Vprašanje le, kakšne barve bo nova Tinina kolajna

SP v alpskem smučanju: Tina Maze danes (11.00) v boj za prvo slovensko smukaško odličje.

Objavljeno
10. februar 2013 00.12
ALPINE-SKIING-WORLD/
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Schladming – Tina Maze, Anna Fenninger, Maria Höfl-Riesch, Lara Gut ... To je vrstni red favoritinj današnjega smuka, v katerem bo zlata slovenska superveleslalomistka in srebrna v superkombinaciji napadala tretjo kolajno. Večina meni, da je Mazejeva prva kandidatka za zmago, sama pa pravi, da si sicer želi zlato kolajno, uvrstitev pa bo seveda odvisna tudi od moči in predstav tekmic.

Predvsem Höfl-Riescheve, ki je v kombinacijskem smuku pokazala odlično smučanje. Na krilih zmage v superkombinaciji, s katero ni rešila samo prvenstva, ampak celotno sezono, je lahko zelo nevarna, ker smukaške linije najbolje obvlada med vsemi. »Sijajno bi bilo, če bi kolajno osvojila tudi v smuku, a bo zelo težko,« je previdna v napovedi Nemka, ki vlogo favoritinj za zlato prepušča najhitrejšima s kombinacijskega smuka – Mazejevi in Fenningerjevi. Tudi zategadelj, ker je sama v superkombinacijskemu smuku v spodnjem delu popustila.

Tretja kolajna je po vsem, kar Mazejeva kaže v novem letu v smukih (v St. Antonu je bila za las ob zmagovalni oder, v Cortini d'Ampezzo pa druga), seveda realnost, vprašanje je le, kakšne barve bo odličje. Na treningih je bilo nekaj pomislekov v zgornjem, sicer klasičnem smukaškem delu, kjer smuči Tini niso tekle najhitreje. Za tekmicami je zaostajala tudi pol sekunde. Vsi serviserji bodo imeli težave s smučmi. Če bo proga tako ledena, kot je bila na moškem smuku, potem bo to »drsalnica« po Tininem okusu, saj je telesno najmočnejša. Če pa bo ostalo pri snežnih razmerah s treningov in superkombinacije, potem čaka serviserja Andrea Vianella, ki je včeraj ves dan preležal v postelji z vročino, izjemno težka naloga.

Ženski smuk je po konfiguraciji terena in tudi zaključni strmini podoben moškemu. Mazejeva je najboljša veleslalomistka med kandidatkami za kolajne in je bila v superkombinacijski preizkušnji v zaključnem delu za pol sekunde hitrejša od tekmic. »Linijo ima Tina zelo dobro. Malce jo sicer boli koleno, vendar pa je imela včeraj dovolj časa, da je težave z zdravnikom Turelom in fizioterapevtko Poljanškovo rešila. Predvsem pa se je spočila. Smuk bo zaradi suhega snega zelo zahteven za serviserje. Težko bo vrhunsko pripraviti smuči, zelo lahko pa zgrešiti,« razmišlja o smuku Tinine kariere Massi. Mazejeva je bila po superkombinaciji zelo vesela s predstavo. Meni, da je odpravila vse negotovosti, dodatno pa jo je za smučanje na vso moč zagotovo podžgalo drugo mesto v superkombinaciji, v kateri je bila absolutna favoritinja. Tokrat je le ena izmed njih. Če ne bo večjih zadreg, utegne ponoviti predstavo smukaškega kralja Aksla Lunda Svindala, ki je tekmece dotolkel prav v zadnjem, veleslalomskem delu proge.