Lindsey Vonn že končala sezono

Američanka Lindsey Vonn si je ob padcu na superveleslalomu na SP v Schladmingu strgala križne vezi v desnem kolenu.

Objavljeno
05. februar 2013 16.47
Posodobljeno
05. februar 2013 17.00
ALPINE-SKIING-WORLD/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Schladming - V trenutku, ko je nova svetovna prvakinja Tina Maze prismučala v cilj superveleslaloma na SP, je njena največja tekmica v hitrih disciplinah, Američanka Lindsey Vonn na progi kričala od bolečin.

Vonnova je grdo padla na enem od skokov in si huje poškodovala koleno. Kot so sporočili organizatorji SP, ima strgane križne vezi desnega kolena, zato je zanjo sezona že končana.

Mazejeva je bila v cilju šokirana, ko je videla padec Vonnove. »Težko je priti na take skoke, ki so višji od smukaških, pa nimaš nobenega treninga prej. Zato je potrebno biti zelo sproščen in zbran. Škoda tako hudega padca, toda če greš na polno na start in nisi stoodstoten, hitro pride do napake. Smučanje je zelo nevaren šport,« je povedala. »Upam, da njena poškodba ni tako huda, kot je izgledalo. Res je imela smolo. Veliko je tvegala in pred tistim skokom vzela zelo direktno linijo. Padec je bil šokanten,« je še dodala.

Reševalci so Vonnovo, ki ima skupaj kar 59 zmag v svetovnem pokalu, od tega 49 v hitrih disciplinah, po hudem padcu s proge odpeljali v akiju in jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico DKH v Schladmingu.Tekmo so ob njenem padcu prekinili za skoraj 15 minut, potem ko so pred njo s helikopterjem v bolnišnico odpeljali že enega od delavcev, ki je padel na progi in se udaril v glavo.

Tudi z zlomljeno golenico

Kot je sporočil ameriški reprezentančni zdravnik Kyle Wilkens, ima Vonnova strgano sprednjo in srednjo križno vez v desnem kolenu in tudi zlomljeno golenico. »Sezona je zanjo izgubljena, toda vsekakor pričakujemo, da bo v olimpijski sezoni 2013/14 že dirkala,« so sporočili iz ameriške ekipe.

Vonnova je tako predčasno končala nesrečno sezono, v kateri se je že ubadala z želodčnimi težavami in se zato za mesec dni umaknila s tekmovanj. V tej sezoni je padla že na tekmi smuka v Val d'Iseru, ki je bil zanjo največje opozorilo, da ni stoodstotno pripravljena. Očitno jo je prav to stalo tudi svetovnega prvenstva.

Na račun Mednarodne smučarske zveze (FIS) je ob tem že slišati kritike o tem, da so predolgo vztrajali pri izvedbi prve tekme. Štart so namreč prestavili kar 13-krat, za tri ure in pol. FIS je tekmo prekinila, ko je bilo v cilju 36 tekmovalk, 23 jih je čakalo zaman in ostalo brez nastopa. Tekma je sicer veljavna, če štarta vsaj 30 tekmovalk.

Posnetek padca Lindsey Vonn si oglejte v spodnjem videu.