Afriški prvaki bodo lovili zadnji vlak

Slovenski košarkarji na SP v Španiji danes z Angolo. Po porazu z Mehiko atletsko razviti tekmeci v hudi stiski.

Objavljeno
03. september 2014 03.20
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Las Palmas – Slovenci in Angolci pričakujejo prvo uradno medsebojno tekmo (danes ob 17.30) s povsem različnimi občutki. Naši košarkarji so po treh zmagah sproščeni, afriški prvaki pa vidno zaskrbljeni, saj jih je poraz z Mehiko (55:79) pahnil na rob prepada. Do četrtega mesta v skupini D in osmine finala jih lahko popelje le čudež.

Za razliko od Senegala, ki je spravil na kolena Portoriko in Hrvaško, se Angola ne more ravno pohvaliti z dobrim štartom na mundialu. Uvodoma je sicer ugnala Južno Korejo z 80:69, nato nudila dober odpor Litvi (62:75), včeraj pa doživela pravi kolaps. Do glavnega premora je zaostajala za Mehiko za točko, drugi polčas pa izgubila kar z 20:43. Z velikim padcem je nadaljevala niz moštev eksotičnega razreda, ki ne morejo zdržati 40 minut igre brez usodnih nihanj. Nedvomno se ji pozna, da si prav vsi košarkarji služijo kruh v domovini in capljajo za tekmeci z drugih celin, prav tako, da je tik pred SP ostala brez MVP lanskega prvenstva Afrike, visokega branilca Carlosa Moraisa. Angola je včeraj izkoristila dobre telesne sposobnosti svojih igralcev in dobila skok s 45:43, a izkoristila le 27 odstotkov metov iz igre (za tri točke 4:27). Mehika je medtem metala trojke 12:26; krilni center Hector Hernandez 6:10.

»Dobro smo igrali le v prvi četrtini, nato pa je bila naša obramba na porazni ravni in tekmecu dovolila veliko preveč odprtih metov. Če želimo premagati Slovenijo in ohraniti možnosti za napredovanje, se moramo vrniti k naši pravi košarki, veliko močnejši od današnje,« se je pridušal angolski selektor Paulo Macedo. Krilni center Joaquim Gomes se je strinjal: »Sem eden od treh košarkarjev v našem moštvu, ki smo okusili moč Slovenije na nedavnem Stankovićevem pokalu. Gre za zelo dobro moštvo, bržkone najboljše v naši skupini, brata Dragić pa sta neustavljiva. Težko se bo reševati proti tako kakovostni zasedbi, vendar smo se sami spravili v težak položaj.« Najboljši strelci Angole v dosedanjih nastopih so bili krilni center Eduardo Mingas (povp. 11), organizator igre Olimpio Cipriano (10,7) in center Yanick Moreira (10,3), ki je tudi prvi skakalec zasedbe (7), prvi podajalec pa je branilec Armando Costa (2,7).

Slovenski reprezentanci je po soočenju s Korejo ostalo le 18 ur časa za pripravo na Angolce, toda Jure Zdovc si zaradi časovne stiske ni belil glave: »Takšen hitropotezni ritem mi je kar všeč, saj spodbuja k večji zbranosti. Če imaš pred tekmo na voljo deset dni, ne boš bistveno več postoril, kot če imaš le en dan. Po tekmi z Avstralijo, o kateri smo razmišljali zelo dolgo, smo se denimo odlično pripravili na Mehiko, opravili pa smo le en trening in tri sestanke. Zdaj bomo imeli še nekaj ur manj časa za počitek in pripravo, čaka pa nas neugodna, atletska in čvrsta ekipa.«

Pogovori s slovenskim selektorjem se običajno vrtijo okoli obrambe, tokrat pa je z veseljem spregovoril tudi o napadu. Njegovi košarkarji so namreč med najučinkovitejšimi na SP: »Učinkoviti smo bili že na nekaterih pripravljalnih tekmah, zdaj pa nam gredo akcije zelo lepo od rok. Večji iztržek je seveda tudi posledica hitre igre, zaradi katere imamo na voljo več napadov. Lahko bi rekel, da smo na ta račun nekoliko slabši v obrambi, vse je pač povezano, vendar se ne bom pritoževal. Dobro je, da so zdaj tudi košarkarji začeli verjeti, da lahko nekaj dosežemo na SP. Prej nisem imel takšnega občutka,« meni Jure Zdovc.