SP, smuk: Rollandovi naslov prvakinje, Mazejeva sedma

Francoska smučarka Marion Rolland je nova svetovna prvakinja v smuku, Tina Maze je končala kot sedma.

Objavljeno
10. februar 2013 00.14
Posodobljeno
10. februar 2013 09.00
Austria Alpine Skiing Worlds
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Schladming - Na svetovnem prvenstvu v Schladmingu je bila danes na sporedu ženska preizkušnja v smuku, kjer je naslov prvakinje osvojila Francozinja Marion Rolland.

Presenetljiva zmagovalka je slavila s štartno številko 22 in za 16 stotink sekunde prehitela Italijanko Nadio Fanchini, tretja je bila Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,70). Tina Maze je tokrat končala na sedmem mestu.

»Ves čas sem verjela, da lahko tukaj naredim dober rezultat, saj mi je ta strmina zelo domača, lani na finalu svetovnega pokala sem bila prav tukaj druga. Kljub dobrim občutkom pa nisem bila tako samozavestna in je težko verjeti v svoje sposobnosti. A danes sem verjela vase. Pred tekmo sem se zbudila z mislijo, da če bom želela osvojiti kolajno, se bom morala pognati vse do skrajnih meja svojih zmožnosti. Na smučeh nisem imela najboljših občutkov, vedela sem, da moram biti močna, odločna prav do zadnjega zavoja in dati vse od sebe, najboljše, kar imam,« je povedala nova svetovna prvakinja.

Težave Mazejeve po tretji primerjavi časov

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze, ki je zmagala v superveleslalomu in bila druga v superkombinaciji, je imela štartno številko 20, ki ji na težki progi ni prinesla sreče. Črnjanka je imela sicer ob tretji primerjavi vmesnih časov 35 stotink prednosti pred Fanchinijevo - tretji najboljši čas na tem delu proge -, nato pa je naredila napako, zaradi katere je v cilj prismučala šesta, do konca pa jo je prehitela še zmagovalka Rollandova.

»Tekma je bila težka, zahtevna, predvsem utrujajoče čakanje na startu, ko nisem vedela, kaj se dogaja. Dejstvo je, če pade štiri ali pet punc, ne more biti lahko. Poskušala sem se zbrati, napadati, vendar pa je bilo luknje, ki so se naredile na progi, težko predvideti. Na odločilnem odseku pred spodnjim delom strmine sem izgubila precej hitrosti. Prav na tem delu, pred zaključnim delom proge, se je odvijala tekma, česar sem se tudi sama zavedala in poskušala kar se da dobro odpeljati, a me je pribilo v eno luknjo in me je povleklo nazaj, potem sem izgubila svojo linijo in sem še samo želela priti dol cela. Motivacije mi gotovo ne bo zmanjkalo, je pa škoda takšne zapravljene priložnosti,« je bila razočarana Mazejeva, ki bo v četrtek branila naslov prvakinje v veleslalomu.

Rollandova preprečila slavje Fanchinijevi, razočaranje domačih smučark

Vse do nastopa Rollandove je vodila Fanchinijeva, ki je s štartno številko dve izkoristila odlične pogoje na progi in se na prvem mestu obdržala tudi po nastopu glavnih favoritinj, a se je na koncu morala zadovoljiti z drugim mestom, novo kolajno pa je s tretjim mestom osvojila zmagovalka superkombinacije Maria Höfl-Riesch.

Domače smučarke so danes razočarale, saj je bila najvišje osmouvrščena Andrea Fischbacher, ki je za Rollandovo zaostala za sekundo in 23 stotink, branilka naslova Elisabeth Görgl je bila deseta (+1,48), tik za njo pa največji up Anna Fenninger (+1,55)

Štuhčeva v dvajseterici, Brodnikova 25.

Vanja Brodnik je štartala kot prva in za progo potrebovala 1:53,37, kar je zadostovalo za 25. mesto, Štuhčeva pa je s številko sedem smučala nekoliko bolje (1:52,16; 19. mesto).

»»Proga je bila podobna kot na zadnjem treningu, zelo gladka, kar je bilo super. Sijalo je sonce, kar je bilo tudi v redu. Ne zgodi se vsak dan, da nosiš številko ena, želela sem jo čim bolj izkoristiti. V tistem delu, kjer sem že delala napake sem malo preveč zmanjšala tempo in tako veliko izgubila na času. Mogoče bi si na tem prvenstvu želela malo boljših rezultatov, toda s hitrimi disciplinami šele začenjam, to je prva sezona, ko se z njimi bolj resno ukvarjam. Čaka me še nekaj tekem in sem z mislimi že pri njih. Izkušnje so bil dragocene in mi bodo še prav prišle,« je povedala Brodnikova.

 

Rezultati:

1. Marion Rolland (Fra) 1:50,00

2. Nadia Fanchini (Ita) +0,16

3. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,70

4. Nadja Kamer (Švi) +0,74

5. Julia Mancuso (ZDA) +0,85

6. Stacey Cook (ZDA) +0,91

7. Tina Maze (Slo) +1,21

8. Andrea Fiscbacher (Avs) +1,23

9. Elena Fanchini (Ita) +1,45

10. Elisabeth Görgl (Avs) +1,48

...

19. Ilka Štuhec (Slo) +2,16

25. Vanja Brodnik (Slo) +3,37

 

Odstop: D. Merighetti (Ita), S. Moser (Avs), V. Hronek (Nem), D. Gisin (Švi)