati. Drži, da jim ne ležijo, vendar tudi mi se moramo zavedati, da je treba obrambo odigrati na visoki ravni. Ne moremo pričakovati, da bomo že s tem, ko se bomo postavili, kaj storili. Vsaka obramba je odlična, če je dovolj agresivna, pa naj bo 6-0, 5-1 ali 3-2-1, in če ji zaupajo igralci. Mi moramo samo verjeti v to, kar delamo,« je še poudaril Vujović, ki noče prekiniti niza dveh uspešnih nastopov Slovenije na SP in si pokvariti vzdušja v slačilnici pred izzivom trenerske kariere.