Zagrebčani v končnici ohromili Celjane in utišali Zlatorog

Celjski rokometaši so na derbiju v ligi prvakov proti Zagrebu vodili praktično vso tekmo, a nato izgubili z 20:21.

Objavljeno
26. september 2015 19.01
Posodobljeno
26. september 2015 19.30
Rokomet
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Celje - Naj se trese Zlatorog, so si pred nocojšnjim derbijem lige prvakov z Zagrebom želeli rokometaši Celja Pivovarne Laško. Želja se jim je uresničila le deloma. Potem ko so na krilih domačih navijačev praktično vso tekmo narekovali ritem igre, so v zaključku nizali napake in zapravljali priložnosti, veliko preglavic jim je povzročil tudi zagrebški vratar Filip Ivić in bil med bolj zaslužnimi, da so varovanci slovenskega selektorja Veselina Vujovića zmagali z 21:20.

Celjani tako niso uresničili visokih pričakovanj domače javnosti, da po uvodni zmagi v Istanbulu pridejo še do druge zmage v skupini A. Zagreb, ki je pred tem presenetil Kiel, je bil tokrat večinoma v zaostanku, a nikdar več kot za štiri gole, v pravem trenutku pa je Vujović iz rokava potegnil pravega aduta. Pred tem je sicer v celjskem golu blestel tudi Urban Lesjak, dobro je delovala domača pobramba, manj pa napad. Še zlasti v zaključnih minutah, pomanjkanje moči in zbranosti pa je Celjanom odneslo pomembno zmago.

V celjski ekipi so Blaž Janc, David Razgor, Žiga Mlakar in Luka Žvižej dosegli po tri gole, pri Zagrebu pa je bil najbolj učinkovit Antonijo Kovačević s štirimi zadetki.

Celjska ekipa bo v prihodnjem kolu lige prvakov v soboto, 3. oktobra, gostila poljsko Wislo iz Plocka.

Zanesljivi Lesjak in obramba

Da bo obračun težak in napet je bilo jasno že po uvodnih minutah, ki jih je sicer zaznamovala začetna nervoza na obeh straneh. V trdi obrambi Zagrebčanov so Celjani do prvega pomembnejšega vodstva prišli v deveti minuti, po obrambi vratarja Urbana Lesjaka je za 4:2 po protinapadu zadel kapetan Luka Žvižej. Dvorana Zlatorog se je že razživela, domači rokometaši so bili v naletu, po še eni Lesjakovi obrambi in golu Blaža Blagotinška so gostje vzeli minuto odmora.

Tako so Zagrebčani le nekoliko umirili divji ritem, a je Lesjak še naprej blestel, Celjani pa so vztrajali pri treh zadetkih prednosti, ko je Žiga Mlakar zadel za 7:4. V grobi igri je imela kar nekaj dela tudi zdravniška služba, vrstile pa so se tudi napake Celjanov (David Razgor je zapravil 7-metrovko, nato pa še odbitek), prednost pa se je tako v 23. minuti že stopila. Zagreb je izenačil na 7:7, Tamše se je odzval z minuto odmora.

Po njej se je znova izkazal Lesjak, Žvižej je zapravil protinapad, a nato zabil s sedmih metrov za novo vodstvo. Znova so bili Celjani v težavah, ko je že drugo dvominutno kazen dobil Blagotinšek. Prvega zadetka se je razveselil tudi Miha Zarabec, ki je zaigral prvič po poškodbi. Izid prvega polčasa in zadetek prednosti pa je ob koncu priskrbel Mlakar, ki je bil ob polovici tekme pri treh zadetkih, prav tako Žvižej (10:9).

Premalo zbranosti za zaključek

Drugi polčas je Lesjak sicer odprl z obrambo, a Zagrebčani so nato zadeli s prvega poskusa s 7 metrov. Za +2 je zadel Luka Dobelšek, v prvem trenutku pa sta se izkazala tudi drugi celjski vratar Ivan Gajić, ki je ubranil 7-metrovko, in mladi Blaž Janc. Slednji je ob igralcu manj najprej zadel za 13:11, nato pa bil natančen še iz težkega položaja v protinapadu ter še priboril izključitev pri Zagrebčanih. Po sedmih minutah drugega dela je bil ob zanesljivem Lesjaku natančen tudi Razgor, ki je zadel za prednost +4 in delni izid 5:2.

Toda Zagrebčani so hitro odgovorili in v slabih dveh minutah zabili tri gole (15:14), v 40. minuti pa je ob izenačenju Tamše že vzel minuto odmora. Za novo vodstvo Celjanov je zadel Gregor Potočnik, po dveh zapravljenih napadih domačih rokometašev bi Zagrebčani lahko po dolgem času spet vodili. Toda ustavil jih je Lesjak, Blagotinšek pa je poskrbel za 17:16 in nato po lepi podaji Žvižeja še za 18:16. Celjani so se dobro borili v obrambi, Zagrebčani pa imeli tudi nekaj smole z vratnicami in kajpak razpoloženim Lesjakom. Ta je bil zaslužen, da je vodstvo domačih 12 minut pred koncem spet znašalo +3, Blagotinšek je priboril sedemmetrovko, ki jo je zadel Zarabec.

Ta je bil manj natančen z druge polovice igrišča, od koder je vrgel proti praznim vratom Zagreba, a zgrešil. Za napako so bili Celjani hitro kaznovani, spet so se Zagrebčani približali (19:18). Na drugi strani pa je spet zabil Janc, dobrih pet minut pred koncem pa je semafor kazal izid 20:20 in napovedoval napet zaključek. V zaključnih minutah je celjski napad ohromel, ogromno sivih las je domačim povzročil zagrebški vratar Filip Ivić, ki je zablestel že ob presenetljivi zmagi proti Kielu. Gostje so prišli do vodstva, a ostali z igralcem manj, Celjanom pa je ostalo le še nekaj sekund za izenačenje. V protinapadu so Zagrebčani podrli Zarabca in ga poškodovali. Z dvema igralcema več so 17 sekund pred koncem šli Celjani po izenačenje, a Ivić je naposled dokončno pokvaril fešto v Zlatorogu.