Zna tudi Celje na zaušnico odgovoriti s krošejem?

Pred tekmo lige prvakov z Vardarjem v Zlatorogu kar nekaj skrbi, toda želja po poravnavi računov je še veliko močnejša.

Objavljeno
07. oktober 2016 01.23
Rokomet Celje-Vardar Celje 17.9.2016 [rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Vsakega tekmeca je težko ugnati dvakrat v kratkem času, je znano pravilo v športu in rokometaši Celja Pivovarne Laško računajo, da ga bodo potrdili v nedeljo, ko bo v Zlatorogu po treh tednih spet gostoval Vardar. V ligi SEHA jim je prisolil zaušnico in jih »zamrznil« pri -11, a zmaga v ligi prvakov šteje veliko več.

Branko Tamše si obeta, da bodo njegovi fantje prvi vzeli mero Vardarju v sezoni 2016/17, ampak včeraj je bil njegov obraz smrtno resen. »Kako naj bom dobre volje, če sem ravno s treninga, na katerem sem bil brez petih nosilcev igre,« si je obraz med dlani pogreznil Tamše, ki ni hotel govoriti o manjkajočih. Dejansko so bili štirje: Vid Poteko, Žiga Mlakar, Blaž Janc in Tilen Kodrin čutijo posledice torkove tekme lige SEHA v Veszpremu, kjer so Celjani izgubili s 25:32. Najhuje jo je skupil Poteko. V glavi mu še vedno odzvanjata krošeja robustnega Timuja Schucha. Drugo trojico dajejo mišice, sklepi, bolezen: »V takšnih razmerah se je težko pripraviti na tako močnega tekmeca. Upam, da bomo lahko vsaj en trening opravili v polni postavi.«

Bogati Vardar, pri katerem je funkcijo športnega direktorja prevzela legenda celjskega kluba Edi Kokšarov, podobnih skrbi nimajo. Trener Raul Gonzalez bi lahko iz ekipe, v kateri je 15 tujcev, tudi novinca Ivan Čupić in Joan Cañellas, sestavil dve enakovredni postavi. Gostje so v ligi SEHA vodilni s šestimi zmagami in neodločenim izidom (Celje je pri 3-3), edini so ugnali Veszprem. V LP so najprej zmagali v Kristianstadu in nato doma premagali Meškov. V odlični formi je ruski reprezentant Timur Dibirov, strelec osmih golov v Celju, kjer je Gonzalez, ki vsakega tekmeca analizira do potankosti, uporabil globoko obrambno postavitev 5-1 in verjetno bo Španec tudi tokrat skušal čim bolj odrezati Miho Zarabca. A ta je zdaj v bistveno boljši formi in bo glavni adut Tamšeta, ki je prav tako znan po tem, da zna tekmecu pripraviti učinkovito taktično zanko (»Nekaj si bomo že izmislili«). Ena glavnih ovir bo vratar Arpad Šterbik. Dobro je vedel, o čem je govoril, ko je po zadnji tekmi, ki jo je Vardar dobil kar s 40:29, razlagal, da se zdaj še bolj boji Celja, ki bo zaradi 40 prejetih golov (neslavni rekord na domačih tekmah) še bolj hrepenel po zadoščenju.

Tudi zaradi te slabe izkušnje, po kateri so imeli krizni sestanek, nakar so ugnali Zagreb, Celjani ne bi mogli biti bolj motivirani. Navijačem, tudi tistim, ki so jim nazadnje obrnili hrbet, želijo pokazati, da niso samo prijazni dečki in da znajo tudi oni na zaušnico odgovoriti s – krošejem. Hkrati bodo lahko podobno kot nazadnje pri Rhein-Neckarju, kjer so nesrečno ostali brez točke, igrali brez pretiranega rezultatskega pritiska. Dejansko nimajo veliko izgubiti, saj tudi njihovi neposredni tekmeci v boju za osmino finala – Zagreb, Meškov in Kristianstad – ne bodo imeli prav dosti možnosti proti Vardarju. Morebitna zmaga bi jih postavila v izvrsten položaj v skupini B.