Jutri odločitev o prirediteljih eurobasketa 2015

Gostiteljev košarkarskega EP prihodnje leto bo verjetno več, glavna kandidatka za izločilne boje je Francija.

Objavljeno
07. september 2014 11.16
košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Jutri bo na enem od prizorišč letošnjega košarkarskega svetovnega prvenstva, v Madridu, padla odločitev o tem, kdo bo namesto nemirne Ukrajine prihodnje leto gostil eurobasket, ki ga je lani uspešno izvedla Slovenija. Najverjetneje bo prirediteljev več, bržkone bodo predtekmovanja potekala v štirih državah, po mnenju poznavalcev pa je glavna kandidatka za gostiteljico zaključnih bojev Francija.

Sprva je bilo predvideno, da bo evropsko prvenstvo prihodnje leto v Ukrajini, ki pa je morala zaradi izrednih razmer v državi odstopiti od organizacije. Tako je bila Evropska košarkarska zveza (Fiba Europe) maja letos primorana objaviti razpis za nadomestnega prireditelja, odzvalo se je osem držav: Finska, Francija, Hrvaška, Izrael, Latvija, Nemčija, Poljska in Turčija. Izvršni odbor zveze bo po zasedanju v Madridu svojo odločitev obelodanil na jutrišnji novinarski konferenci ob 17.30.

Skoraj zagotovo bosta med prireditelji Nemčija in Francija, ki naj bi ji bili poleg ene od predtekmovalnih skupin zaupani tudi izločilni boji. Izrael je zaradi nestabilnih razmer v regiji že odpadel, preostalih pred kandidatk ima približno enake možnosti. Predvsem Turčija ima močnega aduta v novopečenem predsedniku Fiba Europe Turgayu Demirelu.

Po vzoru letošnjega svetovnega prvenstva v Španiji bo evropska zveza že prihodnje leto spremenila sistem tekmovanja. Sodelovalo bo 24 moštev, ki bodo nastopala v štirih predtekmovalnih skupinah, iz katerih bodo po štiri najboljše ekipe napredovale v osmino finala. Eurobasket bo le delno sito za olimpijske igre v Riu leta 2016. Tja se bosta neposredno prebili dve najboljši zasedbi, ostale evropske reprezentance pa si bodo morale mesto izboriti v dodatnih kvalifikacijah.