(Za)blestele le na gradu

Dekleta so pokazala več manekenskega in pevskega talenta na ljubljanskem gradu kot rokometnega na igrišču.

Objavljeno
04. marec 2015 02.14
Rokomet
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport
»Ekipa se pripravlja po ustaljenem programu,« je krilatica, s katero Marta Bon postreže na druženjih s sedmo silo pred tekmami Krima Mercatorja v ligi prvakinj. Veljalo bi razmisliti o spremembi rutine, saj njene rokometašice delujejo vse manj prepričljivo in so nazadnje v Nemčiji doživele najvišji poraz, ki jim je vzel možnosti za napredovanje v četrtfinale.

Od nove ekipe bi pričakovali, da se bo sproti dvigovala in Bonova si ne more šteti v čast, da je zadnja jesenska zmaga v Rusiji le še medel spomin. Ljubljančanke bodo bržčas evropsko sezono sklenile z osmimi zaporednimi ničlami – pred vrati sta tekmi z Vardarjem in Budućnostjo.

Nehvaležno je vrednotiti rezultate Krima in delo Bonove. Če slednja ne bi priskočila na pomoč novemu vodstvu, bi Krim verjetno doživel usodo Cimosa in pod težo dolgov končal v stečaju. Po drugi strani tudi trenerkin kredit ne more biti neskončen, prej ali slej bo vprašanje, ali bi kdo drug v njenih čevljih lahko storil več, postalo legitimno. Od tujk je pričakovanja upravičila le Mirjeta Bajramoska, Elizabeth Omoregie pa potrdila nadarjenost in njeno podaljšanje pogodbe je najboljša novica iz Stožic. Drugo je bil strel v prazno, posebej pri zvezdnici Allison Pineau, ki je naredila več škode kot koristi in že zapustila Slovenijo. Bonova govori o zorenju, zaupanju, povezovanju; kot da gre za rehabilitacijsko komuno in ne kolektiv v vrhunskem športu – dekleta so pokazala več manekenskega in pevskega talenta ob slovesnostih na ljubljanskem gradu kot rokometnega na igrišču.

Plače sicer zamujajo, a to ni nič tragičnega v primerjavi z lansko pomladjo, ko je ekipa celo bojkotirala treninge Toneta Tislja. Vse bolj pa se zdi, da tudi izvršni odbor na čelu z Goranom Bojovićem iz Javne razsvetljave ne bo zmogel brez še aktivnejše pomoči Zorana Jankovića. Da je župan po zadnjem domačem porazu z Budućnostjo na igrišču nagovoril igralke, je v tej luči lahko spodbudno, četudi je poteza dvignila kakšno obrv in sprožila vprašanje vira dejanske avtoritete.

Kot pravi Bonova, je težka sezona koristna v tem, da razkriva, na katere igralke velja računati v prihodnje in na katere ne. Okrepitve so nujne. Če se bodo iz tujine res vrnile reprezentantke, kot so Maja Šon, Ana Petrinja, Lina Krhlikar, Neli Irman, Nina Jeriček, bo zgodba precej lepša. Potem bi bile tri ali štiri kakovostne tujke dovolj, kar bi bil velik upad v primerjavi s Tonetovo enajsterico in Martino deseterico. Ampak tudi Bonova in glavna operativka Deja Doler s težkim srcem vabita igralke v Stožice, dokler sami nista prepričani, da bo finančna konstrukcija zdržala.