SP: Zlati Hirscher na zadnji tekmi rešil avstrijsko čast

Marcel Hirscher je novi svetovni prvak v slalomu, z bronom je avstrijski dan kronal Mario Matt. Mitja Valenčič je bil 10.

Objavljeno
17. februar 2013 08.08
Posodobljeno
17. februar 2013 09.00
SKI-WC2013-TEAM-EVENT
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Schladming - Kar 40.000 glasnih ljubiteljev alpskega smučanja je na zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu v Schladmingu pripravilo fantastično vzdušje. Na izjemno razburljivi moški slalomski tekmi je do naslova svetovnega prvaka na progi Planai prišel najboljši smučar v tej zimi Marcel Hirscher in tako Avstriji priboril prvo zlato kolajno v posamični konkurenci.

Za dodatno veselje v avstrijskem taboru je z bronom poskrbel Mario Matt, medtem ko je Nemec Felix Neureuther z bronom prišel do svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih. Zelo dobro se je odrezal tudi izkušeni Mitja Valenčič, ki je osvojil deseto mesto.

Če so v ameriškem taboru skrivoma upali, da bo Tedu Ligetyju uspelo pripraviti novo veliko presenečenje, pa je bilo njihovih sanj konec že v prvi vožnji, ko je »G. Veleslalom« povozil količek in tako predčasno končal s svojim nastopom. Kljub temu je Ligety s kar tremi zlatimi kolajnami prvo ime SP v Schladmingu. Branilec naslova Francoz Jean-Baptiste Grange, ki so ga v zadnjem obdobju pestile poškodbe, je tekmo končal na 12. mestu.

Hirscher zdržal pritisk in postal avstrijski odrešenik

Domači as Hirscher je že na prvi progi odlično opravil s svojim nastopom in po prvi vožnji vodil s 28 stotinkam sekunde pred Neureutherjem. Razlike med tekmovalci so bili po prvi vožnji izjemno majhne, saj je elitno deseterico ločila manj kot sekunda razlike, med njimi so bili tudi štirje Avstrijci.

Hirscher je v velikem finalu zdržal gromozanski pritisk domače javnosti in z dobro predstavo postal novi avstijski junak, pred tem so namreč Avstrijci zlato osvojili le na ekipni tekmi.

»To je bila zelo težka tekma. Kaj naj rečem, čudovito! Atmosferja je bila tokrat resnično izjemna, sam sem skušal ostati čim bolj zbran. Govoril sem si, da danes res ne smem zapraviti priložnosti. Gledala in spodbujala me je namreč celotna nacija. Pred malimi zasloni je bilo menda kar štiri milijone ljudi, v cilju pa se jih je zbralo okoli 40.000 tisoč. Če bi ga polomil, bi me verjetno ubili,« je o pritisku pred slalomskim nastopom dejal novi avstrijski junak, ki je še dodal, da je za njim »najtežji teden v življenju«.

Največ kolajn osvojile ZDA na čelu z Ligetyjem

V Schladmingu je najvišje končala reprezentanca ZDA s štirimi zlatimi medaljami, tri je osvojil najboljši udeleženec SP Ted Ligety. Druga je bila gostiteljica Avstrija, ki je po ekipnem slavju prvo posamično zlato osvojila prav na zadnji tekmi s Hirscherjem.

Tretja je bila Francija, ki je imela prav tako kot Avstrija dve zlati medalji ter eno srebrno, eno manj od gostiteljev SP. Ti so sicer osvojili največ odličij med vsemi, osem, od tega pa kar štiri tretja mesta. Skupaj je odličja osvojilo deset držav. -Slovenija je na preglednici medalj končala na četrtem mestu z zlatom in dvema srebrnima odličjema; vsa je osvojila Tina Maze.

Valenčič se že veseli nastopa v Kranjski Gori

Slovenske barve so na zadnji tekmi branili štirje tekmovalci. Najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič je imel številko 20. in je v cilj prišel z zaostankom +2,19 ter zasedel 17. mesto. V finalu se je izkušeni Valenčič odrezal zelo dobro in v cilj prišel z veliko prednostjo ter na koncu osvojil deseto mesto.

»Ta nastop sem krvavo potreboval. Uvrstitev mi daje dodatno samozavest za naprej in zdaj nestrpno pričakujem slalom v Kranjski Gori,« je bil zadovoljen Valenčič, ki je dosegel tretji čas drugega nastopa.

V finalu je nastopil tudi debitant na svetovnih prvenstvih Patrick Jazbec, ki se je z visoko štartno številko (52) za las uspel prebiti v najboljši tridesterico (+4,01). Na drugi progi je mladi Mariborčan dobro opravil s svojo nalogo in preživel ognjeni krst na največjih tekmovanjih na 27. mestu.

Manj sreče je imel Matic Skube, ki je z 31. mestom ostal na pragu finala (+4,34), Miha Kürner je šel na progo kot 37. in po velikem zaostanku ob prvem merjenju vmesnega časa odstopil.

Končni vrstni red:

1. Marcel Hirscher (Avt) 1:51.03

2. Felix Neureuther (Nem) +0,42

3. Mario Matt (Avt) +0,65

4. Andre Myhrer (Šve) +1,05

...

10. Mitja Valenčič (Slo) +2,17

24. Patrick Jazbec (Slo) +4,72

Vrstni red prve vožnje:

1. Marcel Hirscher (Avt) 55.56

2. Felix Neureuther (Nem) +0,28

3. Mario Matt (Avt) +0,56

4. Manfred Moelgg (Ita) +0,65

5. Fritz Dopfer (Nem) +0,66

6. Manfred Pranger (Avt) +0,71

7. Andre Myhrer (Šve) +0,78

...

17. Mitja Valenčič (Slo) +2,19

29. Patrick Jazbec (Slo) +4,01

Pregled osvojenih kolajn na SP v Schladmingu:

zlato srebro bron skupno
-------------------------------------------

1. ZDA 4 0 1 5

2. Avstrija 2 2 4 8

3. Francija 2 1 1 4

4. Slovenija 1 2 0 3

5. Nemčija 1 1 2 3

6. Norveška 1 0 1 2

7. Italija 0 2 1 3

8. Švedska 0 1 1 2

9. Hrvaška 0 1 0 1

. Švica 0 1 0 1