Za Zormana & Co. dosegljivo tudi prvo mesto

Slovenija proti EP 2016 na Poljskem prek švedskih, slovaških in latvijskih ovir.

Objavljeno
11. april 2014 23.47
Slovenija, Celje, 7.Junij2008, Uroš Zorman, Andrej Petro in Frantisek Sulc na kvalifikacijski tekmi med Slovenjo in Slovaško. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Varšava – Čeprav bodo med tekmeci štirikratni evropski prvaki iz Švedske, lahko v slovenski reprezentanci žreb kvalifikacijskih skupin za EP 2016 na Poljskem označijo za ugodnega. Švedi niso več tako močni kot nekoč, Slovaška in Latvija pa sploh ne bi smeli biti prevelik zalogaj za dokazovanja lačne izbrance selektorja Borisa Deniča.

Po vrsti 12. EP bo v štirih poljskih mestih, ne pa v glavnem Varšavi in tudi ne v Kielcah in Plocku, od koder prihajata najboljša tamkajšnja kluba. Kljub temu bo gotovo najbolje obiskano doslej. Ne samo, ker je Poljska vse bolj zaljubljena v rokomet (za odbojko je že drugi šport po priljubljenosti med kolektivnimi panogami), temveč predvsem, ker bo imela največje dvorane – Gdansk za 11.400, Katowice 11.500, Wroclaw 6000 in Krakow – tam bodo tudi padle odločitve o kolajnah – 15.300 gledalcev. Kvalifikacije bodo med oktobrom 2014 in junijem 2015, na glavni turnir se bosta poleg gostiteljice Poljske uvrstili po dve reprezentanci iz vsake od sedmih skupin ter najboljša tretjeuvrščena.

Pri žrebu v varšavskem Olimpijskem centru, ki se ga je udeležil generalni sekretar RZS Goran Cvijič, so asistirali štirje igralci, ki si kruh služijo pri poljskih klubih – Ivan Čupić (Hrv), Petar Nenadić (Srb), Julen Aguinagalde (Špa) in Slawomir Szmal (Pol). Ni pa bilo Uroša Zormana iz Kielc, ki bo prav gotovo posebej motiviran za dober rezultat v začasni domovini. Najprej so izvlekli kroglice iz četrtega bobna, pa tretjega in drugega. Slovenija je bila med nosilkami in jasno je bilo, da bi se veljalo izogniti skupinam 4 (Islandija, Črna gora), 5 (Rusija, Ukrajina, Portugalska), 6 (Makedonija, Češka, Švica) in 7 (Nemčija, Avstrija). Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje, pravijo, in v tem primeru je bilo res. Slovenska kroglica je bila zadnja, ki jo je izvlekel generalni sekretar EHF Michael Wiederer, in jasno je bilo, da bo Slovenija v skupini 3 poleg Švedske očiten favorit za napredovanje na EP, ki bo obenem zadnje sito za OI v Riu.

S Slovaško so se sicer Slovenci opekli v kvalifikacijah za SP 2009, a zdaj je razlika v kakovosti očitno na strani Deničevih fantov. Na jakostni lestvici EHF je Slovenija na 8. mestu, Švedska na 13., Slovaška na 19. in Latvija na 24. V tem smislu je skupina 3 celo najšibkejša med vsemi. Slovaška se denimo sploh ni uvrstila v dodatne kvalifikacije za SP, zaostala je za Romunijo, ki jo je Slovenija nazadnje dvakrat zanesljivo odpravila. Jedro reprezentance prihaja iz Tatrana Prešova, krvnika Maribora v pokalu EHF, med legionarji izstopajo Martin Stranovsky (Barcelona), Csaba Szücs (Hannover) in stari znanec v vratih Richard Štochl, ni pa znano, ali bo reprezentančno kariero nadaljeval še en veteran František Šulc, ki so ga odpustili iz Pick Szegeda. Latvijci res veljajo za rokometne eksote, a imajo nekaj igralcev v slabših nemških klubih ter kar 215 cm visokega Dainisa Kristopansa iz Prešova, zato jih le ne gre jemati z levo roko. Nenazadnje je Sloveniji v kvalifikacijah za letošnje EP spodletelo v navidez ugodni skupini.